Českotřebovský deník 82/2020 (17/3)  
Mateřské školy se ve čtvrtek 19. března uzavřou

Rada města Česká Třebová dnes na svém mimořádném zasedání rozhodla o uzavření mateřských škol zřizovaných městem. Rozhodnutí je platné od čtvrtka 19. března 2020 až do odvolání.
Důvodem k uzavření je nepříznivý vývoj epidemiologické situace a zajištění bezpečnosti v rámci rozšíření výskytu onemocnění COVID-19. Město Česká Třebová se snažilo zachovat možnost umístit dítě do mateřských školek po co nejdelší únosnou dobu tak, aby bylo vyhověno potřebám velké části rodičů. Na uzavřených mateřských a základních škol by měla v krátké době navázat činnost již připravovaných dětských skupin pro děti rodičů, kteří pracují ve zdravotnictví, sociálních službách a u bezpečnostních složek.
Aktuální informace ze Sociálních služeb Česká Třebová

Uživatelům Domova pro seniory je s ohledem na včerejší nařízení vlády zakázáno opouštět zařízení.  Rodinné příslušníky zdvořile žádáme, aby zvážili naléhavost předávání věcí uživatelům prostřednictvím recepce Domova pro seniory, a to z důvodu minimalizace rizika přenosu virového onemocnění do zařízení. Veškeré potřebné věci jsme schopni zajistit pro Vaše blízké v bufetu, a to dle dohody a aktuální potřeby. Pokud se přesto rodiny rozhodnou cokoliv donést, budeme předávat pouze věci, které lze na povrchu dezinfikovat (zejm. nebudeme předávat čerstvé /nezabalené/ potraviny).
Provoz Týdenního stacionáře se od 18. března 2020 dočasně přerušuje.  Péče o uživatele je zajištěna prostřednictvím jejich rodin, s nimiž zůstáváme v kontaktu pro případnou intervenci a pomoc.
Terénní Pečovatelská služba funguje v současné době (ještě) bez omezení, ve spolupráci s Městem Česká Třebová je posílena služba rozvozu nákupů potravin a hygienických potřeb. Prosíme rodiny, jejichž příslušníci jsou klienty Pečovatelské služby, aby nám hlásily případnou karanténu! Velmi nám usnadníte práci s klientem (zejména s ohledem na volbu ochranných pomůcek a ochranu zdraví personálu).   Více ZDE
 
Výzva dobrovolníkům

Děkujeme všem občanům, kteří v těchto dnech nezištně nabídli poskytnutí pomoci. Prozatím jsme však schopni službu Nákup domů poskytnout vlastními silami všem seniorům z našeho města, kteří projevili zájem. Obdržené kontakty na dobrovolníky jsou soustředěny a budou v případě potřeby využity. Pokud máte také zájem být zařazeni do databáze záložních dobrovolníků, napadá Vás nějaký další způsob jak našim občanům pomoci, nebo sami potřebujete specifický druh pomoci, volejte prosím na číslo: 730 168 100. Prozatím prosíme dobrovolníky, kteří jsou ochotni pomoci se šitím ochranných roušek, aby se přihlásili v pracovní dny mezi 8 a 14 hod. na číslo 465 500 139. Městský úřad je schopen těmto dobrovolníkům poskytnout výchozí materiál. Takto připravené roušky budou využity především pro pracovníky sociálních služeb, městskou policii, hasiče a ostatní složky potřebné pro chod našeho města.  Za město Česká Třebová Jiří Holý
 
Čtěte také následující informace 

Povinnosti starostů během krizového stavu - také hasičů, úřadů, České pošty...

Jednání zastupitelských orgánů během nouzového stavu

Jak správně dezinfikovat společné prostory

 
Z Ústí nad Orlicí

Nemocnice Pardubického kraje, tedy také ta Orlickoústecká, zavedla při vstupu do areálu kontrolní stanoviště, na kterém jsou kontrolováni všichni příchozí. Doprava je při vstupu řízena pracovníky a strážníky městské policie. Kromě měření teploty jsou také informováni a dotazováni, zda nenavštívili oblasti postižené nákazou COVID-19. Pokud musíte akutně nemocnici navštívit, dbejte pokynů personálu.
V Ústí n.O. také zrušili provoz linky městské dopravy, došlo  k omezení úředních hodin ve všech budovách MěÚ Ústí nad Orlicí, a to pouze na pondělí od 08:00 h do 11:00 h a středu od 14:00 h do 17:00 h. a pro seniory nad 60 lety byla zajištěna služby Nákup domů.
Od středy 18/3 v Ústí uzavřou provoz městem zřizovaných mateřských škol. Byly určeny dvě školky, kde bude možné v malých skupinách  do 15 dětí pohlídat děti, jejichž zákonní zástupci jsou zaměstnanci bezpečnostních sborů, obecní policie, poskytovatelů zdravotních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví a příslušníci ozbrojených sil anebo pedagogickými nebo nepedagogickými pracovníky určené školy nebo školského zařízení, a to bez ohledu na to, zda jsou tyto děti dětmi nebo žáky určené školy nebo školského zařízení.
 
Z Litomyšle 

V pondělí 16. 3. se ráno sešla bezpečnostní rada města.
ČTYŘI PŘÍPADY V LITOMYŠLI. Počet nakažených na Litomyšlsku od pátku vzrostl na celkem čtyři případy. Jedná se o onemocnění navazující na první potvrzený případ. Situaci řeší odborníci z hygienické stanice.
ZAVÍRÁNÍ ŠKOLEK. Od 17.3. se zavírá provoz v mateřských školách. Již 16/3  byla zavřena z preventivních důvodů MŠ Lidická. Ve „vertexové“ MŠ 17. listopadu bude fungovat jedno oddělení pro děti (3 – 10 let) zdravotnického personálu, policie, hasičů, zaměstnanců v sociálních službách a po domluvě i pro děti rodičů pracujících v nepřetržitém provozu. Této služby mohou využít pouze rodiče zaměstnaní v Litomyšli nebo ti, kteří zde mají trvalé bydliště.
POMOC SENIORŮM a potřebným. Město od zítřka spustí pomoc s nákupy a pochůzkami pro seniory, postižené, osoby v individuální karanténě a další ohrožené skupiny obyvatel.


Se strachem z nákazy pomáhají v kraji krizové linky

Pardubický kraj informuje o nových i stávajících krizových linkách, které jsou dostupné veřejnosti.
„V době krize pomáhá, kdo může. Kraj, města, obce, neziskové organizace, sousedé i dobrovolníci. Důležité ale je, aby se k lidem kromě nutných nákupů dostaly také nezkreslené informace a také aby ti, kteří jsou nyní částečně izolováni, si mohli s někým popovídat. Proto vítám veškeré iniciativy, které toto pomáhají řešit zejména těm lidem, kteří nejsou na internetu a sociálních sítích,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
V krajské Poradně pro rodinu tento týden zřídili čtyři krizové   telefonické  linky pro lidi, kteří   mají strach,  úzkosti a  panické stavy  v souvislosti s potenciální či faktickou nákazou koronavirem.  Tyto linky  mohou využít také  klienti všech sociálních služeb Pardubického kraje, včetně  zaměstnanců. Vybraní  psychologové  jsou na příjmu každý den od 8, 00 do 17, 00 hodin.   Zatím budou fungovat do pondělí 23. března do 17 hodin.  
   Region Pardubice - 603 273 948
   Region Chrudim - 601 344 852
   Region Svitavy - 606 051 590
   Region Ústí nad Orlicí - 733 522 278 
Stále je v provozu také Linka důvěry Pardubického kraje s číslem 465 52 42 52. Ta sídlí v Ústí nad Orlicí, ale je určena pro celý kraj. Jejím posláním je poskytovat lidem okamžitou telefonickou pomoc v jakékoli obtížné životní situaci, pomoc s jakoukoli starostí, se kterou si volající neví rady, cítí se ohrožen, nebo své trápení, ale i radost potřebuje jenom někomu svěřit a s někým ho sdílet. Linka důvěry může být první záchytnou pomocí pro člověka v krizi. Její výhodou je snadná dostupnost a anonymita. Nepřetržitý provoz krajské Linky důvěry Ústí nad Orlicí zajišťuje průměrně 14 pracovníků, kteří splňují nebo si doplňují vzdělání sociálního pracovníka, a absolvovali akreditovaný kurz Telefonické krizové intervence.
 
OFTEX oční klinika dočasně uzavřena

Ordinace poskytující Oftalmologickou péči na adrese Nádražní 42, Česká Třebová byla do odvolání  uzavřena. Důvodem nedostatek respirátorů a roušek, kterými musím (a samozřejmě, že chceme) vybavit zdravotnický personál. Věříme, že se podaří situaci řešit, každou pomoc pochopitelně vítáme. Naši zdravotničtí pracovníci jsou u Vás ve městě rádi a snaží se pacientům vyhovět. Zatím jsme alespoň zajistili službu zdravotní sestry na telefonu. MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
 
Pardubický kraj vyhlašuje jedenáct konkurzních řízení na místa ředitelů středních škol

Celkem deseti ředitelům středních škol končí šestileté období výkonu práce na vedoucí pozici. Pardubický kraj tak vyhlásil konkurzní řízení, které určí, kdo povede dotčené střední škol.  „Stávající ředitelé se mohou zúčastnit výběrových řízení a stejně jako pro další uchazeče je to příležitost představit novou koncepci řízení jednotlivých škol.  Konkurzy jsou také příležitostí, jak zhodnotit uplynulé roky na středních školách,“ sdělil Bohumil Bernášek.  Ředitelům a ředitelkám dotčených škol končí šestileté období 31. července. Noví ředitelé budou jmenováni 1. srpna.  Seznam škol, kde končí funkční období ředitelům:
Gymnázium Josefa Ressela, Chrudim
Sportovní gymnázium, Pardubice
Konzervatoř Pardubice
Střední průmyslová škola stavební Pardubice
Střední odborné učiliště plynárenské Pardubice
Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun
Střední škola zahradnická a technická Litomyšl
Střední škola chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem
Střední odborné učiliště opravárenské, Králíky
Speciální základní škola a praktická škola Vysoké Mýto
SOU zemědělské Chvaletice (zde odchází ředitel na vlastní žádost)

Z obdobného důvodu bylo v České Třebové vyhlášeno konkurzní řízení na ředitele / ředitelku Domu dětí a mládeže.

Mladí hasiči se vzdělávají na Junior univerzitě 

Už popáté se koná na hasičské škole v Jánských Koupelích v Moravskoslezském kraji Junior univerzita vzdělávání mladých záchranářů. Letošními účastníky jsou nejlepší mladí hasiči z Pardubického kraje. Ti se od ledna do září věnují studiu technických oborů zaměřených na požární ochranu a techniku. Na škole je během studia navštívili radní pro oblast školství Bohumil Bernášek a starosta Krajského sdružení hasičů Pardubického kraje Josef Bidmon.
„Ústřední hasičská škola Jánské Koupele je celorepublikové vzdělávací zařízení Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Každý rok sem přijíždí zhruba 40 mladých hasičů z jednotlivých krajů. Letos se účastní vybraní zájemci ze 7. a 8. tříd z Pardubického kraje. Nejvíce jich je z okresu Svitavy a Chrudim. Naše hasičská univerzita probíhá ve třech prodloužených víkendech a jednom týdenním soustředění. Studium se týká odborných předmětů souvisejících s hasičstvím ale i  fyzických aktivit. Frekventanti jsou hodnoceni v kreditním systému a odevzdávají semestrální práci. Lektorskou činnost zajišťují pedagogové ze spolupracujících škol a příslušníci HZS,“ sdělil Josef Bidmon, starosta Krajského sdružení hasičů Pardubického kraje.
„Velmi si vážím vašeho rozhodnutí ochraňovat majetek a lidské životy a dále se v tomto oboru vzdělávat. Určitě víte, že hasičský obor lze studovat i na naší Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích a já se těším, že se tam s některými z vás zanedlouho setkám,“ sdělil mladým hasičům Bohumil Bernášek, radní odpovědný za oblast školství.   
Škola v Jánských Koupelích existuje od roku 1976. Junior univerzita vzdělávání mladých záchranářů potom od roku 2013. Začala jako projekt EU, který nadále funguje i bez evropských dotací. Prozatím se jí účastnilo 235 dětí ze čtyř krajů. Pardubický kraj je tak pátým účastníkem. Žáci během studia navštíví výukové prostory středních škol SPŠ Hranice a SPŠ Karviná. Partnerem je dále VŠB Ostrava, v její aule se koná i slavnostní ukončení studia.

Léčba koronaviru, co dělat v případě nákazy

Existuje již vakcína proti nákaze? V současné době není k dispozici vakcína, která by chránila proti tomuto onemocnění. Na vývoji a distribuci nové vakcíny se pracuje. Klinické studie účinnosti a bezpečnosti trvají vždy minimálně několik měsíců, většinou až roky. U stávající pandemie bude snaha to maximálně urychlit. Izraelští vědci očekávají bezpečnostní data ke své vakcíně...
Jak poznám, že mám koronavirus? Příznaky onemocnění jsou podobné chřipce. Jedná se o zvýšenou teplotu, dušnost, kašel, bolesti svalů či únava. Onemocnění doprovázejí respirační potíže. Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. Rozhodně neplatí, že každý, kdo má teplotu a nějaké respirační potíže, trpí infekcí COVID-19! Každý případ infekce koronavirem musí být charakteristický epidemiologickými kritérii – tzn. daný jedinec byl v kontaktu s někým, kdo je infikován, a také klinickými kritérii – tzn. vykazuje symptomy, které jsou charakteristické pro dané onemocnění.
Co mám dělat, když mám příznaky onemocnění? V případě, že máte obavy o svůj zdravotní stav, je třeba telefonicky kontaktovat svého registrujícího lékaře, lékařskou pohotovostní službu, krajskou hygienickou stanici, pro informace o dalším postupu. Můžete se také poradit na celostátní bezplatné lince 1212.
Jaká je tedy léčba tohoto onemocnění? Pro infekci COVID-19 není doporučena žádná specifická antivirová léčba. Lidé infikovaní koronavirem by měli zahájit podpůrnou léčbu, zmírňující příznaky této infekce. Léčba je vždy individuální a vychází z konkrétních potřeb pacienta. K podpůrné léčbě se využívají běžně dostupné léky, množství symptomů onemocnění COVID-19 se dá úspěšně léčit.
Jak se můžu nechat otestovat?  Pokud vám testování nařídil hygienik nebo lékař, je hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Pokud si ho chcete nechat udělat soukromě, zaplatíte cenu podle ceníku laboratoře.
Seznam akreditovaných laboratoří, které testují na koronavirus, se neustále rozšiřuje. Nejbližší je Litomyšlská nemocnice.

V rámci své ochrany i ochrany okolí nechoďte k lékaři ani do laboratoří osobně, zavolejte svého lékaře či hygienu a domluvte si postup testování. Odběr vzorku často probíhá přímo v domácnostech pomocí odběrové sanitky. Po odběru čekáte v prostředí svého domova na výsledek testů. Podle závažnosti je vám nařízena buď domácí karanténa (lehký průběh), nebo hospitalizace na infekční oddělení do příslušné nemocnice.  

Další možností je dostavit se osobně na speciální odběrové místo (speciální zdravotnický stan), kde vám zdravotnický personál odebere vzorky pro test. Odběrová místa zřizují nemocnice ve svých areálech. Mapa odběrových míst je v aplikaci, která mapuje onemocnění koronavirem v ČR

O jaký test konkrétně jde?
Jde o test PCR na průkaz nukleové kyseliny. Test prokazuje, zda je daný jedinec infikován, tzn. jestli má virus v krvi nebo například ve výtěru z dýchacích cest. Národní referenční laboratoř má k dispozici přesnou metodiku SZO, jak vyšetření provádět. Stejně tak ostatní laboratoře, které jsou k provádění testů MZČR zplnomocněny, mají přesné instrukce, jak testy provádět.

Kolik má ČR k dispozici infekčních lůžek?
Celkem je možné využít přes 1000 lůžek na infekčních odděleních po celé České republice. Mezi nimi je specializované pracoviště Nemocnice na Bulovce. Dále lze aktivovat specializovanou vojenskou nemocnici v Těchoníně. Pokud by tyto kapacity byly překonány, tak bude aktivováno zařízení či více zařízení, které se primárně nevěnují péči o infekční pacienty, a budou upravena za tímto účelem.

Lékař i hygienici mne poslali domů. Co mám dělat?
Nemocný s mírnými příznaky jde do domácí izolace už teď. Nemocnice by měla být k dispozici pro pacienty se závažnějšími příznaky a pro velmi rizikové pacienty. U mírnějších stavů se léčí symptomaticky přítomné příznaky, které virus způsobí, jako např. zvýšená tělesná teplota nebo kašel. Zhoršení stavu je signalizováno například dušností a dalšími respiračními problémy. Při zhoršení stavu se opět poraďte s lékařem.

Pokud jsem doma v karanténě a mám mírný průběh onemocnění. Jak se mohu léčit? Co mohu použít na snížení horečky?
Léky na horečku lze použít na snížení teploty při onemocneni Covid-19. Můžete použít běžně dostupné léky, ale reakce každého je individuální, proto byste to měli konzultovat se svým lékařem.
U těžších forem léčba pomocí vitamínu C neúčinkuje a u lehčích stačí běžné dávky vitamínu C orálně. Koronavirovou nákazu Vám to nevyléčí. Vitamin C je vedlejší doplněk standardní léčby, které může být symptomatická i kauzální.

Slyšel jsem, že ibuprofen zdravotní stav při koronaviru zhoršuje. Je to tak? Jde o nepodložené hypotézy šíří se po internetu.
ČESKÉ STÁTNÍ ÚŘADY ANI VÝROBCI INFORMACI O TOM, ŽE BY IBUPROFEN ZHORŠOVAL PRŮBĚH COVID-19, NEPOSKYTLI.  Volba léku při nachlazení je vysoce individuální. Ibuprofen je kontraindikován u mnoha pacientů, například s vředovou chorobou nebo užívající léky na ředění krve. Jiné kontraindikace platí pro užívání paracetamolu (pacienti s jaterními potížemi, cirhózou, alkoholici aj.). Další kontraindikace mají léky s obsahem acetylosalicylové kyseliny nebo diklofenaku… o tom, jaký lék je pro vás vhodný, se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.
Jak se chovat, kde se poradit, co dělat v karanténě
Jak se mám chovat, abych snížil riziko nákazy? Především být zodpovědný sám k sobě i svému okolí: Často a důkladně si myjte ruce mýdlem či dezinfekčním gelem Pravidelně otírejte dezinfekčními ubrousky také vlastní předměty (např. mobilní telefon) Kašlete a kýchejte do kapesníku či rukávu Používejte jednorázové kapesníky a poté je vyhoďte Vyhýbejte se velkému uskupení...


Jak se chovat, kde se poradit, co dělat v karanténě


Pokyny Ministerstva zdravotnictví najdete ZDE

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR