Z jednání zastupitelstva města 17. února 2020                     
První letošní schůze zastupitelstva města se konala 17.2. za účasti 23 zastupitelů, čtyři se omluvili:  MUDr. Igor Paar, MUDr. Martin Formánek, Jaroslav Zedník a Ing. Aleš Stránský. Pro nemoc byla omluvena také tajemnice MěÚ Ing. Věra Pirklová.
Hlavním bodem programu jednání bylo schválení rozpočtu města na rok 2020. O něho se pak odvíjely další programové body, které byly na rozpočet navázané. Návrh rozpočtu města byl zveřejněn na úřední desce  Městského úřadu v zákonné do 15 dnů před jednáním a během této doby bylo možné vznášet připomínky, také přímo na schůzi zastupitelstva. Některé z nich byly radou města akceptovány, takže zastupitelé jednali o rozpočtu, který zaznamenal malé úpravy v oblasti výdajů.  Předložený návrh byl schválen jednomyslně všemi hlasy přítomných zastupitelů. Celková výše rozpočtu je 379 190 tis Kč, z přebytku minulého roku je zapojena částka 24 590 tis. Kč.
Není mým úkolem schválený rozpočet detailně představovat, ale přesto bude možná zajímavé prezentovat daňové příjmy města v porovnání s loňskými hodnotami. Byly stanoveny podle výhledu ekonomiky a doporučením Ministerstva financí, daňové příjmy ovšem současně ovlivňuje (zmenšuje) klesající počet obyvatel města.
  2019 rozpočet v tis. Kč  2019 skutečnost  2020 rozpočet
Daň z příjmu právnických osob 42 200 48288 48 260
Daň z příjmů ze závislé činnosti 58680 59698,6 62 000
Daň z příjmů fyzických osob 5760 6721,6 6710
Daň z nemovitých věcí 9730 9727,7 9730
Daň z přidané hodnoty 106 109.9 108701,7 110 300
Celkem 222 479,9 tis. Kč 233139,6 tis. Kč 237 000 tis. Kč
Daňový výtěžek na konci loňského roku byl tedy o 4,7%, t.j. o 10, 659 tis. Kč vyšší než bylo v loňském rozpočtu plánováno. (Nepočítáme do toho daň z hazardu).  Letošní rozpočet pak loňskou skutečnost převyšuje pouze o necelé 4 miliony korun a lze tedy předpokládat, že bude jistě splněn, spíše můžeme počítat s tím, že bude překročen.
V oblasti výdajů rozpočet počítá se zajištěním provozu všech městských příspěvkových organizací, tedy škol, mateřských škol, DDM, kulturních institucí a Sociálních služeb a zajišťuje  služby v oblasti likvidace komunálního odpadu, údržby komunikací, údržbu zeleně, městskou policii, úroky z úvěru apod. Investice a opravy podle počítají s využitím dotací. Schválená dotace je pro park s hřištěm na sídlišti Trávník. Rozpočet však počítá také s dotací na opravu chodníků podél silnice I/14  na úseku Tyršovo náměstí - Korado  ve výši přes 18 mil. Kč, která zatím nebyla definitivně vyhlášena a s dotací na úpravu Smetanovy ulice. Částka přes 6 milionů je určena na úpravu chodníků a veřejného osvětlení v ulici Podbranské. Tato akce navazuje na investici Pardubického kraje, který bude rekonstruovat  komunikaci v úseku od Světelné křižovatky až po nově budovaný most v ulici Lidické.
Pokračuje investice do zateplení budov mateřské školy Habrmanova ulice (9150 tis. Kč) a na ZŠ Ústecká je plánována I. etapa rekonstrukce sociálního zařízení v budově I. stupně v hodnotě 5 milionů korun. Pro městské muzeum je v rozpočtu určena částka ve výši 6550 tis. Kč na rozšíření expozice vozítek Velorex, která má být podpořena pětimilionovou dotací z Ministerstva pro místní rozvoj. Pokud dotace nebude schválena, potom  rozšíření muzea počká, rozpočtované prostředky budou využity na potřebnější účely.  Podobně je v rozpočtu částka ve výši 24,1 mil. Kč na stavbu šaten  a tribuny pro atletický stadion na Skalce. Tato částka je podmíněna poskytnutím dotace v MŠMT, o kterou bylo loni požádáno. Zatím rozhodnutí nepřišlo.  Akce bude provedena jen pokud dotaci dostaneme. V tom případě bude tato částka zajištěna z předjednaného úvěrového rámce. Částka 24 mil. Kč tedy v rozpočtu neblokuje provedení žádných potřebnějších investičních akcí. Město také podpoří částkou ve výši 4300 tis. Kč  dokončení Bikerezortu Peklák, kde budou letos dokončeny všechny stavební akce tohoto projektu.Loni se zde ušetřila částka cca 800 tis. Kč a bude zapojena do letošního rozpočtu. Vzhledem k investiční činnosti ČEZ bude v řadě ulic provedeno nové veřejné osvětlení - v Javorce, na Parníku, na Lhotce, v ulici na Milíři, v ulici Komenského, v souvislosti s rekonstrukcí sítí v Podbranské ulici bude nové veřejné osvětlení v ulici Školní a na Chmelnici, budou provedeny úpravy kontejnerových stání. Celkem je na kapitolu Investice, údržba a opravy  v rozpočtu určena částka ve výši 130 milionů korun, téměř o 33 milionů více než loni.
Dalším důležitým bodem jednání bylo rozhodnutí zastupitelstva o privatizaci domů čp. 1979 - 1983 na Trávníku.  Podle  realizované ankety  se pro privatizaci vyjádřilo 68,5% rodin (48 domácností ze 70) bydlících v tomto domě, na anketu reagovalo 65 rodin ze 70. Z nich 14  (t.j. 20%) s privatizací nesouhlasí, zbývající domácnosti jsou rozhodnuti pro privatizaci nebo se nevyjádřily. Převážná část se kloní k privatizační ceně 8000 Kč/m2. Podle schváleného usnesení  byl tedy zahájen proces, kterým by mohla být  provedena privatizace uvedených domů. Město neprodává jednotlivé byty, ale celé domy. Pokud bude zájem o privatizaci nadále pokračovat, bude  provedena do úspěšného konce. Budou tedy zajištěny odborné posudky, pomocí kterých bude určena cena a určeny podmínky, za kterých by měla privatizace proběhnout. Tím privatizace dostane konkrétní obrysy.
Zastupitelé současně zrušili dřívější pravidla pro privatizaci z doby před deseti a více lety, která již neodpovídají současné legislativě. Na příštím jednání zastupitelstva, které se bude konat 20. dubna 2020, bude rozhodnuto o možnosti privatizovat bytový komplex "Čtverec" na ulici T. G. Masaryka.  Zde zatím nebyla anketa mezi nájemníky zcela vyhodnocena.  Zastupitelé současně rozhodli o tom, že město rekonstruuje bytový dům v Klácelově ulici čp. 7 (bývalá pošta 01), kde má vzniknout 9 startovacích bytů a  také 11 parkovacích stání. Tento dům město tedy nebude prodávat.
Cenové narovnání - prodej pozemků města. Zastupitelstvo schválilo bez diskuze základní hladinu pro prodeje pozemků z majetku města takto - pro Českou Třebovou včetně Borku, Parníku a Lhotky: 
- pro prodej pozemků v zahrádkářských koloniích minimálně 100 Kč/m2
- pro majetková narovnání a majetkovou přípravu minimálně 300 Kč/m2
- pro volný prodej pozemků minimálně 600 Kč/m2.
Pro přidružené obce Kozlov, Skuhrov a Svinná minimálně 150 Kč/m2.  Město Česká Třebová má pozemky ještě na katastrech obcí Opatov, Třebovice a Peklo nad Zdobnicí. Zde bude pro případ prodeje stanovena cena individuálně pro každý případ.  Také pro prodej pozemků, jejichž součástí je stavba, bude cena stanovena individuálně pro každý případ.

Z dalších schválených usnesení upozorňuji na majetkové narovnání města se Sokolem Lhotka, které bylo nutné vyřešit po nesprávném financování městem v roce 2018. Ve třech případech v květnu až říjnu 2018 město investovalo do cizího majetku (přístřešek u lhotecké sokolovny a oprava chodníku kolem sportovního hřiště v částce cca 177 tis. Kč). Tuto skutečnost řešil již Českotřebovský deník v loňském roce, problém byl vyřešen teprve nyní schválením majetkového narovnání.  Investice do majetku lhoteckého sokola byly i v dřívější době, ovšem vždy ve formě dotace. V roce 2018 však tehdejší představitelé města tuto záležitost opomněli a tak vzniklý problém musel být narovnán až nyní novým zastupitelstvem, které  jediné  může o majetku rozhodovat.

Nový statut pro ceny města Kohout. Pravomoc udělovat ceny města je dána dle zákona o obcích zastupitelstvu města, kterému byl na základě diskuzí na předchozích jednání ZM předložen návrh nového statutu.  Jde o jednoduchý dokument, který se od dosavadní praxe udělování cen města umožňuje, aby navrhovateli nominace nebyly jako dosud pouze komise rady města, ale také veřejnost, ať jednotlivci nebo organizace či právnická osoba. Výzva k podávání návrhů bude zveřejněna zpravidla koncem kalendářního roku prostřednictvím městského periodika, městských webových stránek a sociálních sítí. Návrh musí obsahovat jméno a adresu navrhovaného kandidáta, zdůvodnění návrhu a také jméno adresu a podpis navrhovatele. Ke všem návrhům bude přistupováno  rovnocenně. Obdržené návrhy posoudí rada města, která potom formou usnesení určí, které návrhy budou zastupitelstvu města předloženy ke schválení. Cena města je udílena maximálně jednou ročně. Počet udělených cen v daném roce navrhuje zastupitelstvu rada města. oceněným je při ceremoniálu předána cena a pamětní list. Cena města je čestné ocenění a nenáleží k ní žádná finanční odměna. Cena města je nedělitelná a nelze ji převést na jinou osobu nebo kolektiv.  Účinnost nového statutu města je posunuta až pro udílení cen města za rok 2020.

Nové usnesení zastupitelstva města  k přímému napojení na dálnici D35. V současné doně  probíhá proces aktualizace č. 3 Zásad územního rozvoje Pardubického kraje. Tato aktualizace předpokládá vypuštění mimoúrovňové křižovatky Litomyšl sever včetně příslušných připojení silnic II/358 od České Třebové a II/360 od Ústí nad Orlicí. Protože přímé napojení měst ležících na sever od plánované trasy dálnice D35 je významné pro hospodářský rozvoj celé oblasti, navrhla rada města zastupitelstvu schválení usnesení, které s vypuštěním přímého dopravního připojení na dálnici na exitu Litomyšl sever nesouhlasí. Zastupitelé toto usnesení podpořili. Tento krok je v souladu se stanoviskem Ministerstva dopravy, které před několika dny 6. února vydalo nové pro nás potěšující rozhodnutí, ve které MD ČR vydalo k vypuštění exitu Litomyšl sever z trasy D35 také nesouhlasné stanovisko. Další nesouhlas s vypuštěním exitu L- sever a koridoru vedoucím kolem Němčic schválila také správní rada Regionu Orlicko Třebovsko na svém zasedání 5. února. připomeňme ještě, že  také rada města Litomyšle přijala v závěru loňského roku 2019 usnesení, ve které podporuje vznik exitu Litomyšl sever ve tvaru písmene T tak, aby umožňovalo přímé napojení oblasti na sever a východ od dálnice.  Také hejtman Pardubického kraje  při své návštěvě na českotřebovské radnici dne 7. února podpořil, aby v nové aktualizaci územního plánu Pardubického kraje zůstal exit i navazující koridor zachován.  A tak snad jediní kteří s obnovením exitu Litomyšl sever nesouhlasí, jsou starosta a zastupitelé z obce Němčice a to i přesto, že by vybudováním exitu získali silniční obchvat obce.  (mm)