Ječmen
setý je pravděpodobně nejstarší pěstovanou zrninou. Kroupy rychle
zasytí, dodají v zimě energii. teplo a posilují organismus. Preventivně
působí proti kardiovaskulárním chorobám, onemocněním zažívacího traktu,
snižují hladinu škodlivého
LDL
cholesterolu, lipidů v krvi a pomáhají proti zácpě. Jsou výborné v
kombinaci s kysaným zelím i kvašenou zeleninou. Tato zrnina v tradiční
české kuchyni měla významné postavení a vyráběly se z ní karbanátky,
šoulet, kaše, pomazánky a staročeský houbový Kuba patřil neodmyslitelně
na vánoční svátky na stůl. Podpořme náš organismus kvašenou zeleninou v
kombinaci s kroupami a rybami. Nemůžeme lépe podpořit imunitu než
kvalitním a plnohodnotným jídlem při kterém opustíme jednotvárný a
nutričně nehodnotný "bramborovo-knedlíkový"
jídelníček a použijeme jiné, tradiční přílohy plné vlákniny, minerálů a
vitamínů.
TIP NA SKVĚLÝ NÁPOJ
Čtvrt šálku ječných krup zalijte čtyřmi šálky vody a vařte přibližně po
dobu dvou hodin. Nápoj můžete popíjet bez ochucení, nebo přidejte med a
šťávu z čerstvého citronu. Nápoj pomáhá proti kašli a chrapotu, při
zánětech plic i močového měchýře.
Kroupy s uzeným lososem a kvašenou zeleninou
Budeme potřebovat : lžičku sádla, cibuli, uvařené kroupy, sůl a na
nudličky nakrájeného uzeného lososa.
Cibulku osmahnu na sádle, přidám uvařené kroupy, osolím a chvíli na
plameni míchám, aby se chutě propojily. Na závěr když už směs odstavím
vmíchám uzeného lososa. Kvašená zelenina je vynikajícím doplňkem jak
chuťově tak pro kombinaci účinků.
Kvašená zelenina viz video recepty -
NAJDETE ZDE.
Staročeský houbový Kuba
Budeme potřebovat : lžičku sádla, cibuli, uvařené kroupy, sůl,
majoránku, pepř, česnek a houby
Cibulku osmahnu na sádle, přidám uvařené kroupy, osolím, opepřím a
přidám majoránku. Namočené houby povařím a zamíchám do směsi. Můžeme
směs zapékat v troubě, nebo jen promíchat na pánvi, což kvůli zachování
chuti česneku dělám nejraději.
Podávám s kvašeným zelím, kvašenou zeleninou, ale i rybou, uzeným či
vepřovými výpečky.
VIDEORECEPT NA
SKVĚLOU HOŘČICI - dárek pro tatínky
https://youtu.be/A0mlQX9-UmI
Studio Táňa přichází s předvánočním receptem, který se může hodit jak
pro obohacení svátečního menu, tak i jako dárek pro milovníky dobrého
jídla. Takovou vynikající hořčici totiž nikde nekoupíte. A přitom to je
tak jednoduché a suroviny pro přípravu jsou dostupné.
|