Českotřebovský deník 23/2020 (21/1) 
V novém multifunkčním středisku L´art v Lanškrouně se letos v pondělí 20. ledna předávaly ceny nejlepším sportovcům orlickoústeckého okresu za loňský rok 2019. Zde byly vyhlášeny výsledky 51. ročníku  ankety, která je ve své historii nerozlučně spojena se jménem Jiřího Hetfleiše z Ústí nad Orlicí.
Anketa bývala vyhlašována většinou v orlickoústeckém kulturním domě, ale také v českotřebovském Národním domě, ve Vysokém Mýtě i  v Lanškrouně.  Anketu organizuje Orlické sportovní sdružení  ve spolupráci s Orlickým deníkem a s podporou všech měst v našem okrese a velkého počtu dalších sponzorů. Anketa hodnotí sportovce, také trenéry a rozhodčí rozdělujíce je do obvyklých kategorií. Musí mít ovšem něco společného a to sportovat v rámci některého sportovního oddílu z našeho okresu. Nominace na ocenění  právě zajišťovaly sportovní kluby. Výsledky, ocenění a nominace  budou podrobně rozepsány, ale nejdůležitější je výsledek - letos byla cena pro nejlepšího sportovce určena pro sympatickou českotřebovskou sportovkyni Adélu Stránskou (atletický klub Iscarex Česká Třebová), která měla v loňském roce opravdu hvězdnou sezónu. Připomeňme také, že byla po zásluze loni v květnu 12019 oceněna udělením Ceny města Česká Třebová Kohout 2018. To napovídá, že sportovní výsledky Adély Stránské byly dosaženy  po dlouhodobé přípravě a nejsou jen dílem okamžiku nebo šťastné shody událostí, ale mají trvalý charakter.  Na sportovní výsledky Adély Stránské  můžeme být v České Třebové  právem pyšní, nově získané ocenění si určitě zaslouží. Více ZDE

Horká zpráva z Lisabonu


Úspěch českotřebovského sportovce DSC GYM
na mistrovství Evropy  v Lisabonu - zlatá medaile !
Podle dnes večer zaslané zprávy prostřednictvím
Whats App služby dosáhl závodník
českotřebovského oddílu DSC GYM
Michal Vebr na nejvyšší ocenění v rámci Evropy a získal
na ME v jiu - jitsu zlatou medaili. Boje pokračují až do
soboty, ve hře jsou i další sportovci DSC GYM.
Na přiloženém zaslaném snímku je na nejvyšším stupínku !
Gratulujeme ! 

(Zprávu poslal trenér Lukáš Janda)



Starostové z celého Pardubického kraje přijeli na Skalku 

V sále internátu VOŠ a SŠT Skalka 1692  se v úterý odpoledne konalo celokrajské setkání Rady Pardubického kraje se starosty obcí, které bylo dobře využito, pozvání potvrdila velká většína starostů z našeho kraje.  Starostové tak mohli poznat, že nemusí vždy jezdit do Pardubic, ale také jak daleko mají k nám do České Třebové. Sál na Skalce byl plně využit. V předsednictvu zasedli všichni členové rady Pardubického kraje a vystřídali se postupně u mikrofonu, vystoupil také ředitel krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht. Úvodní slovo přednesl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Tříhodinové setkání bylo doplněno diskuzí. Domů se účastníci jednání rozjížděli po sedmnácté hodině. Více v samostatném příspěvku zítra, doplním i video.

Uvolněné místo učitelky na ZŠ Parník je obsazeno. Výuka je zajištěna,  inzerce byla zrušena. 
 
Návštěva vedení  Chocně v České Třebové v pátek 31. ledna dohodnuta
Setkání proběhne v pátek 31. ledna od 11:00, kdy přijedou zástupci vedení města Choceň na českotřebovskou radnici. Účast na setkání potvrdil starosta města Choceň Ing. Jan Ropek. Pozvaní jsou také místostarostové Ing. Jiří Pírko a Jiří Hejzar, kteří se setkání účastní, pokud jim to dovolí jejich program. Programem setkání je oficiální přijetí návštěvy na českotřebovské radnici, následná prezentace některé z nedávných investičních akcí do sportovní infrastruktury
 
Tříkrálová sbírka - průběžné výsledky
Zatím v našem okrese bylo rozpečetěno 501 pokladniček z 618, t.j. 81%. Výtěžek  je zatím 2 721 tis. Kč. Lze očekávat rekordní výsledek sbírky, neboť loni bylo celkem 603 pokladniček a výtěžek sbírky byl 3 079 tis. Kč. v roce 2018 byl do 586 pokladniček vybráno celkem 2 895 tis. Kč. V letošním výsledku tedy není ještě započteno k 21. lednu ještě 117 pokladniček. Nebylo spočítáno např. např. celé Ústí nad Orlicí.
 
MF DNES píše o problémech  Leo Expressu na Orlicku otevřeněji

V Českotřebovském deníku číslo 22/21029 byly publikovány dva texty k o kontrolním dnu k zajištění služeb společnosti Leo Express na Orlicku, tiskovou zprávu Pardubického kraje a zprávu od tiskového mluvčího společnosti. Dnes  působení společnosti Leo express komentuje  MF DNES a především porovnává skutečnost s textem podepsané smlouvy: 
"Postoj vedení Pardubického kraje je vůči novému dopravci minimálně velkorysý. Podle podepsané smlouvy totiž firma dodnes neplní klíčové požadavky.  Cestující se skutečně dočkali modernějších vozů, polstrovaných sedadel a až na výjimky jim funguje i wi-fi připojení. Jenže dodnes lidé ve vlaku nevědí to zásadní - která bude příští zastávka a bez znalosti tratě nemohou dát ani znamení, že chtějí vystoupit. Vlak tak musí zastavovat všude, i když někde má stavět jen na znamení. Chybí jakýkoliv displej, který by cestující informoval. Ve smlouvě kraje s Leo Expressem je přitom napsáno jasně, že informační systém má mimo jiné zobrazovat číslo spoje, cílovou stanici, zpoždění, tarifní zónu.  Dopravce měl dost času tím vozy vybavit. Jenže Leo Express tvrdí, že firma tuto povinnost navzdory smlouvě splnit nemusela.  „Se zástupci kraje bylo předem dohodnuto, že zobrazovací systém bude dodán po výluce, která je na trati plánována do konce měsíce dubna,“ uvedl tiskový mluvčí Leo Expressu Emil Sedlařík. 
Dodal, že firma nyní pracuje na variantě dočasného řešení, kdy by byly zastávky hlášeny pomocí reproduktorů. Jenže i to je podivné - funkční audio systém hlásící zastávky podle smlouvy ve vozech měl být už v polovině prosince.
A jsou tu další resty. Společnost Leo Express se ve smlouvě zavázala, že vozidlo bude zvnějšku označeno na čele vlaku a na každé straně každého vozidla elektronickými směrovými tabulemi. Místo toho je za tmavým oknem strčená papírová cedule, které si málokdo všimne. Mnohem horší ale je, že Leo Express se pustil do provozování dvou tratí bez toho, aby sehnal dostatek personálu. Chybí zkušení průvodčí, cestující si stěžovali, že ve vozech buď to nejsou nebo svoji práci neumějí. 
Starosta Letohradu a šéf dopravního výboru krajského zastupitelstva Petr Fiala má ke službám stevardů výhrady. „Pokud se přistoupilo ke změně dopravce a byla slibována vyšší kvalita, tak jsem si přál, aby to tak bylo. Lepších služeb lze dosáhnout jen s kvalitním personálem. Pro mne bylo zásadní, aby na soupravách byl stevard a aby to byl stevard, který něco umí a zná,“ uvedl Fiala.  (www.idnes.cz 21/1) 
 

Cestovní agentura CAM s.r.o., Ústí nad Orlicí, M. R. Štefánika 234
telefon: 606 748 616   www.agenturacam.cz
q     Zveme vás na 4-denní relaxační výlet do termálních lázní v Maďarsku, Bűkfűrdó, hotel Répce Gold 4* s polopenzí
jedeme ve čtvrtek 16.4. - 19.4.2020 autobusem z ÚO a ČT
cena Kč 6 290,-/osoba v ceně je 3x ubytování s polopenzí, neomezený vstup do termálních lázní a zážitkové části, zapůjčení županu, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
q Zahájili jsme prodej 12-denního zájezdu do Chorvatska, pobyt ve městech Omiš, Baška Voda, Makarska, Tučepi
jedeme ve středu 24.6. - 5.7.2020 z ÚO a ČT (odjezd ve středu 24.6. v 19,00 hod., příjezd v neděli 5.7. v 11,00 hod.)
ubytování 9 nocí v apartmánech, možnost polopenze
cena Kč  7 390,-/osoba v ceně je 9x ubytování, povlečení, pobytová taxa, doprava autobusem z ÚO a ČT
možnost polopenze v blízkosti apartmánů za příplatek Kč 3 700,-/osoba

Dva měsíce skutečných zážitků na festivalu Hudební Skuteč

Za málo peněz hodně muziky. Možná vám to může přijít jako klišé, ale ve Skutči tomu skutečně tak je. Další ročník hudební Skutče nabídne 15 koncertů a představení a přitom vám zbyde čas i na zahrádku. Dvouměsíční festival začíná přesně za dva měsíce. Najdete si čas na SKUTEČný zážitek i vy?
V neděli 22. března bude zahájen 17. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Koncert je podle pořadatelů atraktivní z několika důvodů. „Ve velkém sále Kulturního klubu Skuteč se představí Moravská filharmonie Olomouc, jež před 2 lety, společně se skupinou Čechomor, vyprodala zimní stadion. Tentokrát pod taktovkou šéfdirigenta Jakuba Kleckera zazní Beethovenova Osudová,“ říká k programu starosta Skutče Pavel Bezděk. „Uslyšíte také Čajkovského koncert pro housle a orchestr, ve kterém se k filharmonii přidá Jiří Vodička – jeden z našich nejlepších houslistů,“ dodal skutečský starosta. 
Koncerty jsou připraveny např. v kostele v Chrasti, Luži či Proseči. Přímo ve Skutči se pak vedle hlavního sálu stává koncertním prostorem nejen kostel, ale také městské muzeum a hlavně zimní stadion, kam jsou situovány dva velké crossoverové projekty. Poprvé se letos festival představí také v Hrochově Týnci, v tamním rekonstruovaném kulturním domě.
Obliba festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč je i díky nízkým cenám za vstupenky stále větší. „Prezentujeme se tím, že děláme festival dostupný pro venkovský region. Možná i proto jsou už teď některé koncerty vyprodané,“ říká za pořadatele Lenka Frídlová. „Návštěvnost Skutče se tak během jarních měsíců, kdy se festival koná, téměř zdvojnásobí“ dodává Frídlová.
Vstupenky na letošní ročník jsou v prodeji už od prosince minulého roku. Pokud jste si je ještě nestihli pořídit nebo s nákupem váháte, neodkládejte to. A pokud máte z nákupu obavy nebo problémy ozvěte se na některý z kontaktů na webu hudebniskutec.cz. Rádi vám s tím pomohou. Do Skutče je ze Třebové necelých  40 km !