Ohlédnutí za rokem 2019 střediska Péče o duševní zdraví Ústí nad Orlicí

„Život je zajímavý právě pro tu možnost uskutečnit nějaký sen.“ (Paulo Coelho) Nový rok 2020 se již naplno rozběhl. Stále je však čas se na chvilku zastavit a zamyslet se nad rokem minulým. 

My z organizace Péče o duševní zdraví (PDZ) jsme ho strávili jízdami po okrese za těmi, kteří mnohdy ztratili kvůli duševní nemoci práci, rozpadly se jim vztahy či nemohou trávit volný čas, jak by chtěli.  Proč to děláme? Věříme tomu, že duševní nemoc by neměla vést k izolaci a vyřazení z běžného způsobu života. Podporujeme klienty tak, aby mohli vést samostatný život, ve svém přirozeném prostředí. Snažíme se, aby mohli uskutečnit také nějaký svůj sen. To se děje různými způsoby. Pátráme na internetu a hledáme během schůzek společně lepší práci. Sestavujeme inzerát k seznámení s novým partnerem. Scházíme se v socioskupině a společně se učíme dívat se na věci jinak. Jdeme do posilovny s tím, kdo se tam sám obává a chce se osmělit. S dalším člověkem třeba i několikrát navštěvujeme knihovnu, aby pak mohl s větší jistotou chodit sám.

Jsme u toho, když se stávají zpěváky, cestovateli a poznávají nové přátelé. Toto všechno jsme mohli sledovat v červnu při pobytu u Sečské přehrady, kde jsme společně strávili 3 dny. Užili jsme si tu krásných výletů, večerního muzicírování i společného kuchtění.

Za našimi klienty jezdíme mnoho kilometrů a to i do míst, kde je veřejnou dopravou složité se dostat. Bez automobilu by takové cesty byly často komplikované. A tak jsme rádi, že se nám podařilo díky Pardubickému kraji a soukromým firemním dárcům na Burze filantropie získat prostředky na nákup dalšího vozu.

Své nadšení vkládáme také do vzdělávacích a osvětových programům určeným veřejnosti. V rámci Týdnů duševního zdraví jsme zorganizovali představení Simony Babčákové o duševním zdravím. Uskutečnili jsme besedy v dílně Neratov, pro Policii ČR a také na gymnáziu v České Třebové.

Nyní už se těšíme na to, co nás čeká v roce 2020. Co člověk, to jiný sen. A my vám všem za tým PDZ Ústí nad Orlicí přejeme, ať se vám podaří v nové dekádě sny naplnit.

Péče o duševní zdraví – středisko Ústí nad Orlicí


§  Poskytovatel: Péče o duševní zdraví – region Pardubice

§  Druh služby: sociální rehabilitace

§  Forma poskytování: Ambulantní, Terénní

§  Cílová skupina: Osoby s chronickým duševním onemocněním

§  Věková skupina: Mladí dospělí (19–26 let), Dospělí (27–64 let), Mladší senioři (65–80 let), Starší senioři (nad 80 let)

§  Služba pomáhá duševně nemocným rozvíjet jejich dovednosti a vztahy s jejich okolím, aby mohli žít spokojeně a samostatně ve svém prostředí a s minimální nezbytnou mírou odborné pomoci. Dále jim pomáhá v aktivním trávení volného času, aby nebyli osamělí a vyloučeni ze společnosti.

§  Služba je placená? Služba je poskytována bez úhrady

Otevírací doba: Po–Pá: 9:00–17:00 hod.  
 
Telefon: pevná linka: +420 465 381 521
WWW: oficiální: http://www.pdz.cz   E-mail: oficiální: pdz-uo@pdz.cz
Adresa: Péče o duševní zdraví – středisko Ústí nad Orlicí  Malé Hamry 355  562 01 Ústí nad Orlicí