Českotřebovský deník 367/2020 (25/12)
Vánoce doma

Může být charakteristický rys  letošních Vánoc. Pro někoho také mohou být Vánoce čistě on-line.  Nejlepší ovšem je kombinovat všechno také s vycházkou do přírody, alespoň krátkou.  Tradičně vede cesta mnoha lidí uctít památku těch, kteří v rodinách chybí na městský hřbitov nebo i další hřbitovy ve městě a připojených obcích. A právě o tom je další hlavní příspěvek. Protože podmínky pro návštěvu hřbitova byly letos skutečně velmi špatné....

BLÁTO NA HŘBITOVĚ.

  Plná velikost videa ZDE

Téma skutečně aktuální. Nechtěl jsem o tom ani nic psát, ale reakce lidí, se kterými jsem setkal jak na hřbitově, tak potom  v elektronické poštovní schránce, hovořily jasně: něco se musí na hřbitově udělat také se stávajícími cestami, do kterých se (nejen) v posledních letech nedala ani koruna. Samozřejmě mimo pravidelného sekání trávy.
Investice byly určeny především do zahradnických úprav nebo projektů, také např. úpravy parku před městským hřbitovem, ale údržba cestní sítě hřbitova byla dlouhodobě podceňována. Cesty byly vytvořeny na hlíně, která je v České Třebové jílovitá a když zaprší, tak  to je velký problém. A pokud se zrovna ten den vydá na hřbitov právě několik stovek lidí, tak to je nejen "na gumáky"!, ale taky někde i o zlomení nohou. Hřbitov je na svahu a neupravená blátivá cesta dokáže být velmi zrádná.  A tak jsem dokonce zašel na hřbitov o prvním vánočním svátku zase znovu, ale s kamerou, abych tu hrůzu, která zde vznikla zdokumentoval. Je to možná výjimečný den, ale v letošním deštivém roce bylo těch dnů více. 
Dnešní stav z 25. prosince je  na přiložených fotografiích a na krátkém videu ZDE. Bylo pořízeno proto, aby se později  v létě nad problémem nemávalo rukama. Protože v létě zde zase bude sucho a poroste jen tráva a kdo by se s cestami štěrkoval...
Během let se rozrůstá hřbitov zejména na horním východním cípu kam svěřují největší davy a cestní síť tomu neodpovídá. Upravená, tedy štětovaná, je jenom hlavní cesta, která zůstává schůdná i za obtížných podmínek, ale ostatní cesty, a zejména ty nejnovější, jsou v katastrofálním stavu. Budu se opravdu snažit , aby se tato situace změnila, aby se investovalo také do cestní sítě hřbitova. Vždyť i při jeho založení před 115 lety musel stavitel Plašil právě vybudovat základní cestní síť, to byla důležitá podmínka.  Za nájem hrobů se platí, na hrobech je často drahá výzdoba a všichni mají právo na to, aby se ke  hrobu své rodiny dostali po slušně připravených cestách. A tak máme letos nově upravenou vsypovou loučku, ale dostat se k ní musíme přes velkou a hlubokou louži po cestě vyježděnými kolejemi plnými bláta. V posledních 15 letech jsme zanedbali jakoukoliv péči o túje kolem  přemístěného památníku sovětským vojákům,  a tak jsme letos draze museli upravit celý okolní prostor. Ovšem i cesty na hřbitově si zaslouží pozornost. jsou poměrně  frekventované. platí to právě o cestách vedoucích k nově založeným hrobům. 
Když chcete vědět, jak dobře se město stará o svou historii, zajděte na hřbitov.  Byl bych rád, abychom se za stav našeho hřbitova nemuseli stydět.

Ještě častá otázka z veřejnosti: Při prohlídce hřbitova mnozí lidé také kladou otázku, jak bude nově upraven prostor před (možná už i bývalým) urnovým hájem, kde se chodí kolem hrobů vystavujících nevzhledné zadní strany pomníků.  Zasázené stromy svou stínící funkci neplní. Nemohu odpovědět na to, zda zde bude živý plot nebo další řada hrobů (což by bylo i logické). Našel jsem jen plán na rozvoj hřbitova z roku 2008, kde ještě stály vysoké smrky pokácení vichřicí o rok později v roce  2009.  V mnohém už je nyní něco jinak. Věřím, že i tento prostor bude lépe upraven a také lépe využit. Dovedu si klidně představit, že by zde byla postavena i konstrukce kolumbária, které na našem hřbitově chybí. 

Městský hřbitov má letos 115 let - samostatné video to připomíná


  Video v plné velikosti ZDE
Letos jsme si současně s Památkou zesnulých připomněli také 115 roků od otevření městského hřbitova.  Jeho výstavbu tehdy urychlil i nátlak Okresního hejtmanství v Lanškrouně. Stavbu oplocení, systému cest, márnice a domu po hrobníka provedla firma stavitele Františka Plašila, hlavní hřbitovní brána se dvěma postranními brankami je dílem sochaře a kameníka Františka Voleského. Hřbitov byl ze tří stran ohraničen vysokou cihlovou zdí a postupně se rozšiřoval.
Nedaleko od vstupní brány jsou hroby známých třebovských občanů. Je to majestátní secesní hrobka rodiny Rybičkovy a Vyskočilovy, jejíž sochařská výzdoba hrobky je přisuzována žákům Myslbekovým. Odpočívají zde mnozí významní českotřebovští občané, např. Jan Tykač, Josef Glücksman, Josef Bonaventura Hubálek...
Do roku 1960 stál uprostřed hřbitova historický kříž původem ze starého hřbitova, musel být přemístěn, aby ustoupil ve výhledu na nový monumentální památník rudoarmějcům instalovaný v urnovém háji.
Po čtyřiceti letech je v čele hřbitova prostý kříž z nerezové oceli, pro památník rudoarmějcům se našlo vhodnější  místo v nové části hřbitova.  Po přelomu století byly zrušeny hroby německých obětí  II. světové války, ostatky obětí  byly přemístěny do Brna.  Na stejném místě byla roku 2003 zřízena vsypová loučka.
Hřbitov se postupně rozšiřuje a obnovuje.  Zeleň na hřbitově během let zestárla a musela být vyměněna,  Dodnes jsou zřejmé následky větrných smrští z posledních let.... 

  • Fotek k historii by bylo třeba více.  Alespoň ty, které jsou již historické: kříž uprostřed hřbitova (do roku 1960)  a  hroby německých obětí z lazaretu a transportů, které byly přemístěny v r. 2002 do památníku v Brně.   (Foto Mgr. Jan Šebela)

  • A ještě plán na úpravy hřbitova z roku 2008. Je už zastaralý a zřejmě existuje i nějaká další varianta.....