Výroční bilancování: Návrat českotřebovského šachu na scénu       

V podvečer 19. prosince 2019 se v restauraci Javorka konala výroční schůze šachového oddílu, jejímž cílem bylo shrnout si první půl rok pod novým vedením a prodiskutovat plány na rok 2020. Po skončení schůze proběhl nečekaně kvalitně obsazený turnaj v bleskovém šachu. Úderem 18. hodiny se sešlo více než 25 třebovských šachistů a u drobného občerstvení si vyslechli, že A družstvo je nyní na 2. místě v Krajském přeboru II východ a útočí na postup do vyšší soutěže, kde jsme dlouhé roky hráli a kam naše město zcela jistě patří.
 
Důležitá práce s mládeží
Hlavní důraz klade oddíl na mládež – pravidelně se koná „kroužek“ (každý čtvrtek od 16 do 18 hodin v Domě dětí a mládeže KAMARÁD), s dětmi se jezdí na juniorské turnaje po celém kraji, pořádají se akce ve školách a tak dále.
Ivo Prax, předseda oddílu, dodává: „S klubem máme velké plány. Chceme ukázat široké českotřebovské veřejnosti, proč jsou šachy zajímavé. Dále chceme podpořit šachové dění v regionu pořádáním řady atraktivních akcí a turnajů.“
 
Co klub čeká v roce 2020
V plánu je další posílení A družstva – jako první se k závodnímu šachu vrací náš odchovanec Tomáš Pánik, který nám od ledna občas přijede vypomoci z Brna. Další zajímavé posily se objeví po skončení letošní sezóny, prozatím můžeme oznámit návrat dalších třebovských harcovníků Michala Zeinerta a Lukáše Vondry.
Od konce ledna běží nová série turnajů nazvaná Českotřebovská blesková liga, která se skládá ze šesti turnajů za sebou v období leden až červen.
V květnu nebo červnu proběhne první ročník Českotřebovských šachových dní, kdy se uskuteční jeden den rapid turnaj a druhý den simultánka s jedním z předních českých velmistrů.
Na podzim nás pak bude čekat 2. ročník rapid turnaje O pohár Maxe Švabinského v Kozlově, jehož první ročník se i přes nepřízeň počasí setkal s velmi dobrým ohlasem.
Samozřejmě je v plánu pokračovat v propagačních akcích ve školách, jejichž cílem je mít na podzim 2020 kolem patnácti dětí v kroužku.
 
Vánoční turnaj
Po vánoční schůzi se uskutečnil turnaj, kterého se k našemu příjemnému překvapení zúčastnilo dvacet hráčů, z nichž dva se mohli pochlubit titulem kandidát mistra.
Suverénním vítězem se stal Lukáš Hurt, na druhém místě se umístil nadějný junior Jan Jiroušek a na třetím místě David Kučera.