Zemřel docent Jiří Štyrský                   

Ve věku 83 let zemřel v orlickoústecké nemocnici Jiří Štyrský (*29.5.1937), osobnost, kterou zná každý absolvent gymnázia starší než 40 let a jistě i mnozí  mladší. Připomeňme si jeho dvojí působení v roli pedagoga na českotřebovském gymnáziu v šedesátých letech (obor biologie - zeměpis) a jeho pozdější velmi úspěšné působení  na Univerzitě Hradec Králové, zejména na katedře rekreologie. Připomeňme i to, že před dvěma lety byl 6.12.2018 byl vyhlášen Učitelem roku 2018. Dlouholetý člen Katedry rekreologie a cestovního ruchu FIM UHK, zkušený cestovatel a skvělý pedagog, převzal diplom a pohár pro Učitele roku 2018 z rukou děkana fakulty profesora Josefa Hynka..... připomeňme také jeho soustavnou přednáškovou činnost zejména pro českotřebovské ochránce přírody a obrovskou oblibu mezi jeho studenty, která se s věkem snad ještě prohlubovala. Připomeňme si jeho veliký nadhled se kterým  dokázal při svých veřejných přednáškách působit na své posluchače. Své  utříděné znalosti si odnesl tam nahoru do učitelského nebe.

Jistě bude připraven obsáhlejší nekrolog. ale zatím mohu poskytnout o letošních prázdninách natočené video, kterým jsme Jiřího Štyrského zařadili do Galerie osobností našeho města.  V rozhovoru s dalším úspěšným absolventem českotřebovského gymnázia RNDr. Vladimírem Kormoutem (Jiří Štyrský byl jeho třídním učitelem v šedesátých letech) vzpomíná na dobu svého působení a to skutečně velmi živě. Video znovu oprašuji ke shlédnutí  bohužel v souvislosti s událostí, kterou si nikdo z nás nepřeje. Jeho další pokračování už nenatočím...   Čest jeho památce! (mm)

  Video v plné velikosti ZDE

Jde o prázdninové setkání RNDr. Vladimíra Kormouta, maturanta českotřebovského gymnázia z roku 1964 se svým třídním učitelem doc. Jiřím Štyrským (ovšem také maturantem téže školy z roku 1955). Setkání se konalo ve studovně prof. Karla Holbika, bylo na co vzpomínat. Oba hosté pak v doprovodu ředitele školy rádi prošli celou budovu školy včetně suterénu a odborných poslucháren. Zajímali se o všechny změny, které byly ve škole realizovány a z venkovního prostoru nejsou viditelné. V ředitelně školy, fungující naplno i o prázdninách, přidali svoje podpisy do školní pamětní knihy založené na tehdejším reálném gymnáziu před 73 lety. Doc. Jiří Štyrský stále pracuje na Univerzitě Hradec Králové, předloni byl vyhlášen učitelem roku 2018 a RNDr. Vladimír Kormout, velký patriot města je vystudovaným farmaceutem, působí v Praze. Je úspěšným malířem a kreslířem, také muzikantem.

Fotografie z předávání ceny "Učitel roku" 6.12. 2018, Hradec Králové: