Městská knihovna Česká Třebová program na březen 2020
Matyldino pohádkohraní 3. 3. 2020 16:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti
Čtení pohádek a vyprávění příběhů, vyrábění i nová přátelství. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku s rodiči či bez doprovodu. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko  25. 3. 2020  10:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo hledají nápady na hry a říkanky či se chtějí seznámit s novými lidmi. Pro rodiče káva a čaj. K dispozici přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
 
AKCE NA ODDĚLENÍ TEENSPACE

Zapař si s knihovnicí  5. 3., 12. 3., 19. 3., 26. 3. (čtvrtek) 12.30–18 hod., Teenspace
Přijď zapařit s knihovnicí hry na X-boxu, např. Just dance 2018, LEGO Marvel,  Snoopy's, LEGO The Hobbit, Adenture Time. Těší se na vás knihovnice Adéla.
 
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy  2. 3., 16. 3. (pondělí) 12.30–18 hod., Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang a jeho rozšíření, Uno, Ubongo, Monopoly a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní.   
 
ROBOKROUŽEK  4. 3., 11. 3., 18. 3., 25. 3. (středa), 16–18 hod., Teenspace
Postav a naprogramuj si svého robota s týmem. Oblíbený ROBOkroužek pokračuje vždy každou středu. Těšíme se na TEBE. Více info: mrkvlf@gmail.com.
 
Literární kvíz  9. 3. (pondělí), 12.30–18 hod., Teenspace
Máš přehled o knížkách a spisovatelích? Přijď zkusit štěstí v literárním kvízu. Vítěz vyhraje odměnu. Těší se na vás knihovnice Adéla.
 
Tvoření s knihovnicí  10. 3. (úterý), 23. 3. (pondělí), 12.30–18 hod., Teenspace
Přijď si vytvořit překvapení pro sebe nebo pro někoho jako dárek. Materiál od nás dostaneš.
Těší se na Tebe knihovnice Adéla a Radka.
 
READING CHALLENGE NA TEENSPACE!
Starší děti čtou a mají rády výzvy. Reading challenge. Přečti za rok 10 knih. Šest knih podle tématu a čtyři knihy, které si vybereš podle sebe. Kniha musí být zapůjčena v naší knihovně od 11. 3. 2020 do 11. 3. 2021.
Vyhlášení loňské výzvy a předávání odměn se uskuteční 11. března odpoledne na Teenspace.
 
Noc s Andersenem  27.–28. března od 17:30 hodin
Každoroční nocování dětských čtenářů v městské knihovně, letos na téma Vítejte v Bradavicích. Oslavíme 20 let od vydání první knihy Harry Potter v České republice. Určeno pro děti z 1.–5. třídy. Pouze pro předem přihlášené. Kapacita naplněna.
 
AKCE PRO DOSPĚLÉ

Tibetské mísy a zvonkohry – muzikoterapie
2. března od 18 hodin, 13. března od 16 hodin, 24. dubna od 16 hodin, Teenspace
Přijďte zažít neobyčejné setkání. Vy budete pouze sedět a vnímat zvuky tibetských mís i zvonkoher. Pocítíte jejich krásu a jedinečnost. Při této relaxaci dochází ke zklidnění a zharmonizování těla i duše. Pro max. 12 osob. Nutné přihlášení předem na info@moderniknihovna.cz. Vstupné: 160 Kč. Délka terapie 120 minut. Lektorka: Bára Lýdie Sládková z Kostelce n. Orlicí. Pouze pro předem přihlášené.
 
Jarní ARTE relaxace  6. března od 16:00 hodin, Teenspace
Užijte si barevnou relaxaci v inspirativním prostoru Teenspace v městské knihovně.
Cílem je uvolnit svou kreativitu a nabít se energií, užít si spontánnost a sdílení pocitů za využití jednoduchých postupů artefiletiky a arteterapie i automatické kresby. Cena: 100 Kč/os, platba na místě. Závazné přihlášení posílejte na e-mail info@moderniknihovna.cz do 3. března. Kapacita naplněna.
 
LiStOVáNí: Jak se stát diktátorem  10. 3. 2020 od 19:00 hodin
Kdo z nás někdy nesnil o tom, že bude vládnout vlastní zemi? Tato nekorektní příručka by mohla sloužit jako vtipný návod, jak se stát diktátorem. Naučí vás všechna tajemství tohoto řemesla – jak se dostat na vrchol, jak se na něm udržet, a jak si svůj čas na výsluní pořádně užít. Inspiraci tu můžete najít od těch nejúspěšnějších vůdců Kim Čong-ila, Muammara Kaddáfího nebo Nicolae Ceaușesca. Kniha novináře Mikala Hema skvěle kombinuje černý humor s politickým nadhledem a bude jistě živnou půdou pro interpretaci projektu LiStOVáNí.  Účinkují: Alan Novotný (alt. Jiří Ressler) a Patrik Bořecký. Vstupné: 50 Kč.
 
Michaela Hrdá: Havaj za hubičku  17. 3. 2020 od 18:00 hodin
Během tříměsíční sólo cesty po Havaji se dá stihnout ledacos. Já měsíc téměř denně surfovala na ostrově Maui, prošla skoro všechny traily, které tam stály za to, a stala se součástí havajské svatby. Většinou jsem tam stopovala, ale taky jsem se projela na kajaku, plachetnici, pořádný mašině i v policejním autě. Nechala jsem si uletět letadlo na krásný ostrov Kauai, kde jsem později získala povolení vstupu do hor, na které se normálně čeká rok. V těchto dramatických horách jsem prolezla každý trail a hned několikrát se tu honila s divočáky. Na největším ostrově jsem bydlela na stromě s hvězdou české Cestománie, plavala tam s delfíny i želvami, vyškrábala se na 4000m vysokou horu a podívala se na místa, o kterých běžný turista nemá ani ponětí. Přitom jsem stále cestovala relativně nalehko a měsíčně se mi podařilo vyjít s minimální českou mzdou i přesto, že je Havaj jedna z nejdražších zemí, kde jsem kdy byla. Tak se přijďte inspirovat na svou další solo cestu, tipy a triky jak na to vás neminou. Vstupné: 50 Kč.
 
Blanka Kostřicová: Homeless   23. 3. 2020 od 19 hodin
Další díl cyklu druhých čtení. Autorka tentokrát znovu představí svou knihu Ledovcová turistika, přesněji: její druhou část nazvanou Homeless. Čtenáři a posluchači Blanky Kostřicové již znají správný překlad tohoto anglického slova: homelesss je člověk, který je doma v lese.
Autobiografický příběh v kapitolách prozaické skladby. Život na lesní chatě, vysokohorské výstupy, běh na lyžích, literatura, setkávání a různé fatální „ztráty a návraty“, jak zní název jedné kapitoly. Vše propojeno „houmlesáckou“ životní filosofií i stylem hlavní postavy. Vstup zdarma.
 
PŘIPRAVUJEME:

NORSKÉ LOFOTY – PUTOVÁNÍ ZA POLÁRNÍ ZÁŘÍ  7. 4. 2020 od 18:00 hodin
Souostroví Lofoty patří k nejkrásnějším přírodním pokladům Evropy. Poloha za severním polárním kruhem a vliv teplého Golfského proudu zde vytváří zcela unikátní prostředí. S fotografem Lukášem Brychtou se vydáme poznat tuto drsnou krajinu a především fenomén, který je u nás spojen spíše s Islandem – polární záři. Nechte se pozvat prostřednictvím krásných fotografií daleko na sever. Vstupné: 50 Kč.
 
JAN KRŠŇÁK: DĚTI A TECHNOLOGIE  4. 5. 2020 od 17:30 hod. 
 
Přihlaste se do počítačového kurzu
Počítačové kurzy pro začátečníky a mírně pokročilé budou pokračovat pro nové zájemce od konce března. Pokud se chcete naučit pracovat s počítačem (popř. vlastním notebookem), tak se přihlaste do 23. března 2020 na e-mail radka.hriskova@moderniknihovna.cz anebo osobně v městské knihovně. První informační schůzka se bude konat 25. března od 9 hodin.  Počet míst je omezen. Cena celého kurzu je 240 Kč. Výuka probíhá v dopoledních hodinách na oddělení Teenspace, v přízemí knihovny. Jedná se o 7 lekcí. Těší se na vás lektorka Radka Hrišková.
 
Omezení provozu

Úterý 17. 3. oddělení pro dospělé otevřeno pouze do 17 hodin z důvodu konání cestovatelské přednášky Havaj za hubičku.
Pátek 27. 3. od 15 hodin uzavření celé knihovny – Noc s Andersenem.
Sobota 28. 3. knihovna uzavřena.
V březnu počítejte s uzavírkami dětského oddělení z důvodu vzdělávacích programů pro školy.
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce https://moderniknihovna.cz/cs/ nebo https://www.facebook.com/mekct/. Psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).