Českotřebovský deník 84/2020 (19/3)  
Pomoc pro ambulantní lékaře odešla z centrálního krajského skladu včera 

Z centrálního skladu v Chrudimi bylo včera přerozděleno 10 tisíc roušek, ochranných obleků, návleků na obuv a čepic a 300 litrů dezinfekce pro ambulantní lékaře. Z meziskladů si je vyzvedávají zástupci obcí s rozšířenou působností, které je následně distribuují dle stanoveného klíče.
„Již ve včerejších večerních hodinách a dnes ráno jsme z centrálního skladu v Chrudimi distribuovali roušky, ochranné oděvy, návleky na obuv, čepice a také 300 litrů dezinfekce na ruce v desetilitrových barelech ze Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích. Tento materiál si dle stanoveného klíče přebírají na pobočných skladech zástupci obcí s rozšířenou působností pro své ambulantní lékaře v příslušeném obvodu,“ uvedl hejtman Martin Netolický ke středečnímu zásobování.
Další stovky litrů dezinfekce budou k dispozici dnes. „Okolo poledne očekáváme, že bude na chrudimský sklad odvezeno minimálně 600 litrů dezinfekce. Další stovky bychom mohli mít k dispozici večer a následně je opět budeme rozdělovat dál do území. K tomu dnes obdržíme 100 litrů dezinfekce na podlahy,“ sdělil hejtman Netolický.
V průběhu středečního večera a čtvrtečního rána také došlo ke sběru ochranných brýlí, štítů, plášťů a rukavic ze středních škol v kraji, kde jsou využívány pro hodiny chemie. „Často se jedná o nové brýle či štíty, které jsou dezinfikovatelné a znovu použitelné. V tuto chvíli jich máme stovky kusů. Následně budou k dispozici pro další rozdělení v rámci našich nemocnic.
Ochranné pomůcky byly dnes také dovezeny do distribučního střediska na českotřebovské radnici.
 
Prohlášení starostky města 

Vážení spoluobčané,  mezi obyvateli našeho města a v regionálních médiích se v posledních dnech začaly objevovat informace o počtech nakažených v České Třebové. Opakovaně jsme se v této věci obraceli na územní pracoviště Krajské hygienické stanice Pardubického kraje, které nám však odmítlo tyto informace potvrdit, nebo vyvrátit, vzhledem k negativním zkušenostem z měst, kde tak bylo učiněno. Pan hejtman Pardubického kraje se s tímto postupem plně ztotožnil. Naše městská samospráva Vám tedy nemůže předat žádné bližší informace. O to více Vás prosíme o vzájemnou ohleduplnost. Dodržujte doporučovaná opatření, chraňte sebe i ostatní.
 
Hejtman na kontrole systému krizového zásobování:
Situace v našem kraji je příznivější než jinde

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický  navštívil dnes ve čtvrtek 19. března po 15. hodině českotřebovskou radnici, kde je v přízemí zřízeno středisko zásobování  ochrannými pomůckami a dezinfekcí. Ty byly nabídnuty přednostně lékařským ambulancím. Ty které lékaři z zdravotnický personál nevyužijí bude poskytnut pro další nezbytné služby.  Hejtman se při návštěva distribučního střediska na naší radnici vyslovil k současné situaci v Pardubickém kraji. Více samostatném článku a na videu ZDE
 
Hasiči pomohou při rychlé přepravě pomůcek  do měst a obcí 

V souvislosti s avizovanými zásilkami ochranným pomůcek a zvýšenou produkcí dezinfekčních prostředků je nutné zajistit také personální posílení skladů, ale i dopravy. Hejtman Martin Netolický proto svolal jednání se zástupci dobrovolných hasičů v kraji v čele s krajským starostou Josefem Bidmonem. Hasiči slíbili, že jsou plně připraveni pomoci se vším, co bude aktuálně nutné. „Vzhledem k tomu, že bychom se již v tomto týdnu měli dočkat většího množství ochranných pomůcek z centrálních dodávek státu, tak je nutné posílit personálně také naše připravené sklady a dopravu materiálu. K tomu navíc začne naše Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích vyrábět až 1,5 tisíce litrů dezinfekce denně, kterou je nutné ihned po naplnění rozvážet do regionu, aby se dostala ke všem potřebným skupinám. Dobrovolní hasiči jsou nám plně k dispozici, jelikož disponují jak personálními kapacitami, tak také dopravními automobily, které mohou posloužit na převoz jednotlivého druhu materiálu ze skladů do obcí s rozšířenou působností,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že předpoklad nasazení je od soboty.
Sintex také šije roušky, o prodeji občanům neuvažuje

Českotřebovská společnost Sintex zahájila šití bavlněných roušek, první várka byla určena pro zaměstnance společnosti.  Nyní pod tlakem pod tlakem spřátelených organizací a firem vzoruje a zahajuje výrobuu dlouhopoužívatelných roušek s nanovlákennou membránou. Kapacita Sintexu je však malá a poptávka jde do statisíců. Takže volný prodej zatím není uvažován.
Rozkvetlá přírodní rezervace Králova zahrada

Rozkvetlé bledule v Zádulce lákají Luboše Kozla každé jaro. Proto nechybí ani  dokumentace letošního roku. Je tu ještě druhý důvod, je zde již dokončený projekt revitalizace Zádolského potoka.  Dále již necháme mluvit krásné fotografie ZDE
Zastavili vlastní výrobu a pomáhají těm, na které se nedostává

Za normálních okolností vyrábí choceňská firma filtrační elementy pro průmyslovou výrobu. Její výrobky slouží na filtraci plynů a kapalin. Ze dne na den však stihla reagovat na současnou virovou nákazu a s ohledem na nedostatek přešla na výrobu roušek, které pomáhají lidem nejen v okolí Chocně a Vysokého Mýta. Za tento zajímavý počin poděkoval na místě i radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
„Jsem nadšený z lidské sounáležitosti, která v našem kraji panuje. Velice si vážím každého, kdo dokáže obětovat svůj čas nebo výrobní kapacity na výrobu potřebných ochranných pomůcek a dezinfekce, kterých je nedostatek. Těší mne, že výrobky také z Chocně pomáhají nejen jejím obyvatelům, ale také například zubařům nebo dobrovolníkům-medikům, kteří jsou spolu s praktickými lékaři taktéž v první linií a přitom základní ochranné pomůcky nyní chybí,“ sdělil Ladislav Valtr.
Firma v Chocni běžně nepracuje s materiálem, který by mohl být užitý jako ochrana lidí. „ Ve skladu jsme však vhodný materiál vytipovali a další objednali. Business jsme posunuli v této době na druhou a možná i třetí kolej,“ sdělil majitel firmy, který nechce být jmenován.  
Za den se ve firmě, která má do dvaceti zaměstnanců vyrobí 400 kvalitních roušek, které zakrývají větší část obličeje než běžné. Už teď je mohou využívat například v léčebnách dlouhodobé péče nebo medici, kteří se hlásí na odběrová místa. Zkrátka však nejsou ani místní choceňské firmy a obyvatelé. „Hlásí se nám nejen zájemci o odběr, ale také další choceňští živnostníci na pomoc, tak to funguje,“ dodal majitel firmy.   
„Velké díky všem lidem a firmám, které pomáhají v této mimořádné situaci naším zdravotníkům nebo i jen vzájemně si v místě. Jsem rád za aktivitu Střední zdravotnické školy Pardubice nebo třeba ze 3. Základní školy v Litomyšli. Jejich výrobky pomáhají ulehčit práci nejen ve zdravotnických zařízeních. Poděkování patří řadě dalších v našem regionu i třeba pracovníkům městského úřadu v Jevíčku, kteří ušili roušky pro místní léčebný stav,“ uvedl několik příkladů pomoci Ladislav Valtr.


Ústecká umprumka podala pomocnou ruku ústeckým dobrovolníkům

Komplikované situaci v souvislosti se šířením koronaviru čelí už druhý týden celé české školství. Řada pedagogů i provozních pracovníků se snaží jít příkladem a věnuje se dobrovolnické činnosti. S ohledem na akutní nedostatek ochranných prostředků je jednou z vítaných forem pomoci šití roušek, do kterého se některé ústecké školy se zapojily již v pondělí dopoledne. A ústecká "umprumka" také nezůstává stranou dění.

V prostorách základní školy Třebovská se intenzivně šije od 16. března a stejně tak je tomu v nedaleké Mateřské škole Pod Lesem. „Vyrobené roušky odevzdáváme denně v odpoledních hodinách na městský úřad, kde jsou dále distribuovány. Využívá je například centrum sociálních služeb či senior doprava,“ popisuje situaci ředitel školy Pavel Svatoš.

Orlickoústecká umprumka se rozhodla vypomoci dobrovolníkům kvalitní bavlnou a plátnem, které má ve svých skladech. Podle slov ředitele SŠUP Zdeňka Salingera byly ve čtvrtek ráno expedovány stovky metrů materiálu. A jeho kolega ze ZŠ Třebovská Pavel Svatoš potvrzuje, že je to za současné situace pomoc vítaná. „Pokud by kdokoliv z dalších dobrovolníků měl zájem, může si materiál v prostorách ZŠ Třebovská vyzvednout,“ doplňuje ještě ředitel. Kontaktní osoba: Mgr. Pavel Svatoš (736 601 052)

 
Centrum pomoci Paměti národa pomáhá starším lidem 

Post Bellum založila právě dnes „Centrum pomoci Paměti národa“, které je určeno pro starší lidi ohrožené v době šířící se virové nákazy. Centrum zajistí bezkontaktním způsobem nákupy, vyzvednutí léků, venčení psů nebo podporu po telefonu. Pomoc nabízíme těm, ke kterým máme nejblíže: pamětníkům, kteří v rámci dokumentačního projektu Paměť národa vyprávěli svůj životní příběh. Kromě pomoci nabízí Centrum seniorům také možnost být i v současné situaci aktivní. Pamětníci se mohou zapojit do projektu, ve kterém mohou telefonicky sdílet své vzpomínky s mladými lidmi.
Centrum pomoci Paměti národa zřídilo webovou stránku pomoc.pametnaroda.czJe určena nejen seniorům, ale především dobrovolníkům, kteří se zde mohou registrovat. Paměť národa nyní vyzývá své příznivce, spolupracovníky, podporovatele, badatele, studenty a širokou veřejnost, aby pomohli. Dobrovolníci musí být ve věku 18 – 60 let, trestně bezúhonní a zdraví.
„Buďme v těchto dnech odpovědní k sobě, ke svým blízkým, ale i k lidem kolem nás. Všichni víme, že nejohroženější skupinou jsou staří lidé. Mnozí z nich mají obavy vycházet. Nedovolme, aby strádali. Teď je to na nás,“ prosí podporovatele Paměti národa Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum.
Centru mohou lidé pomoci i finančně nebo materiálně. Peníze mohou poslat na sbírkový účet: 123‑1557210237/0100, případně online platbou na stránkách pomoc.pametnaroda.cz.  Budou využity především na nákup ochranných pomůcek a desinfekce pro seniory i dobrovolníky (lze poskytnout i materiálně). Peníze budou dále použity na případné překlenutí nedostatku hotovosti.