-
Producentem je společnost Contipro v Dolní Dobrouči.
-
Kyselina hyaluronová je dnes nejen ve světě kosmetiky už etablovaným
pojmem. Lidské tělo ji přirozeně produkuje, avšak postupem času jí
v organismu přestáváme mít dostatek. Proto přichází na řadu doplňky
stravy, které potřebnou látku doplňují v dostatečném množství a
přináší její blahodárné účinky. Jak se však dá kyselina hyaluronová
vyrobit a jak vypadá proces jejího zpracování?
-
Zákazníci, kteří si kupují kosmetické výrobky, se v současnosti už
mnohem víc zaměřují na kvalitu a složení produktů. A kyselina
hyaluronová se postupně stala zárukou důvěryhodnosti. „Je velkým
trhákem, nejen v oblasti hydratace pleti a redukce vrásek. A díky
reklamám se stala známou pro širokou veřejnost. Zákazníci dnes však
nezkoumají jen složení, ale například i pověst a historii firmy, která
produkty přináší,“ říká Jana Štěpánková, obchodní ředitelka
společnosti RYOR.
-
-
Od množení bakterií až po výrobek
-
Výrobci se kromě zkoumání všestranných účinků kyseliny hyaluronové
zaměřují na zdokonalování samotné výroby. V malé české obci Dolní
Dobrouč sídlí společnost Contipro, která patří k největším výrobcům
kyseliny hyaluronové na celém světě. Výzkum, vývoj a výroba této látky
tam probíhá už desetiletí. Contipro se při výrobě vydalo cestou
fermentace.
-
„Výrobní
postup se dělí na dvě základní etapy. První je fermentace, tedy
samotné množení bakterií, a druhou je následné zapracování produktu do
konečné podoby. Pro výrobu kyseliny hyaluronové používáme bakterii
streptococus zooepidemicus,“ vysvětluje Matouš Čihák,
asistent vývoje biotechnologií ve společnosti Contipro.
-
-
Fermentaci zná lidstvo odedávna. Nevzniklo by bez ní třeba ani pivo
-
Pojem
fermentace je široké veřejnosti známý také z jiných oborů. Právě díky
tomuto procesu si Češi mohou vychutnávat své oblíbené pivo. Jeho
samotná existence je fermentací podmíněná a bez něj by nemohlo
existovat v podobě, v jaké ho známe.
-
„Při
vaření piva přichází fermentace na řadu po vytvoření mladiny, která se
získává uvařením sladu a chmele. Fermentace mladiny je látková přeměna
pivovarských kvasnic, které se do ní přidávají po ochlazení na
fermentační teplotu. Fermentace se poté skládá ze dvou etap, při první
se při intenzivním stupni procesu přemění značná část cukrů v mladině
na alkohol a oxid uhličitý. V druhé etapě, po stočení do tanků, se
stupeň fermentace a teplota sníží a nastává dozrávání neboli ležení
piva,“ popisuje vaření piva Ondrej Košalko z řemeslného
pivovaru Chernobeer Brewing Co.
-
O
výhodách fermentace lidstvo ví už dlouho, kdysi byla neodmyslitelnou
součástí přípravy jídel. Potraviny zpracované tímto způsobem jsou
totiž lépe stravitelné a vzniklé kyseliny vytváří v lidském organismu
zdravé prostředí. Díky fermentaci se také z potravin do těla dostává
maximum výživných látek, vitamínů a minerálů.
-
-
Bakterie vyrostou za den
-
Za
pomoci užitečných bakterií funguje i výroba oblíbené kyseliny
hyaluronové. Ve společnosti Contipro se snaží prostřednictvím výzkumu
a vývoje všechny procesy dále zdokonalovat. „Máme výrobu, kde jsou
obrovské nerezové nádoby, vysoké přes tři poschodí. Do nich dáváme
živnou půdu. Následně se vnitřek sterilizuje a naočkuje bakteriemi,
které za den vyrostou. Potom se látka stočí a začne proces čištění,“
vysvětluje Čihák.
-
Výzkumníci a pracovníci se při výrobě zaměřují hned na několik
důležitých aspektů. Důležitá je nejen výnosnost technologického
procesu, ale také co největší výtěžek hyaluronanu z jedné šarže.
Samozřejmostí je důraz na kvalitu a čistotu hyaluronanu. Probíhá též
snaha o omezování odpadových látek a ekologičnosti procesu přispívá i
recyklace surovin.
-
-
Při výrobě je nejnáročnější poslední krok
-
Právě
poslední kroky k hotové kyselině hyaluronové jsou v rámci celkového
procesu problematické. „Není problém namnožit bakterie, ale je
problém je poté dostat pryč a získat jen čistou látku, protože čisticí
procesy jsou složité. Stejně je to u již zmiňovaného piva. Můžete si
namnožit bakterie, pokud tomu trošku rozumíte, ale vyčistit je potom
přes množství různých filtrů, to je ta pravá výzva,“ objasňuje
Čihák.
-
Jen
díky poctivému a zodpovědnému postoji k výrobě může poté vzniknout
čistá a kvalitní kyselina hyaluronová. Ta poté pomáhá všemožně, nejen
ve světě kosmetiky. Výzkumy a studie dokazují, že její vlastnosti jsou
využitelné ve farmacii, při výrobě léčiv či pro medicínu. Už dnes se
využívá v přípravcích na léčbu kloubů a pomáhá také hojit rány a
popáleniny. Možnosti jejího využití jsou obrovské a až čas ukáže, kde
všude může tato látka pomáhat