Norský smíšený pěvecký sbor - to jsme u nás ještě neměli  
Českotřebovský pěvecký sbor Bendl již vystupoval v Polsku,. Německu, na Slovensku, v Rakousku a Itálii, nyní bude mít dalšího norského hosta. 
V programu kulturních akcí na měsíc březen najdeme  dne 27. března zajímavou akci - večerní společný koncert českotřebovského smíšeného pěveckého sboru Bendl  řízený sbormistry Josefem Menšíkem a Davidem Lukášem a jeho hosta - norského smíšeného pěveckého sboru SNASA BLANDAKOR z Norska. Jméno sboru mnoho neříká, snad už více jméno sbormistryně paní Ireny Štarman.
Věřím, že se při přípravě koncertu dozvíme o hostujícím sboru co nejvíce. Koncert se bude konat v pátek 27. března  od 19 hodin v Malé scéně,  další den bude mít hostující sbor zajištěn  program a společné posezení s Bendlem v sále u Coufalů v Přívratu.
Spolupráce s Norskem se daří českotřebovskému gymnáziu již řadu let, po pravidelných studentských výměnných pobytech také úspěšně zahájili také výměnné pedagogické stáže českotřebovských a norských učitelů a nyní mezinárodní spolupráce pokračuje v kulturní oblasti.
Na koncertu bude tradičně samostatné vystoupení obou sborů. Bendl se připravuje a proto rozšiřuje svůj repertoár, v programu Bendla zazní také norská píseň, podobě Norové v Malé scéně také zazpívají česky. Můžeme se těšit na další zajímavý zážitek. 


Smíšený pěvecký sbor přijede z norského městečka Snåsa

Snåsa má všechno, z čeho je domácí pohoda vyrobena. Malá komunita, kde se lidé vidí a starají se o sebe. Tam, kde mohou děti bezpečně běhat mezi domy a kde je kávová konvice, je vždy teplo.
Dvojjazyčné městečko s pulzujícím jazykem a kulturou Sami. Krásná kulturní krajina je obklopena mohutnou divočinou, Eldorado pro venkovní život, lov a rybaření. Z dávných tradic a znalostí přírodních surovin vyplynula inovativní a kreativní obchodní komunita, která nabízí zajímavá zaměstnání. V roce 2012 mělo městečko Snåsa 2154 obyvatel. V Snåsavannet, 6. norském jezeře, máme nejen působivého velkého pstruha, ale také mořského červa Kudulla. Mořský červ byl chráněn Krajskou radou Nord-Trøndelag v roce 1991 a dostal jméno po slavnostním křtu v roce 2007.  Snåsa je  vstupním branou do národního parku Blåfjella-Skjækerfjella. Horská rada Snåsa spravuje lovecká práva téměř 1 400 000 akrů lesa a horského terénu v Snåsa v Nord-Trøndelagu. Zde jsou dobré nabídky a skvělé příležitosti k lovu. Obyvatelé pracují v zemědělství, průmyslu a dalších průmyslových odvětvích zabývajících se zpracováním přírodních zdrojů, také v cestovním ruchu, odvětví služeb a ve veřejném sektoru.  V městečku je internátní škola, mateřská škola, pěstuje se zde bohatý kulturní život.  Hotely Snåsa vítají hosty již řadu let. V Snåsa máme dva kempy - Vegset Camping & café a Strindmoen Camping. Snåsa je centrem jazyka a kultury jižního Sami a ve městě Snåsa leží jediné muzeum jižního Sami na světě. Je otevřeno téměř po celý rok.  Přes Snåsa vede hlavní norská silnice E6.
Cesta k nám není dlouhá ani přes Namå, Steinkjer ani Trondheim, jak po silnici E6, tak i přes Nordlandsbanen. Z České Třebové do norského městečka Snåsa jsem (podle Google map) naměřil  (autem) vzdálenost cca 2400 km.