Před 15 lety v neděli 20. února


Dominanta Parníka zmizela během deseti sekund             


Stovky až tisíce Třebováků obsadily všechna vhodná místa k fotografování na svazích kolem Primony, na místech blízkých i vzdálených, Na zahradách v Grégrově ulici, ulici J. Pácla, na Peklovci,  u Albertu, na střechách domů.  Téměř všichni s fotoaparáty a kamerami. "Jízdní řád" odstřelu byl předem ohlášen, bezpečnost zajištěna řadou předběžných opatření. všichni čekaly na signály. Několik minut před devátou se nejdříve ozvaly dva výstřely, doprava na silnici I/14 byla zastavena, hasiči se připravili k zásahu. Potom minutu před odstřelem další signál, rozezněla se parnická siréna. Celou akci zahájil střelmistr Sobíšek odpálením připravených 233 kg trhaviny. Akci jsme mohli sledovat večer v hlavních zprávách na ČT1 tak i v Televizních novinách na TV Nova a tam dokonce z několika stran včetně názorů Třebováků.

Během několika vteřin se pak celé okolí parnické teplárny zahalilo do velkého oblaku prachu, který se šířil směrem k Parníku a po několika minutách odhalil dílo zkázy. Místo ztepilé budovy s 80 metrů vysokým komínem, která  téměř 50 let zdravila všechny projíždějící na železnici či na silnici byla už jenom hromada trosek. Sám střelmistr se za provedenou práci  na ČT1 pochválil, řekl že není běžné takto kácet osmdesáti metrové komíny uprostřed zástavby a v sousedství silnice. "Celou akci hodnotím ze strany  firmy dodavatele za dobře připravenou a zorganizovanou, jsem si vědom, že to nebylo jednoduché, jsem rád, že se odstřel realizoval bez komplikací," řekl o odstřelu komplexu teplárny starosta města Jaroslav Zedník."Všichni přítomní se přesvědčili, že odstřelem práce nekončí, naopak, nyní nastává další intenzivní práce, která bude ukončena výstavbou obchodního domu, obchodní pasáže a bytů."

Mimo neuvěřitelného množství prachu, který pokryl bílý sníh v dalekém okolí  na zemi i na střechách domů, nevznikly žádné škody. Hasiči kropili  okolí  nejdříve prášící trosky  budovy, potom čistili souběžnou komunikaci.  Policie pak pustila do bezpečnostní zóny na prohlídku také občany, aby si prohlédli teplárnu "složenou" do několikametrové vrstvy. Komín se podařilo pěkně složit do dvorního traktu. Železobetonová konstrukce však zůstala v poměrně velkých kusech a s další likvidací bude mít demoliční firma ještě dost starostí. Proti původním předpokladům také odstřel proběhl poněkud jinak, budova kotelny byla odstřelena souběžně s komínem a spadla daleko dřív. Někteří fotografové na vzdálených kopcích podcenili rychlost zvuku,  a snímali již v době, kdy konstrukce klesla k zemi. Demolice probíhala za příznivého počasí, také sněhová pokrývka zabrání dalšímu prášení v postižené oblasti. Odměnou  pro obyvatele okolí bude nové využití areálu - obchodního centrum. Hypermatket TESCO byl pak následně otevřen již 3. listopadu tohoto roku 2005.


Po kliknutí se obr. zvětší

 Likvidace sutin budovy teplárny rychle začala

V areálu teplárny vzniklo čilé pracoviště,  průběh likvidace ukazuje, že  firma provádí práce opravdu profesionálně. Teplárna se začala měnit na volné prostranství pro stavbu  nových objektů. Fotografie jsou z pátku 25.2. 2005