Českotřebovský deník 88/2020 (23/3) 

Podbranská ulice uzavřena, je stanovena dlouhodobá objížďka



Stavební práce si vynutily uzavírku od dnešního dne 23. března po dobu nejméně 14 dnů, zřejmě však souvisle až do konce října. Objízdná trasa byla určena dokonce pro dobu  od 23. března – 30. října 2020  Při příjezdu od místní části Skuhrov přejetím mostního provizoria v ulici Lidická. Následně bude pokračovat po přejetí přes řeku odbočením vlevo a ulicemi nábřeží Míru, Bezděkov a U Podhorky, kde bude napojení na silnici I/14 s možností vydat se na Svitavy, nebo pokračovat až na světelnou křižovatku na Tyršově náměstí a dále na Ústí nad Orlicí, nebo odbočit směrem na Litomyšl.

Délka rekonstruovaného úseku je cca 250 metrů, stanovená objížďka přes Bezděkov je však dlouhá 2500 metrů, osobní automobily si mohou zkrátit přes sídliště Křib (1500m). Kratší jednosměrná trasa vhodná jen pro osobní automobily od Lidické ulice ulicí U Kostelíčka má délku 650 metrů. Ze Starého náměstí lze zatím projet osobními vozidly k mostu jednosměrnou Lidickou ulicí.



Fischer scientific informuje o možnosti objednat dezinfekci Anti COVID     


V několika nejbližších dnech naskladníme dezinfekci na ruce tuzemského výrobce. Jedná se o dezinfekční prostředek na mytí rukou podle WHO na bázi ethanolu, který je denaturovaný bitrexem. Přípravek není na gelové bázi, jde o lihový roztok vhodný například i do rozprašovačů. 

Kat. číslo Název Kč za bal.
0160.4005 Dezinfekce na ruce PENTA, Anti-Covid, balení 6 x 1000 ml 660,-

U tohoto zboží bude vždy účtováno dopravné TopTrans (je to ADR přeprava – nebezpečné látky):

do 15 kg              163,- Kč   do 30 kg              256,- Kč  do 50 kg              354,- Kč   do 75 kg              45  7,- Kč    do 100 kg            545,- Kč



Informace Města Česká Třebová 

Slovo starostky k aktuální situaci

Text  aktuálního vyjádření z 23.3. 2020 najdete ZDE
 
Stanovisko Ministerstva vnitra k prokazování totožnosti,
problémům s prošlými pasy nebo řidičskými průkazy. 

Celý text opatření najdete ZDE
 
Opatření města k zápisům dětí do 1. tříd základních škol pro školní rok 2020/2021  

Celý text dokumentu najdete ZDE

AD: Zprávy od Třebovky, Zpráva z parku na Zámostí.

"Pokud se skutečně připraví parcipativní rozpočet města, kde by občané mohli navrhovat některé lacinější projekty k financování z městských peněz v příštím roce  tak navrhuji vybavení a parku na Zámostí. Doufám, že se ke mně někdo přidá, aby se to dalo prosadit…..“
Stoprocentně se přidávám k názoru, že než realizovat několika milionový projekt na obnovu parku na Zámostí, tak by stačilo umístit 10 laviček za 20 tisíc.  Pro nás, kteří si chceme chvilku posedět, pokochat se zelení, odpočnout si, číst si knížku… by to bylo super řešení, a za pár korun. A že by se ničily ? Ale to se ničí všude ! Tak se opraví.
V našem městě je obecně velmi málo laviček, nechci naše město porovnávat s Litomyšlí, ale i např. v Lanškrouně nebo v Ústí nad Orlicí už mají všude, kde se dá, umístěny lavičky.  Např. po celé Hýblově ulici není ani jedna lavička. Co třeba mezi farou a kostelem ? Pod podloubím před trafikou a bývalou prodejnou Music, podloubí před ,,Mlíčákem“…kdyby byly  lavičky s opěradly, kde se dá posedět a odpočnout si. To by bylo fajn, a nestojí to svět :o) A nemusí na to být projekt, dotace,… a bylo by to moc krásné a oživilo by to centrum města !  Mirka Valentinová
Poznámka:
Doplnit chybějící lavičky ve městě, v parku, na hřbitově i v okolí si dal za úkol v devadesátých letech obnovený (díky Otovi Nerudovi, Zdeňku Nekvindovi, Ing. Ladislavu Jindrovi a dalším)  Okrašlovací spolek města, který s pomocí sponzorských příspěvků i dobrovolné práce lavičky také instaloval. Kde ty časy dnes jsou.
Vše převzala profesionální správa města. Lavičkám se říká městský mobiliář a  každý rok v této položce v rozpočtu něco máme.  Vždy se tak neděje podle plánu, tak např. loni na podzim proběhly vlastně bez jakéhokoliv projektu (dle uvážení pracovníků prováděcí firmy, která dostala důvěru)  úpravy starého hřbitova - tedy areálu sv. Kateřiny a jsou zde i nové lavičky, podle některých názorů umístěny ne příliš vhodně.  Lavičky ale mají opěradla a líbí se.  Podle sdělení výrobce existují 3 varianty výšky sedu, podle potřeby. Když by byly umístěny s citem mohly by velmi rychle zútulnit např. blízký park  na Zámostí a moc by to nestálo.
Přidávám ještě pokusný obrázek, vlastně koláž,  na které je srovnání  dnes již historické, ale udržované lavičky s betonovými "nohami" (v parčíku v Bezděkově - akce Z v sedmdesátých letech) s posledně instalovanými lavičkami od sv. Kateřiny, které by při vhodné výšce sedací plochy a dobrém umístění mohly sloužit. 
ROUŠKA DOMŮ

Díky našim dobrovolníkům, kteří se zapojili do šití roušek, může Město Česká Třebová  od zítřka spustit nový program, který se jmenuje Rouška domů. Nově budeme zdarma rozvážet ručně šité textilní roušky seniorům nad 65 let a držitelům průkazu osoby se zdravotním postižením.
 
Roušky a respirátory byly rozděleny pro celý kraj 

Ještě v neděli navečer bylo z krajského centrálního skladu v Chrudimi rozvezeno 120 tisíc ústenek a 25 tisíc respirátorů na obce s rozšířenou působností, které je dále zajišťují pro jednotlivé ambulantní lékaře, stomatology, lékárníky či sociální služby. Hejtman a předseda krajské bezpečnostní rady Martin Netolický po dohodě se starosty ORP rozhodl, že každá z těchto 15 obcí získá určité množství ochranných prostředků pro přerozdělení dle vlastního uvážení například pro technické služby či městské strážníky.
„Ještě v průběhu nedělního podvečera se nám podařilo vyprázdnit celý centrální sklad v Chrudimi nejprve na mezisklady a následně až na jednotlivé obce s rozšířenou působností. Je to kontrast oproti zásobování organizací, které zajišťuje Ministerstvo zdravotnictví. Mezi ně v rámci tohoto závozu patří také Pardubická nemocnice, hygienická stanice, některé laboratoře či Hamzova léčebna v Luži. Tento materiál byl nejprve v neděli odvezen do Správy státních hmotných rezerv v Sedlčanech a teprve v průběhu dnešního dne se bude vracet zpět do regionu. Očekáváme, že se bude jednat o 15 tisíc ústenek. Od pondělí by mělo Ministerstvo zdravotnictví zásobovat pouze své přímo řízené organizace, což urychlí i zásobení naší nemocnice,“ sdělil hejtman Martin Netolický s tím, že v noci kraj obdržel ještě dodávku 300 kusů testovacích setů.
Zároveň pokračuje výroba dezinfekčních prostředků, a to jak na ruce, tak na podlahy. „Na základě doporučení Ministerstva průmyslu a obchodu objednáme dalších 50 tisíc litrů dezinfekce na ruce. Paralelně s tím budeme mít dnes 300 litrů dezinfekce ze Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích a zítra 220 kilogramů podlahové dezinfekce,“ sdělil hejtman Netolický.
Ten se v rámci pravidelné komunikace se starosty 15 obcí s rozšířenou působností dohodl, že bude vytvořena určitá rezerva na každou tuto obec pro zabezpečení například městské policie či technických a dalších služeb.


Jídlo pro seniory, lidi bez domova i zdravotníky mohou nyní lidé darovat prostřednictvím aplikace Nesnězeno.

Novou featuru do ní přidali vývojáři z brněnského studia Futured. Jídlo pro každou ze tří skupin vyjde zákazníky na sto korun, rozvoz zajistí aplikace. Jen za první hodinu lidé koupili jídlo za dvacet tisíc korun.
Do aplikace Nesnězeno, která již od minulého týdne umožňuje restauracím i přes karanténu fungovat dále a nabízet své jídlo i v režimu beze slev, přibyl o tomto víkendu nový podnik s názvem „Daruj DOBROty“. „Novou featuru jsme do aplikace pro iOS i Android přidali koncem týdne. Oproti jiným podnikům je tento specifický v tom, že v něm uživatelé nekupují konkrétní jídlo pro sebe. Místo toho vybírají, komu na jídlo přispějí,“ uvedl Lukáš Strnadel, CEO vývojářského studia Futured, které za aplikací stojí.
Uživatelé aplikace za sto korun mohou koupit jídlo jedné ze tří skupin – seniorům, lidem bez domova a zdravotníkům. Všechny tři skupiny jsou totiž podle zakladatelů Nesnězena Michaely Gregorové a Jakuba Henniho současnou situací velmi zasažené. „Zdravotníci v těchto dnech jedou na dvě stě procent a už jim dochází síly, senioři jsou zase izolovaní a bojí se vycházet. Ve složité situaci jsou i lidé, kteří jsou na ulici a jsou odkázání na pomoc ostatních,“ vysvětluje Michaela Gregorová z Nesnězena s tím, že zároveň jde také o další podporu samotných restaurací. „První objednávku jsme již domluvil s pražskou restaurací Spojka Karlín,“ dodává.
Novinka funguje tak, že jakmile se přes aplikaci nastřádá dost stokorunových darů pro některou ze tří skupin, Nesnězeno jídlo objedná v restauraci na svoje náklady zajistí distribuci. V případě lidí bez domova jídlo putuje k diecézním charitám a do sociálního podniku Pragulic, v případě seniorů pak k domluveným nadacím jako Ježíškova vnoučata, Breakfaststory či Seniorem s radostí. „V případě zdravotníků jsme domluveni s koordinátory v Praze v Motole a Na Homolce, a také s mediky z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci,“ popisuje Michaela Gregorová.