Srbský státní dopravce koupí v CZ LOKO

nejmenší EffiShuntery 300


ČESKÁ TŘEBOVÁ, 14. února 2020

Srbský státní dopravce Srbija voz, zajišťující v zemi osobní dopravu, svůj vozový park doplní o dvě lokomotivy typu EffiShunter 300. Rozhodlo o tom vítězství českého výrobce CZ LOKO v mezinárodním výběrovém řízení. Podobně jako České dráhy, které jich vlastní dvanáct, je nasadí ve stanicích a depech na posun vozidel a řazení souprav. Dodány budou podle smlouvy v prvním čtvrtletí 2021.
„Neustále hledáme nové příležitosti na trhu. K nim vedou dvě cesty přes vývoj nových lokomotiv a teritoriální rozvoj. To neznamená jen otevřít nový trh, ale také na něm upevňovat pozici. A o to nám na Balkáně jde především,“ říká Ľubomír Dlábik, vedoucí obchodního týmu.
Už v březnu do Srbské republiky odjedou dva EffiShuntery 300, které si loni objednal státní správce tratí Infrastruktura železnice Srbije. I tehdy to bylo po mezinárodním tendru. Ten je využije při vozbě lehčích pracovních vlaků, nasazovaných k údržbě železniční infrastruktury. Součástí obou zakázek je instalace národního zabezpečovače Indusi.
Právě pozitivní reference u správce tratí nám významně pomohla k vítězství v soutěži u státního dopravce,“ dodal Dlábik.
Společnost CZ LOKO typ EffiShunter 300 vyvinula jako nejmenšího zástupce svého produktového portfolia. Jde o dvounápravovou lokomotivu poháněnou spalovacím motorem CAT C13 o výkonu 328 kW s elektrickým přenosem výkonu AC/DC a maximální rychlostí 60 km/h. „Třístovku“ vlastní rovněž české společnosti ČEPRO a VÚŽ a polské Metro Warszawskie. V Polsku má za sebou testovací zkušební dobu a nyní se čeká již jen na finální schválení do pravidelného provozu při technologické obsluze mezi halami pro údržbu souprav u stanice Kabaty.