2. FILMOVÝ VEČER V KULTURNÍM CENTRU ON LINE           


Pracovníci Kulturního centra nazvaly on-line vysílání filmů, které jsem jako režisér vytvořil, „Večery s Karlem Kubištou“, což není zcela přesné, protože filmařina je většinou (když se má dělat pořádně) kolektivní práce několika lidí i na bázi nezávislého, poloprofesionálního nebo dokonce amatérského filmu. Filmy, které budete moci vidět, jsem všechny vytvořil jako režisér a autor námětu a scénáře, mnohdy i jako kameraman a dělal jsem i střih a zvuk. Filmy se natáčely postupně v Městském televizním studiu, společnosti EvroServis.cz a studiích Tribovia Pictures, Tribovia film a Do-Ba Studio. Na mnoha filmech se však podílela menší či větší měrou veliká řádka lidí. Jako kameramani (ale také zvukaři nebo střihači) na různých filmech spolupracovali Jan Jasanský, Jiří Flídr, Jaroslav Prossa, Petr Horák nebo moje dcera Dominika. Všem patří poděkování, protože bez jejich ochoty a spolupráce by filmy zřejmě nevznikly (nebo byly jiné)… Také bych chtěl poděkovat pracovníkům Kulturního centra, kteří mně oslovili, abych takový večer připravil (nakonec by mělo vzniknout deset večerů, každý o délce kolem 90-ti minut)…

Druhý večer s filmy si můžete pustit v pátek 11. prosince od 20.00 hodin na této stránce:

https://youtu.be/fQqF80KBwsQ. Snad se bude těm, kteří si filmy pustí, alespoň některý bude líbit.
Přikládám seznam filmů druhého večera včetně časů, kdy budou vysílány…

2.večer s filmy (11.prosince 2020) – začátek 20:00

Poutníci – Vlak letí                                                             4:17                         (20:00)
Videoklip Českotřebovská skupina Poutníci hraje a zpívá už čtyřicet let... V květnu roku 2012 vydali svoje první CD Dlouhá cesta; klip je k písničce Vlak letí z tohoto CD... Text písně: Karel Dohnal... Hrají a zpívají: Dívka - Linda Chadimová; Ladislav Vraspír (kytara, zpěv), Karel Dohnal (mandolína, zpěv), Pavel Kohoutek (baskytara), Pavel Chadima (kytara), Jan Pávek (banjo).
 

Lokálkou téměř z Pekla do hor…                                 21:54                         (20:04)
Dokument Dokumentární film o historii i současnosti lokální železniční trati Doudleby nad Orlicí - Rokytnice v Orlických horách. Film vypráví o její stavbě s dobovými materiály a je jakousi cestou do hor a zase zpátky do Doudleb kolem řeky Zdobnice.
 

Kolo mlýnský                                                                    14:23                         (20:26)
Dokument Snímek o neobyčejném starém mlýnu s unikátně zachovaným mlýnským kolem a jahelkou ve vesničce Kostelecké Horky na Podorlicku a o jeho majiteli, starém pánovi Františku Sedláčkovi...
 

Stopy času údolím paměti                                             53:51                         (20:40)
Dokument Dokument o stoleté historii Gymnázia Česká Třebová byl natočen v roce 2009. Ve vzpomínkách mnoha (asi 25) pamětníků a současně absolventů nebo profesorů gymnázia a historiků film provází jeho historií od prvního nápadu založení školy v roce 1906, založení gymnázia v roce 1909 a celou jeho historií až do roku 2009, kdy proběhly oslavy 100 let. Filmem provází tehdejší studenti školy Dominika Kubištová a Jan Friš. Film natočen jako součást a příloha almanachu Gymnázia Česká Třebová k jeho stému výročí.
 

Čas:                                                                                     94:25                         (21:35)