Tříkrálový průvod s velbloudy v Ústí nad Orlicí                 
Velké Tříkrálové průvody šly o tomto víkendu v Letohradě, v Dolní Dobrouči, Lanškrouně  i v Ústí nad Orlicí. S nápadem přišel šermířský spolek Honorata z Letohradu, který do tradičních průvodů v Praze pravidelně zapojuje své bubeníky. Nechali jsme se inspirovat tříkrálovými průvody pro Arcibiskupství pražské, kterých jsme se s našimi bubeníky účastnili. Řekli jsme si, proč bychom nemohli s průvody projít také u nás,“ řekl vedoucí letohradského spolku Honorata Petr Kubíček.
Na velbloudech s Kašparem, Melicharem a Baltazarem se do průvodů v Lanškrouně, Letohradě, Dolní Dobrouči a Ústí nad Orlicí zapojily kromě bubeníků, římské gardy či darovníků také další bájné postavy. Každý průvod byl v něčem originální. Například v Dolní Dobrouči účinkoval i Herodes. V Lanškrouně živou Svatou rodinu nahradily dřevěné sochy,“ přibližuje vedoucí spolku Honorata podobu jednotlivých průvodů v nefalšovaných dobových kostýmech se třemi mudrci na velbloudech.
Nechodilo se v dobových sandálech, ale na kostýmech z kvalitních českých brokátů,na kterých se podílejí farnosti, divadelníci, hudebníci i lidé z nejrůznějších spolků a muzeí. V Dolní Dobrouči, Lanškrouně a Ústí nad Orlicí ztvárnil Baltazara dokonce opravdový černoch ze zámoří, až v New Yorku, pracuje ve Vídni, dojíždí do Holandska a má vazbu na Čenkovice. Cílem akce bylo originálním způsobem věřícím i nevěřícím lidem připomenout pokud možno co nejvěrněji příběh mudrců, kteří se s dary před dávnými lety přijeli do Betléma poklonit narozenému Ježíškovi.
Průvod v Ústí nad Orlicí, který začal v neděli 12. ledna odpoledne po 15. hodině u základní školy na sídlišti Na Štěpnici a vedl dolů do města k Hernychově vile. Jeho průběh zachytil na spoustě fotografií Luboš Kozel. Průvod sledovaly stovky lidí a spousta se jich také do průvodu zapojila.   (mm)