Nový most v České Třebové bude se sochami?                    

Na základě dotazů více občanů se chci vrátit k článku, který byl v MF DNES uveden 17.2. 2020 pod značkou ČTK.

Nejde totiž jen o to, že článek obsahuje faktické a historické nepřesností, ale i o to, že o umístění soch na nový most nikdo nerozhodl a dokonce ani rozhodnout nemohl, i když nelze říci, že by se o to nikdo nesnažil. Investorem stavby nového mostu je Pardubický kraj (dodavatelem stavební akce je společnost MADOS) a most bude také po dokončení v majetku kraje. Pokud by měl být návrh mostu během stavby upraven pro umístění soch, tak by to znamenalo nejen zdržení investice, které nikdo nechce, ale i vícepráce, které by muselo zaplatit město. Rada města (podle mého zjištění) tuto možnost neodsouhlasila, ani rozpočet města s tím nepočítá. Návrh nového mostu, který na vizualizaci dodal Pardubický kraj, je ale opravdu upraven tak, jako by zde měly měly být dvě sochy umístěny. Tak to je na návrhu od architektky Ing. Lucie Kubínkové (viz obrázek), kde je např. také navržena úprava toku Třebovky tak, aby bylo možné po vydlážděné náplavce se také procházet blízko vody. Jde tedy o vizi, o možnost. Jsou i další obrázky, na kterých sochy a další úpravy nejsou. Možné osazení nového mostu sochami již zvažovalo  minulé vedení města, exstarosta Zedník to tak alespoň prezentoval na tiskovkách v roce 2016, když Pardubický kraj poprvé s přestavbu mostu  zařadil do svého investičního programu. Myslím však, že rozhodnutí o umístění sochařské výzdoby na novém mostě je třeba nejdříve prosadit v radě a zastupitelstvu města a teprve potom o tom psát jako o hotové věci.

Ještě opravím nepřesnosti: Sochařská výzdoba byla na pilířích původního úzkého mostu (který byl v r. 1958 nahrazen  mostem železobetonovým) přes Třebovku v letech 1900 - 1940. Je to zřejmé z dále uvedených fotografií a pohlednic. Pro čilý dopravní provoz byly sochy přemístěny ke kostelu již na začátku II. světové války. Zveřejňujeme fotografie mostu od roku 1900 po r. 1945 (s pochodujícími sovětskými vojáky), kdy je most již bez jakékoliv výzdoby.

Most a vojáci (1945, květen)

Konec starého mostu (1958). Jeho nosnost i šířka byla nevyhovující.


Pokud bude o umístění soch na mostě rozhodnuto, bude třeba zajistit, aby případně umístěné sochy nebyly na škodě a nebylo je třeba  pak složitě hlídat a monitorovat. Nakonec takový případ je znám již z minulosti. Socha sv. Václava (autor Fr. Voleský), která je dnes umístěna po restaurování s novým kopím u kostela naproti kavárničce STAFF, stála původně  u potoka na Splavě, kde ji tehdy opilí Třebované shodili někdy v noci do potoka. Proto pak bylo pro sochu vybráno nové umístění na konci Václavské ulice na Trávníku, kde v poklidu socha "žila" do r. 1980 a až při demolici starého Trávníku byla do třetice přemístěna ke kostelu. Z toho vyplývá, že sochám místo u vody nemusí svědčit, i když sochy světců na mostě vydržely několik desetiletí bez úhony.