Fenomenální úspěch pěveckého koncertu "Dva tenoři"    
Kruh přátel hudby Česká Třebová se opravdu činí. Během ledna uspořádal dva vynikající koncerty a v únoru přidá koncert třetí. Ještě jsme nezapomněli na vynikající koncert klavíristy Jana Jiraského a už tu máme nové zážitky z pěveckého koncertu  dvou vynikajících  tenoristů, českého a slovenského: Jakuba Pustiny a Jaroslava Dvorského. Nepřijeli ovšem sami, doplnila je nepostradatelná klavíristka, docentka JAMU Marta Vašková, která se blýskla nejen jako nezbytná korepetitorka, ale také v několika vynikajících sólových vystoupeních, díky kterým si mohli oba zpěváci při koncertu alespoň na nezbytně nutnou dobu také oddychnout.
Prostředí bylo srdečné, bylo prakticky (mimo první řadu) vyprodáno. Všichni tři interpreti dokázali navíc během koncertu sami zajímavým způsobem svá vystoupení uvádět, přispěli (a to zajímavým způsobem) také ke zvýšení informovanosti publika a to způsobem, který byl velmi sympatický a byl také řádně oceněn. Ukázalo se, že všichni interpreti jsou navíc znamenitými řečníky, kteří dokážou oslovit publikum i svým moderátorským přístupem. Jakub Pustina na začátku koncertu připomněl nedávné úmrtí českotřebovského učitele ZUŠ, kytaristy a také spoluorganizátora akcí Kruhu přátel hudby Rudolfa Fluksy a navíc mu mimo program koncertu  osobně věnoval krásnou píseň Hospodin je můj pastýř z cyklu Bilblických písní Antonína Dvořáka. Koncert gradoval zejména ve své druhé polovině, zpěváci si s publikem stále více rozuměli.  Podle toho dopadl samotný závěr, kdy publikum prakticky nechtělo pustit  interprety z jeviště. Museli třikrát přidávat a následoval i potlesk ve stoje. Kdo to osobně nezažil, tak si to těžko představí.
Ani po představení oba zpěváci neutekli před posluchači do šatny, ale přišli po koncertu do foyeru Malé scény, aby pro zájemce podepisovali programy nebo fotografie a znovu si osobně vyslechli slova díků za velký zážitek.
O tom, jaký dojem udělala Česká Třebová na Jakuba Pustinu, který je spoluorganizátorem velmi prestižní mezinárodní akce - Pěvecké soutěže Gabriely Beňačkové, svědčí to, že nabídl českotřebovským organizátorům koncertního života přivedení závěrečného koncertu vítězů této soutěže, která by  se měla konat v říjnu t.r. Tím bychom získali pro Českou Třebovou (a třeba i na trvalo) prestižní akci se špičkovými světovými pěveckými celebritami. Byla by to i odměna pořadatelům z českotřebovského Kruhu přátel hudby za jejich dlouholeté systematické  působení v oblasti vážné hudby. Pro zajímavost můžeme uvést, že v loňském roce se obdobný koncert vítězů konal 17. října na zámku ve Vlašimi.
Pěvecká soutěž Gabriely Beňačkové je prestižní událostí světového významu, patří mezi největší operní soutěže světa ve více než 60 zemích. Je určena mladým operním zpěvákům do 35  věku a každoročně se ji účastní několik stovek pěvců, ze kterých porota do dalšího kola vybere 30 nejlepších. Na soutěži i závěrečné akci je aktivním prvkem právě Jakub Pustina, a klavírní spolupráci zajišťuje doc. Marta Vašková, kterou také známe z našeho českotřebovského koncertu.
A není to jen  jediná nabídka. jde ještě o nabídku koncertu v České Třebové (nejlépe v kostele sv. Jakuba)  v prosinci 2020, kde by vystoupila i samotná Gabriela Beňačková (s Jakubem Pustinou) v rámci svého  turné v rámci České republiky.  Pokud bude možné tyto koncerty zajistit, byly by velkou událostí nejen pro město, ale i pro celý region.
(Foto Milan Mikolecký, Jaroslav Plocek)
Krátké video z koncertu najdete na tomto odkazu ZDE (4 minuty)