Městská knihovna Česká Třebová únor 2020


Matyldino pohádkohraní  4. 2. 2020  16:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti 
Čtení pohádek a vyprávění příběhů, vyrábění i nová přátelství. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku s rodiči či bez doprovodu. Vstupné dobrovolné. Na akci bude představen projekt Lovci perel.
 
Knižní klubíčko  26. 2. 2020  10:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo hledají nápady na hry a říkanky či se chtějí seznámit s novými lidmi. Pro rodiče káva a čaj. K dispozici přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
 
AKCE NA ODDĚLENÍ TEENSPACE

Zapař si s knihovnicí  6. 2., 20. 2., 27. 2. (čtvrtek), 12:30–18 hod., Teenspace
Přijď zapařit s knihovnicí hry na X-boxu, např. Just dance 2018, LEGO Marvel,  Snoopy's, LEGO The Hobbit, Adenture Time. Těší se na Vás knihovnice Adéla.
 
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy  3. 2. (pondělí), 12:30–18 hod., Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang a jeho rozšíření, Uno, Ubongo, Monopoly a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní.    
 
ROBOKROUŽEK 5. 2., 19. 2., 26. 2. (středa), 16–18 hod., Teenspace
Postav a naprogramuj si svého robota s týmem. Oblíbený ROBOkroužek pokračuje vždy každou středu. Těšíme se na TEBE. Více info: mrkvlf@gmail.com.
 
Přijď se seznámit s Ozobotem  17. 2., 24. 2. (pondělí), 12:30–18 hod., Teenspace
Víš, co je to ozobot? Přijď se s ním seznámit. Naučíme se ho ovládat a vyzkoušíme, co umí. Sám mu určíš cestu, kterou se bude pohybovat. Těšíme se na TEBE.
 
Šachové odpoledne v knihovně  19. 2. (středa), 13:30–16 hod., Teenspace
Šachový oddíl vás zve na šachové odpoledne na oddělení Teenspace do městské knihovny.
Přijďte se seznámit s touto zajímavou hrou. Co vás čeká? Naučíte se tahat figurkami, vyzkoušíte si jednotlivé úlohy, dostanete odměnu a diplom.
 
Přihlašování na Noc s Andersenem  (Bude 27.–28. března od 17:30 hodin)

Každoroční nocování dětských čtenářů v městské knihovně, letos na téma Vítejte v Bradavicích. Oslavíme 20 let od vydání první knihy Harry Potter v České republice. Určeno pro děti z 1.–5. třídy, bližší informace a přihlášky na oddělení pro děti. Nutná registrace předem.
Registrace do 15. března nebo do naplnění kapacity. Přednost mají děti, které se této akce ještě neúčastnily. Vstupné 200 Kč. Další informace poskytne Markéta Klusoňová marketa.klusonova@moderniknihovna.cz.
 
AKCE PRO DOSPĚLÉ

Tibetské mísy a zvonkohry – muzikoterapie  18. 2. 2020, 18:00, Teenspace
Přijďte zažít neobyčejné setkání. Vy budete pouze sedět a vnímat zvuky tibetských mís i zvonkoher. Pocítíte jejich krásu a jedinečnost. Při této relaxaci dochází ke zklidnění a zharmonizování těla i duše. Pro max. 12 osob. Vstupné: 160 Kč. Délka terapie 120 minut. Lektorka: Bára Lýdie Sládková z Kostelce n. Orlicí. Pouze pro předem přihlášené. Kapacita již naplněna!
 
Nerodič  24. 2. 2020, 18:00, Teenspace
Jako malá jsem snila, že jednou budu mít velkou rodinu. Místo toho nenápadně stárnu a postupně ztrácím iluze. A kolem sebe pozoruju, že v tom rozhodně nejsem sama,“ říká česká dokumentaristka Jana Počtová, která na sebe upozornila již například dokumentem Generace Singles. Ve svém novém snímku se především pomocí příběhů svých známých snaží nalézt odpověď na otázku: mít, nebo nemít děti? A do jakých podmínek je správné je přivést? Mozaika netradičních forem (ne)rodičovství naznačuje, že výchova dětí už dnes není nezbytně záležitostí biologických rodičů a nevyžaduje ani tradiční rozdělení rolí na matku a otce. Režie: Jana Počtová. Země původu: Česká republika. Rok výroby: 2017. Stopáž: 83 min. Vstup zdarma.
 
Omezení provozu V úterý 18. února celá knihovna otevřena až od 12:30 hodin.
 
PŘIPRAVUJEME: 

Michaela Hrdá: Havaj za hubičku  17. 3. 2020 od 18:00
Během 3 měsíční sólo cesty po Havaji se dá stihnout ledacos. Já měsíc téměř denně surfovala na ostrově Maui, prošla skoro všechny traily, které tam stály za to a stala se součástí havajské svatby. Většinou jsem tam stopovala, ale taky jsem se projela na kajaku, plachetnici, pořádný mašině i v policejním autě. Nechala jsem si uletět letadlo na krásný ostrov Kauai, kde jsem později získala povolení vstupu do hor, na které se normálně čeká rok. V těchto dramatických horách jsem prolezla každý trail a hned několikrát se tu honila s divočáky. Na největším ostrově jsem bydlela na stromě s hvězdou české Cestománie, plavala tam s delfíny i želvami, se vyškrábala na 4000m vysokou horu a podívala se na místa, o kterých běžný turista nemá ani ponětí. Přitom jsem stále cestovala relativně nalehko a měsíčně se mi podařilo vyjít s minimální českou mzdou i přesto, že je Havaj jedna z nejdražších zemí, kde jsem kdy byla. Tak se přijďte se inspirovat na svou další solo cestu, tipy a triky jak na to vás neminou. Vstupné: 50 Kč.
 
Noc s Andersenem  27.–28. 3. 2020 - 20. ročník - Vítejte v Bradavicích
Nocování malých čtenářů v knihovně.
 
NORSKÉ LOFOTY – PUTOVÁNÍ ZA POLÁRNÍ ZÁŘÍ 7. 4. 2020 od 18:00 hodin
Souostroví Lofoty patří k nejkrásnějším přírodním pokladům Evropy. Poloha za severním polárním kruhem a vliv teplého Golfského proudu zde vytváří zcela unikátní prostředí. S fotografem Lukášem Brychtou se vydáme poznat tuto drsnou krajinu a především fenomén, který je u nás spojen spíše s Islandem – polární záři. Nechte se pozvat prostřednictvím krásných fotografií daleko na sever. Vstupné: 50 Kč.
 

Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce https://moderniknihovna.cz/cs/ nebo https://www.facebook.com/mekct/.
Psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).