Českotřebovský deník 85/2020 (20/3) 
Slovo starostky k aktuální situaci - pátek 20. března 

Vážení spoluobčané,
V tomto týdnu jsme každý den na koordinačních poradách řešili řadu situací a připravovali opatření, která se měnila i ze dne na den. Společně s dobrovolníky jsme zabezpečili rozvoz nákupů, obědů a další služby pro občany. Po uzavření mateřských škol byly zřízeny dětské skupiny při MŠ a ZŠ Habrmanova, které slouží pro děti zaměstnanců bezpečnostních sborů, městské policie, poskytovatelů zdravotních služeb, sociálních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví.
Na základě usnesení vlády byl omezen rozsah úředních hodin na pondělí a středu od 14.00 do 17.00. Nicméně je třeba zachovat chod veřejné správy. Prosím Vás tedy, pokud není nutná Vaše fyzická přítomnost, vyřizujte své záležitosti telefonicky nebo elektronicky. 
Dnes byl zajištěn tisk a roznos informačního letáku, který nejpozději zítra naleznete ve svých schránkách. Včera jsme obdrželi z Pardubického kraje 450 kusů ochranných roušek a 10 l dezinfekce pro lékaře a lékárníky z našeho města, distribuce byla započata dnes. Uvědomujeme si, že v našem městě je mnoho dalších občanů, kteří by si zasloužili ochranné prostředky, ale bohužel, musíme čekat na další dodávku. Někteří lékaři nám sdělili, že jim jejich zásoby prozatím vystačí a souhlasili, abychom jejich podíl rozdělili jejich kolegům, případně podle potřeby dalším  dle našeho uvážení. Za tento vstřícný krok děkujeme. Prostředky budou předány lékařům, jejichž zásoby jsou nedostatečné, pracovníkům sociálních služeb a dalším složkám, které jsou důležité pro bezpečný chod našeho města. Doufáme, že co nejdříve do České Třebové dorazí dostatek ochranných prostředků pro všechny občany. Situace by se mohla výrazně zlepšit v souvislosti s přílety letadel se zdravotnickým materiálem do naší republiky. Na městském úřadě jsme neustále připraveni k další distribuci a počítáme s ní i během tohoto víkendu, pokud slíbené materiály dorazí. Vážení spoluobčané, přeji Vám všem co nejklidnější závěr týdne, jaký je v této době vůbec možný.  Věnujme svůj čas především rodině, na kterou v této uspěchané době často čas nemáme, zkusme najít něco, co nám toto těžké období alespoň trochu zpříjemní. Děkuji všem, kteří chráníte sebe a své okolí.   Magdaléna Peterková
 
Informace diabetické poradny a interní ambulance MUDr. Hany Fialové

Milí pacienti a milé pacientky ,jsem přítomna v ordinačních hodinách. Pokud bude vyšetření s osobním kontaktem  naprosto nezbytné,je možné jen po telefonické domluvě.Prozatím se odkládají všechny pravidelné neakutní kontroly  a vyšetření., Kontakt telefonický však funguje bezvadně se zasíláním elektronických receptů, pro předpis na insulinové jehly a proužky je potřebnéí někoho poslat,případně zašlu poštou.Vstup do ordinace s onemocněním dýchacích cest není možný.  Zdraví srdečně Dr.Hana Fialová
Kontakt:. telefon 465 534 236,možná i  i konzultace mailem : interna.hanafialova@seznam.cz
 
Distribuce ochranných prostředků a dezinfekce pokračuje

Krajský zásobovací štáb v pátek odpoledne shrnul stav zásobování z centrálního skladu do území. Na skladě v Chrudimi je dnes 1100 litrů dezinfekce na ruce a přes 400 litrů dezinfekce na podlahy. Sklady dnes čeká první velký závoz ze státních dodávek. Celkově bude dnes na chrudimský sklad dovezeno 26,5 tisíc respirátorů FFP2, dalších 10 tisíc získal kraj z objednávky Plzeňského kraje. V sobotu ráno bude zahájena distribuce na mezisklady a následně na obce s rozšířenou působností.
„Z prvního letadla, které přistálo v pátek v Praze, připadá na náš kraj 26,5 tisíce respirátorů kategorie FFP2 a dalších 10 tisíc jsme získali díky objednávce kolegy Bernarda z Plzeňského kraje. Další velké dodávky očekáváme v příštích dnech. V tuto chvíli nevíme, jak dlouho budou tyto zásilky organizované, a proto vytvoříme jistou železnou zásobu v podobě 10 procent z každé dodávky. Nevíme, kdy bude potřeba nárazově větší odběr těchto respirátorů, ale i dalších ochranných pomůcek,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že již včera byly z centrálního skladu distribuovány například ochranné pláště a dnes devět tisíc rukavic. „Plynule pokračuje také výroba dezinfekce, a to jak na ruce, tak na podlahy. V pátek odpoledne máme na skladě 1100 litrů dezinfekce na ruce a 440 litrů dezinfekce na podlahy a pokračujeme dále,“ sdělil hejtman.
Vzhledem k očekávaným velkým zásilkám je nutná maximální součinnost všech článků v distribučním řetězci. „Chci požádat nejen obce s rozšířenou působností, ale každého starostu a starostku obcí v našem kraji, aby byli připraveni umožnit zásobování i během víkendu bez ohledu na denní dobu. Chceme, aby se vše dostalo do území co nejdříve,“ řekl hejtman Netolický.
Kraj přijímá i dary soukromých subjektů

V průběhu pátečního odpoledne převzal hejtman Martin Netolický od zástupců vietnamské komunity v Pardubicích 250 textilních roušek pro zdravotníky v regionu. Stejné množství roušek bylo předáno také Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje. Pomoc v podobě ochranných brýlí, plášťů a rukavic nabídla také společnost CEMEX z Prachovic. „Společnost ze svých zásob dodala do Chrudimské nemocnice 40 kusů ochranných brýlí a obleků, 400 čepců a 40 pracovních rukavic. Za všechny tyto dary, i když se mohou zdát jako drobné, děkujeme,“ řekl hejtman Martin Netolický.
rajský úřad Pardubického kraje přijal opatření, podle kterého se pracovníci v kancelářích s více osobami střídají na práci z domova a z pracoviště. Akceschopná ale musí zůstat také devítičlenná Rada Pardubického kraje a Bezpečnostní rada Pardubického kraje. V jejím čele stojí ze zákona hejtman Martin Netolický a jeho zástupcem je 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Ti proto v současné době komunikují výhradně elektronickou formou či po telefonu
 
Krajský centrální sklad v Chrudimi je na větší dodávky připraven.
S obsluhou pomohou také hasiči.

V souvislosti s přípravou na velké centrální zásilky ochranných prostředků od státu prověřoval v průběhu čtvrtečního odpoledne hejtman Martin Netolický připravenost krajského centrálního skladu v Chrudimi, ale také distribuci dále do obcí s rozšířenou působností. Z toho důvodu navštívil Holice, Českou Třebovou a Ústí nad Orlicí.
„Naše krajské sklady fungují v tuto chvíli velmi dobře, avšak bude nutné jejich personální posílení v souvislosti s většími zásilkami, které stát řeší v Číně. Proto jsme se domluvili s dobrovolnými hasiči, kteří tyto sklady budou obsluhovat a pomáhat také s distribucí. Chrudimský sklad je v tuto chvíli velmi dobře funkční a svoji kapacitou by měl i větší zásilky zvládnout. Důležité pro nás však je, aby se následně materiál dostal co nejdříve i do dalších pobočných skladů v Ústí nad Orlicí a Litomyšle, ve kterých si budou příslušné dodávky odebírat obce s rozšířenou působností,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
„V tuto chvíli je systém až na drobné zádrhely v komunikaci připraven z mého pohledu velmi dobře, avšak je nutné počítat s maximálním nasazením v momentě, kdy dorazí větší objem.
Se starosty jsem v pravidelném kontaktu a všichni jsou maximálně vstřícní a chtějí distribuci pomoci tak, aby se co nejdříve po naskladnění v centrálním skladu dostala k těm, kterým je určená,“ sdělil hejtman Netolický, který z důvodu usnadnění distribuce zřídil speciální zásobovací štáb, který zasedá každé ráno v 9 hodin a dle potřeby také v 15 hodin.
Fotografie ze skladu v Chrudimi a v distribučním středisku na radnici v České Třebové
 
Rada kraje odsouvá svá jednání 

„Obdobná opatření jsou v tuto chvíli běžná na pracovištích po celé České republice a jsem přesvědčený, že takto musíme postupovat také jako krajská samospráva. Jednání Rady Pardubického kraje je proto zatím z pondělí 23. března odloženo na čtvrtek 26. března, ale o jeho případném konání či dalších okolnostech rozhodneme až podle aktuální situace,“ uvedl hejtman a předseda krajské bezpečnostní rady Martin Netolický.
„V současné době nejde o politiku, ale o akceschopnost kraje a jeho Bezpečnostní rady. Proto jsme zavedli režim, kdy s hejtmanem kraje upřednostňujeme komunikaci telefonem nebo digitální formou a fyzicky se téměř nepotkáváme. Má mou plnou podporu a shodli jsme se na tom, že veškeré kroky kraje od začátku krize byly profesionální a udělalo se maximum možného,“ řekl 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Bezpečnostní radu kraje tvoří kromě zástupců Pardubického kraje šéfové hlavních složek integrovaného zdravotnického systému, jako jsou záchranáři, policie, hasiči, hygienická služba a další.
 
Chemická průmyslovka dodala první hektolitry dezinfekce  

Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích je sice bez žáků, ale intenzivně se zde pracuje. V současné době škola vyrábí dezinfekci na ruce, která je určena pro složky Integrovaného záchranného systému a poskytovatele zdravotních a sociálních služeb. O distribuci se stará Pardubický kraj. Školu navštívil radní pro školství Bohumil Bernášek.
„Chtěl bych poděkovat panu řediteli Ptáčkovi a jeho kolegům, že se jim podařilo zorganizovat výrobu nedostatkové dezinfekční emulze, která pomáhá v boji s koronavirem. Díky certifikaci a povolením, které průmyslová škola má, může být roztok distribuován krajským složkám. K dnešnímu dni bylo vyexpedovány čtyři tisíce litrů dezinfekčního roztoku,“ sdělil Bohumil Bernášek. 
Obří kontejnery na výrobu našly místo v tělocvičně, kde se za normálních okolností vyučují bojové sporty. Dezinfekce se skládá z lihu, peroxidu vodíku, glycerolu a vody a pracovníci školy ji míchají ručně.    
„Materiálu máme v tuto chvíli dost, abychom mohli vyrobit avizované množství (1000 litrů). Máme však kapacity i na větší množství, a pokud to bude možné, navýšíme výrobu. Vše je však závislé na dodávkách surovin. Ty prozatím máme, zejména díky tradičním partnerům školy z výrobní sféry,“ sdělil ředitel SPŠCH Jan Ptáček.
Škola před několika dny poskytla krajským institucím instrukční text týkající se desinfekce a desinfekčních prostředků.  
„Je potřeba si zejména mýt důkladně ruce a dezinfekci používat v přiměřené míře. Nadmíra užívání dezinfekce může způsobit vysoušení kůže,“ poradil na závěr Jan Ptáček  
 
Krizová linka důvěry řeší obavy lidí z koronaviru

Brno, 20. března 2020 - Koronavirová nákaza šířící se Českou republikou proměnila práci na krizové lince důvěry. Na pracovníky Modré linky se stále častěji obracejí lidé, kteří řeší obavy z budoucnosti a pociťují úzkost z obtížné a nejisté situace.  Odborníci doporučují, že jen vyslovení obav a svěření se druhému člověku pomáhá.
Pracovníci krizové linky důvěry jsou v pohotovostním stavu denně od 9 do 21 hodin. Služby Modré linky jsou aktuálně posíleny a cílem je být co nejvíce k dispozici pomocí telefonů, e-mailů, Skypu či chatu. Lidé se na linku mohou obracet bezplatně a anonymně, vždy je dodržován Kodex pracovníků linek důvěry.
„Témata rozhovorů na lince většinou nejsou veselá, jelikož se nám lidé svěřují se svými problémy, trápením, nepříjemnými zážitky, smutky, samotou a traumaty. Někdy býváme úplně první, kteří daný problém slyší, protože se mnohdy člověk bojí svěřit svým blízkým nebo prostě neví, kde hledat pomoc. Potřebuje vyslechnout, poradit a podpořit,“ uvádí Hana Regnerová, ředitelka Modré linky.
V současnosti Modrá linka zaznamenává telefonáty, chaty a e-maily týkající se aktuální situace související s koronavirovou nákazou. Lidé musí zůstat doma, a ne vždy je to prostředí, ve kterém se cítí dobře, mnohdy na ně doléhá samota a někdy jsou vyčerpávající rodinné vztahy. Izolace od společenského ruchu či možnosti každodenních aktivit je pro mnohé velká psychická zátěž a může vyvolávat až úzkostné stavy.
„Při této nouzové situaci se otevírají otázky ohledně zdraví a vlastní budoucnosti.  Lidé se ptají – Co bude? Jak se to bude vyvíjet?  Jak dlouho můžu takto vydržet? Co práce – nevyhodí mě? Zaplatím hypotéku, vydržím to doma s dětmi? Neonemocním, když mám slabé plíce, nejsem na tom zdravotně dobře, jsem v rizikové skupině? Kdo mi nakoupí?  I tyto témata nyní na lince řešíme,“ popisuje aktuální obavy občanů Hana Regnerová. „Neznáme odpovědi na všechny otázky, mnohdy ani žádné univerzální nejsou, ale jde o to, že člověk nahlas vysloví či napíše svou obavu. Pak může dojít k určitému psychickému uvolnění a možnosti hledat pro sebe řešení či cestu k vlastnímu uklidnění, vyrovnání se a zvládnutí zátěže a trápení,“ dodává.
Na základě dlouholetých zkušenosti pracovníci krizové linky důvěry doporučují všem těm, kteří prožívají těžké chvíle, aby se svěřili a nebáli se promluvit si s tím, komu důvěřují a je jim blízký. Pokud to z nejrůznějších důvodů nelze, potom lze vytočit telefonní číslo Modré linky, přihlásit se do chatu nebo odeslat e-mail. Lidé by neměli cítit ostych ani obavy a uvědomit si, že konverzaci mohou ukončit kdykoliv. „Hlas druhého člověka, odbornost krizového pracovníka, získání nových informací, jiného úhlu pohledu či jen vyslechnutí, opravdu pomáhá,“ uzavírá Hana Regnerová a dodává, že za Modrou linku všem přeje co nejklidnější vyváznutí z obtíží těchto dnů.
 
Ukázkový dotaz, se kterým se lidé aktuálně obrací na Modrou linku v souvislosti s koronavirovou nákazou, včetně vzorové odpovědi zkušených pracovníků je vám k dispozici ke stažení zde. Můžete jej využít dle potřeby.

Kontakty jsou uvedeny na www.modralinka.cz  Telefony dostupné každý den od 9. do 21. hodiny - 608 902 410, 731 197 477  a Skype: modralinka  help@modralinka.cz  chat.modralinka.cz (nyní otevíráme chatové místnosti každý den od 12. do 21. hodiny)