Pravěká osada Křivolík opět ožije oslavami Hromnic        
Venku to sice ještě tak nevypadá, ale jaro se už pomalu blíží! V tomto období totiž nastává čas oslavit „Hromnice“ nebo „Imbolc“, jak jej nazývali v dávných dobách naši předkové. Návštěvníci mají jedinečnou možnost prožít tento prastarý svátek v sobotu 1. února 2020 v Pravěké osadě Křivolík, která se nachází uprostřed překrásných hvozdů u České Třebové.  Spolek Bacrie si pro všechny zájemce připravil komentované prohlídky osadou, během kterých si budou moci prohlédnout rekonstrukce staveb z různých období pravěku, dále si vyzkouší, jak náročné bylo pomocí historické sekery zpracovat dřevo na zimu, vyrobí si svoji svíčku hromničku a v chladném počasí jim jistě přijde vhod slavnostní přípitek na Hromovládce.  Akce se koná od 12.00 do 17.00 hodin. Vstupné na akci je dobrovolné.
V dnešním studeném počasí nám možná připadá, že zima je v plné síle, ale přitom je již dobře patrné, jak se světlejší dny pomalu vrací. Odtud také vzniklo pořekadlo „Na Hromnice o hodinu více“. Přelom mezi zimou a jarem měl kdysi velký význam a svátek byl pod různými názvy slaven různými etniky žijícími na našem území.
„Oslavy Hromnic v Pravěké osadě Křivolík se pro nás staly už tradiční akcí a mezi návštěvníky se těší poměrně velké oblibě. Po zimní procházce místním lesem určitě každý ocení, že se může v osadě ohřát u ohně, něco nového se dozvědět, vyzkoušet a prožít tak příjemný volný den, i když trochu v chladnějším duchu počasí,“ říká náčelník spolku Bacrie David Maršálek.
Program akce
Komentované prohlídky - Sekery v průběhu věků - Výroba svíček hromniček - Drobné občerstvení v místě
Návštěvníci si mohou s sebou přinést vlastní misku a pohár, čímž pomohou vyhnout se zbytečnému odpadu

Akce se koná v sobotu 1. února 2020 od 12.00 do 17.00 hodin
v prostoru Pravěké osady Křivolík u České Třebové. Vstupné je dobrovolné.