Českotřebovský deník 19/2020 (17/1)  
Mizerná zima. Po tak velké přípravě si Peklák a jeho přátelé zasluhovali  odměnu v podobě  zasněžené a fungující sjezdovky, tak, jak se dařilo v minulých letech. Letos je 18. ledna a zatím jsme se vlastně nesvezli, na vleku nejsou ani namontovány kotvy.  Hromady technického sněhu  existují, ale na zasněžení dlouhé sjezdovky to nestačí.  Těžko odhadovat taktiku a strategii, po bitvě je každý generál, ale ozývají se stále silněji hlasy, že jsme mohli nejdříve zasněžit krátkou sjezdovku, rozjet lyžařskou školu a  zajistit alespoň nyní pro jarní prázdniny možnost lyžovat dětem, a ti velcí nechť tedy jezdí  za sněhem do hor. Protože vyrobit ho najednou v takovém množství chce prostě čas a jsou k tomu zapotřebí příhodné klimatické podmínky. S tímto dotazem se také obrátil radní Ing. Petr Skopal na jednatele společnosti  EkoBi Zdeňka Řeháka.  Více ZDE
Zemřela bývalá městská matrikářka Věra Hájková

Ve věku 77 let zemřela po těžké nemoci v orlickoústecké nemocnici paní Věra Hájková,  kterou znají Českotřebováci jako dlouholetou matrikářku, která současně spoluorganizovala jak svatební obřady, tak i slavnostní vítání novorozenců do života na českotřebovské radnici, to ještě v prostorách bývalé obřadní síně v prvním poschodí staré radnice a dokonce i v dříve umístěné obřadní síni, která bývala v zadní části I. poschodí budovy MěstNV. Z této funkce také odcházela do důchodu. Někteří občané proto postrádali vyvěšení černé vlajky. Společně s manželem vychovala tři dcery. Hájkovi bydleli na Farářství a posledních letech se přestěhovali do nového působiště v Moravském Karlově. Čest její památce! (mm)

Krtci na fotbalovém hřišti

Vypadá to, že pořádná zima snad ani nebude,  Svědčí o tom činnost krtka nebo celé jeho rodiny, která pracuje o sto šest na tréninkovém fotbalovém hřišti Pod Jelenicí.  Pokud fotbalisté krtka brzo nevyhubí, budou mít problémy budou mít celou sezónu.
 
Jen Blbni team absolvoval dvoudenní  halový víceboj v nové hale Skalka.

Bylo to o vánočních prázdninách ve dnech 27. a 28. prosince. První den soutěžilo 16 dvoučlenných mužských týmů, další den dokonce 18  mixů. Agilní sportovní spolek JBT, z.s. potvrdil své velké nasazení a má již na celý nový rok připravenou termínovku jak vlastních akcí, tak i akcí dalších sportovních klubů, např. Iscarexu. Podle této termínovky se i v letošním roce uskuteční 9. května Běh na Palici, 16. května bude nohejbalový turnaj v Rybníku Rybnický triatlon bude 11.- července a na srpen je zase  do sportovního areálu v Rybníku naplánován dvoudenní míčový pětiboj.  Navíc pořádá tento spolek dne 7. března 2020 v Rybníku svůj sportovní ples.  Spolek o své činnosti informuje na svých webových stránkách Jenblbniteam.cz. Výsledky míčového pětiboje mužů i mixů byly stejně jako ostatní zveřejněny a svědčí o dostatečném zájmu sportovat a bavit se po celý rok.
Rada světové památky v Kladrubech nad Labem potvrdila plnění úkolů z centrály UNESCO

Rada světové památky Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem zasedala v minulých dnech v sídle hřebčína, aby zhodnotila řešení posledních připomínek Výboru pro světové dědictví UNESCO a připravila dokumentaci pro odeslání do sídla této organizace v Paříži.
Projednali jsme mimo jiné nově vypracovaný management plán, což je vlastně plán, jak do budoucna bude nakládáno se statkem zapsaným na seznam světového dědictví,“ uvedl předseda Rady světové památky a 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.  Management plán si vyžádal Výbor pro světové dědictví a Rada památky jeho první verzi postupuje ještě k mezinárodnímu připomínkování. Je v něm podrobně popsán současný stav, ale i rizikové faktory a navržená opatření ke zlepšování v mnoha oblastech. „Jedná se například o péči o kulturní krajinu, o památky, ale také se tu řeší dopravní vazby a služby pro turisty i odbornou veřejnost. Hřebčín musí být připraven třeba na dopady klimatických změn, což znamená navýšit přítok vody do krajiny, přizpůsobit novým podmínkám lesní hospodářství, regenerovat pastviny a stabilizovat vzácné staré stromy a stromořadí. V návrzích se objevuje také zklidnění dopravy na silnici z Kladrub do dvora Františkov, vybudování záchytného parkoviště s dopravou k hřebčínu nebo zřízení parkoviště pro krátkodobé zastavení a vyložení či naložení turistů. Zlepšit se musí infrastruktura pro turisty od značených stezek až po možnosti občerstvení, vybavení odpočinkových ploch, osazení odpadkových košů nebo třeba stojanů na kola. Podrobně se tím zabývá i nové vypracovaná návštěvnická strategie,“ dodal Línek.
„Máme možnosti, jak řídit objem návštěvnosti i celý návštěvnický provoz. Především ho chceme rozprostřít v prostoru i čase. Vznikne nová prohlídková trasa krajinou, návštěvníky budeme směrovat také do parku Mošnice, k Opatovickému kanálu, semínskému akvaduktu a podobně. Propagovat budeme i návštěvu naší pobočky ve Slatiňanech a Muzea českého venkova na zámku Kačina,“ uvedl ředitel Národního hřebčína Jiří Machek.
Hřebčín zavedl už v loňském roce on-line rezervace vstupenek na turistické komentované prohlídky. Tento systém bude do budoucna regulací návštěvnosti hlavních objektů. Hřebčín se také připravuje na potřebu kvalitních průvodců s jazykovými znalostmi, audioprůvodců, ale také mezinárodního navigačního systému a propagačních materiálů pro dospělé i děti.
„Na základě dalších připomínek UNESCO jsme zahájili proces rozšíření takzvané nárazníkové zóny pro ochranu památky jižním směrem. Došlo také k podepsání nové dohody mezi ministerstvy zemědělství, kultury a životního prostředí o obecných zásadách obnovy a dalšího rozvoje této památky. Všechny tyto tři resorty se zde zavazují brát ohled na tuto památku UNESCO při plánování velkých infrastrukturních projektů. Do budoucna jsme projednali také přeložení elektrického vedení vysokého napětí, které nyní protíná krajinu kulturního statku, a v plánu je i výsadba stromů jako vizuální clony směrem ke Chvaletické elektrárně,“ shrnul práci Rady památky UNESCO její předseda Roman Línek.
Projednané materiály nyní poputují k ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi a z jeho úřadu pak ještě do konce ledna do Paříže. Plněním podmínek, s kterými byl spojen zápis této památky na seznam UNESCO, se pak bude zabývat výroční plenární zasedání UNESCO, které se letos uskuteční na přelomu června a července v Číně.

Portál VychodniCechy.info získal další ocenění na veletrhu REGIONTOUR

Pardubický kraj  - Portál VychodniCechy.info je oficiální webovou turistickou prezentací Pardubického kraje. Podle radního Pardubického kraje zodpovědného za cestovní ruch a sport René Živného to je dokonce nejdůležitější marketingový nástroj při propagaci regionu. Jeho kvalit si ciní nejen uživatelé, ale také odborníci. Ocenění získal naposledy ve čtvrtek, kdy začal veletrh Regiontour v Brně.
„Od svého spuštění v roce 2006 portál změnil již několikrát svůj design, zkvalitnil a rozšířil funkcionality, znásobil databanku informací a přidal profil na sociální síti Facebook. Od posledního redesignu (2017), jehož součástí byla i responzivita a změna navigace je portál pozitivně hodnocen za poutavý vizuál i uživatelskou přívětivost. Tvorba a rozvoj portálu je tak kontinuální proces, který pravděpodobně nebude nikdy hotov, stále na něm pracujeme,“ řekl René Živný.
Největší devizou portálu je bohatý a aktuální obsah, který je propojen s dalšími informačními systémy a spravován nejen turistickými informačními centry, ale také samotnými provozovateli objektů, poskytovateli služeb a pořadateli akcí. Zaujme i svými devíti jazykovými mutacemi, má integrovaný mapový portál a plánovač výletů i na více dní. Součástí je i velké množství turistických programů, které jsou na webu uspořádány podle cílových skupin a tematického zaměření. Nechybí ani bohatá videogalerie včetně virtuálních prohlídek zajímavých turistických cílů.
Databáze portálu čítá více jak patnáct tisíc objektů a prezentuje během roku stejný počet akcí.
„Portál se dlouhodobě umisťuje na prvních pozicích v soutěžích hodnotících turistické webové prezentace. Aktuální je třetí místo v rámci soutěže Velká cestovního ruchu 2019/2020 v kategorii Nejlepší elektronický projekt,“ informoval René Živný.
Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašují vydavatelství COT media společně se společností Veletrhy Brno. Předání cen se uskutečnilo včera v první den veletrhu Regiontour v Brně.
Portál nabízí několik přístupů k hledané informaci (menu, fulltext nebo informační boxy). Novinkou je  funkce navigátora „Viki“, který simuluje chatbota. Na rozdíl od chatbota však nerozpoznává dotazy od návštěvníků, ale sám aktivně nabízí možnosti, které návštěvník může hledat. Při stanovení těchto nabídek byly zohledněny statistiky Google Analytics, aby bylo pokryto maximum hledaných informací od návštěvníků. Při výběru některé z nabídek pak Viki pokládá upřesňující dotazy, např. na místo, datum apod., tak, aby na konci dialogu s návštěvníkem byl Viki schopen zobrazit konkrétní stránku portálu. „Informační a komunikační technologie se rychle rozvíjí a tak jistě nebude tato novinka poslední na dlouhou dobu,“ doplnil René Živný. Foto Luboš Kozel

Český internet na přelomu roku pobláznila vzácná desetikoruna z r. 1993

Desetikoruna s chybnou ražbou se stala hitem v Seznam.cz Vyhledávání. Skokanem internetu byla na konci roku ve většině regionů republiky, včetně Pardubického kraje, a zájem o ni i nadále trvá. Lidé také hojně vyhledávají informace o stokoruně s chybným vodoznakem. Cena obou platidel výrazně převyšuje jejich nominální hodnotu.
O vzácné desetikoruně média informovala už v létě. „Zájem o tuto minci ale nejvíce vystřelil právě před koncem roku. Můžeme se jen dohadovat, jestli důvodem bylo to, že si lidé chtěli před Vánoci vylepšit rozpočet na dárky, nebo naopak chtěli vzácnou minci věnovat jako vánoční dárek. Každopádně ve vyhledávání informací pokračují i v novém roce, denně zaznamenáváme na toto téma statisíce dotazů,“ upřesňuje Michal Sedláček, produktový manažer Seznam.cz Vyhledávání.
Šťastlivec, který by chybnou minci skutečně našel v peněžence, by si polepšil o 30 tisíc korun. Až takovou hodnotu tato sběratelská rarita má. Pozná se podle toho, že je vyražena v roce 1993 a příčná čára, která protíná písmena Kč, je umístěna výš než u běžných mincí. I na chybně natištěných bankovkách se dá přivydělat. Například obráceně natištěný vodoznak na stokoruně může znamenat, že se její hodnota zvýší až na dvacetinásobek. Záleží na stavu bankovky a četnosti chyby. Čím vzácnější, tím dražší.