Českotřebovský deník 89/2020 (24/3) 
Také rok 2020 bude rokem objížděk

Do Litomyšle budeme od 6. dubna do 30. září jezdit přes Semanín

Bez ohledu na řádění koronaviru se rozbíhají s postupujícím jarem práce na rekonstrukci silnic.  Pro motorový veřejný provoz bude od 6. dubna do 30. září dlouhodobá objížďka vedená z České Třebové přes Semanín a Pazuchu směr Vlkov a Litomyšl.  Od 6. dubna do 20. dubna se opravy týkají úseku II/358 Němčice - Litomyšl.  Potom po 20. dubnu bude probíhat až do konce září rekonstrukce , správněji "modernizace" prováděna na úseku Němčice - Člupek - Zhoř.  Během května a června bude v úplné uzavírce průjezd Němčicemi ke Člupku, proto autobusové linky budou v této době odkloněny po účelové komunikaci na Vlčkov a silnici II/360. Další část silnice ze Člupku do Zhoře bude rekonstruována tak, že provoz autobusových linek bude umožněn, doprava bude řízena semafory. Graficky je vše vyznačeno na výše uvedené, ovšem ne zcela zřetelné mapě, autobusový provoz je podrobně popsán v příloze -  více ZDE 
 
Omezení provozu vlaků regionální dopravy v Pardubickém kraji od 23. března

V Pardubickém kraji platí od 23. března 2020 v souvislosti s nouzovým stavem v ČR omezení provozu vlaků na většině regionálních linkách, a to až do odvolání.  
U dopravce České dráhy dojde ke zrušení či omezení jízd osobních vlaků zhruba o 14 %, tedy zhruba na úroveň období mezi Vánocemi a Novým rokem. Kromě toho budou zrušené některé vlaky pozdě večer, v noci, brzy ráno a o víkendech.
Omezeny budou školní spoje (negativní značka 18), dále spoje nejedoucí během pracovních dní o Vánocích (negativní značka 29), spěšné vlaky LET Orlice do Prahy a vybrané okrajové či noční spoje. K redukci spojů dojde také o víkendech.  Dále nad rámec výše uvedených omezení dohází k dalšímu omezení železniční dopravy od 23.3.2020  na tratích 020 (Choceň - Týniště nad Orlicí - Hradec Králové) a 236 (Třemošnice - Čáslav).  Na trati 020 nepojedou vlaky 1791, 1795, 5600 a 5114. Na trati 236 nepojedou vlaky 15919, 15923, 15927, 15918, 15924 a 15930. Aktuální podrobnosti naleznete na webových stránkách www.cd.cz
U dopravce Leo Express Tenders, dochází k zavedení nových výlukových jízdních řádů (výluka na trati 024). Nepojedou také spěšné vlaky LET 1290 - 1295 a vlaky Os 20530 a 20531. Aktuální informace naleznete na webových stránkách www.le.cz/orlicko 
 
Přehled omezení pro Pardubický kraj je k dispozici ke stažení níže:
České dráhy: Pardubický kraj - Přehled omezení
Leo Express Tenders: Pardubický kraj - Přehled omezení
Uzavírka v Podbranské ulici den druhý

V úterý 24/3 práce na uzavřeném úseku zdánlivě ustaly, což přimělo některé motoristy k tomu, aby tudy projížděli. Při jízdě jednosměrnou Lidickou dolů od Starého náměstí není ani omezení pro odbočení vlevo do Podbranské  nijak zřetelné.  Autobusové linky však již jezdily po určené objížďce. 

Mimořádné zásahy hasičů - dobrovolných i Správy železnic

Kvůli podezřelé obálce, ve které byla vložena injekční stříkačka s neznámou látkou, zasahovaly složky integrovaného záchranného systému v depu České pošty. „Jednalo se o roztrženou zásilku. Uvnitř byla injekční stříkačka s neznámou látkou. Na místo vyjeli hasiči  Správy železnic Česká Třebová, obálku převzali, zajistili a předali policistům,“ sdělila na dotaz Deníku mluvčí Hasičského záchranného Vendula Horáková. O jakou látku šlo, ani komu byla obálka adresována a jak s ní bylo naloženo, není jasné.
Druhý zásah souvisel s podezřením na koronavirovou nákazu, která se však nakonec nepotvrdila. Podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleše Malého ošetřili záchranáři muže, který měl vysoký tlak. Hasiči z českotřebovské drážní jednotky následně autobusovou zastávku dezinfikovali. (Foto fb Hasiči SŽ)  „Hasiči Správy železnic i dobrovolní hasiči v současné době provádějí řadu činností v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu. Výjezd je jedním z řady, možná desítky, které v tuto dobu mají dobrovolné jednotky i jednotka Správy železnic Česká Třebová,“ potvrdila Vendula Horáková. Kromě dezinfekce autobusových zastávek provádějí dobrovolní hasiči ve městech a obcích rovněž dezinfekci hřišť, rozváží roušky, které lidé dobrovolně šijí, ale i roušky pro složky integrovaného záchranného systému. „Chtěli bychom vyzdvihnout spolupráci dobrovolných hasičů i hasičů Správy železnic Česká Třebová, kteří obětavě pomáhají při vykládce dovezeného materiálu do distribučních skladů a provádějí rozvoz zdravotnického materiálu po obcích,“ dodala Vendula Horáková.

Vládní opatření proti koronaviru platí do 1. dubna
Vláda v pondělí prodloužila omezení volného pohybu osob v celé České republice, které má zabránit šíření nového typu koronaviru, do středy 1. dubna. Lidé starší 65 let budou mít nově pro nákupy ve větších obchodech s potravinami vyhrazený čas od 08.00 do 10.00 hod.
Omezení volného pohybu osob, které začalo platit o půlnoci z neděle 15. na pondělí 16. března, bylo prodlouženo do 1. dubna do 06:00.
Vláda schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu ze 40 na 200 miliard korun.
Lidé starší 65 let budou mít od středy 25. března pro nákupy ve větších obchodech s potravinami a drogerií vyhrazený čas od 08:00 do 10:00.
Do středy 1. dubna do 06:00 bylo prodlouženo omezení pro maloobchod s výjimkou prodejen potravin, drogerie či galanterií. Prodlouženo bylo rovněž uzavření stravovacích provozoven.
Vláda jednomyslně schválila pozastavit elektronickou evidenci tržeb (EET) po dobu trvání nouzového stavu a následujících třech měsíců. Žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude kontrolována.
Maturity by měly být nejdříve 21 dnů po znovuotevření škol, nebo by je mohly nahradit výsledky studentů z posledních tří vysvědčení střední školy. Kabinet také souhlasil s tím, aby přijímací zkoušky na střední školy byly nejdříve 14 dnů po otevření škol.
Vláda schválila odpuštění minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění živnostníkům, a to na půl roku od března do srpna.

DOČASNÉ ZRUŠENÍ LSPP PRO DĚTI A DOROST V Litomyšlské nemocnici
Pohotovost pro děti a dorost v Litomyšlské nemocnici je od soboty 21. března dočasně zrušena. V případě potřeby musí rodiče vyhledat nejbližší pohotovosti, které jsou ve Svitavské nebo v Orlickoústecké nemocnici.
 
ODPAD Z DOMÁCNOSTÍ.
Občané (v případně možného pozitivního testování na Covid-19, nebo ti, kteří jsou v karanténě) by měli odpadky pevně zavázat v pytli o tloušťce 0,2 mm, jeho povrch vydezinfikovat a vhodit do popelnice či kontejneru. Zároveň by dočasně měli přestat využívat kontejnerů na tříděný odpad. Ochrání tak zaměstnance svozové firmy a třídící linky. Tato žádost se týká pouze pozitivně testovaných nebo umístěných do karantény.
 
PROPADL VÁM PAS, OBČANSKÝ PRŮKAZ ČI ŘIDIČSKÉ OPRÁVNĚNÍ?
Nevadí, podle stanoviska Ministerstva vnitra se mohou občané výjimečně po dobu ohrožení koronavirem prokazovat doklady s ukončenou dobou platnosti. Týká se to pasů, občanských a řidičských průkazů, o jejich obnovení mají občané zažádat až v době, kdy skončí přísná bezpečnostní opatření.

Do regionu míří další materiál 

Krajský zásobovací štáb řešil v úterý distribuci dalších ochranných pomůcek do regionu. Kromě velkých centrálních zásilek státu, které budou z Číny přistávat také v příštích dnech, se kraji hlásí také dobrovolníci a soukromé subjekty, které nabízí roušky či jinou pomoc zcela zdarma. Po pondělních komplikacích s výdejem materiálu v Pardubicích změnilo město systém a rozšířilo odběrová místa z jednoho na pět v sále zastupitelstva.
„V rámci 15 obcí s rozšířenou působností se vyskytl problém pouze v Pardubicích, což je logické vzhledem k počtu lékařů, kterých je přes 300. Včera jsme o situaci a dlouhých frontách debatovali s panem primátorem a dohodli jsme se na změnách, které by měly systém zjednodušit. Počínaje dnešním dnem bylo zřízeno celkem pět výdejových míst v prostorách sálu zastupitelstva města a zároveň s výdejem začali pomáhat dobrovolní hasiči, se kterými již spolupracujeme v rámci našich skladů,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten také informoval o nabídce Energetického a průmyslového holdingu, pod který patří Elektrárna Opatovice. „V tuto chvíli máme přislíbeno 57 tisíc ústenek v první dodávce pro náš kraj. Celkem 30 tisíc kusů zamíří po dohodě s vedením společnosti do Nemocnice Pardubického kraje, 21 tisíc na město Pardubice a šest tisíc pro Chrudim. Společnost vnímá své působení v tomto regionu a chce pomáhat i nadále,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Vedle toho se na kraj obrací společnosti, které nabízí například nápoje či občerstvení pro lékaře či hasiče. „V pondělí jsme obdrželi dvě palety nápojů od společnosti Globus pro dobrovolné hasiče a lékaře, v minulém týdnu jsme převzali energetické nápoje či ochucená mléka od dalších subjektů. O řadě drobných dárců ani samozřejmě centrálně nevíme, protože se hlásí přímo lékařům, policistům, záchranářům a dalším. Všem, i těm nejdrobnějším dárcům samozřejmě velmi děkujeme,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Školy
Opatřením hejtmana bylo v minulém týdnu v Pardubickém kraji vytvořeno 32 škol určených pro hlídání dětí vybraných skupin zaměstnanců ve zdravotnictví či integrovaném záchranném systému. „Celková kapacita těchto škol při dodržení podmínky maximálního počtu 15 dětí na jednu skupinu jsou dva tisíce dětí. V tuto chvíli je v provozu třetina těchto škol,“ sdělil hejtman Martin Netolický. Kraj zároveň oslovil své střední školy, které disponují 3D tiskárnami, zda jsou schopné tisknout komponenty na výrobu ochranných štítů. „V tuto chvíli disponujeme výrobní dokumentací, školy poptávají materiál, a následně začneme štíty zkoušet vyrábět. Samozřejmě to nejsou tisíce kusů, ale budeme rádi, pokud tuto výrobu na našich školách, které jsme za poslední dobu moderními 3D tiskárnami vybavili,“ doplnil hejtman.

Sledujeme také práce na mostě přes Třebovku  (snímky z 24/3) 


Prosba České psychiatrické společnosti:
Přátelé. To, že v karanténě mluvíte se svými zvířátky, rostlinami nebo
vybavením domácnosti je NORMÁLNÍ. Kvůli tomu volat nemusíte. Odbornou pomoc
vyhledejte, až když vám začnou odpovídat. Děkujeme. Vaši přetížení psychiatři.

Doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR k používání některých ochranných prostředků
Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala několik materiálů, ve kterých podrobně informuje o používání ochranných prostředků a opatření v souvislosti s ochranou před nákazou a šířením COVID - 19. Zde je v bodech stručné shrnutí důležitých faktů:

Pravidelně a důkladně si umývejte a desinfikujte ruce prostředky na bázi alkoholu.

Nedotýkejte se očí, nosu a pusy.
Pokud kýcháte nebo kašlete, vždy do jednorázového kapesníku, který následně zahoďte. Pokud kapesník nemáte, použijte alespoň rukáv.
Pokud máte respirační obtíže, noste roušku a umyjte si ruce po každém jejím sundání.
Dodržujte minimální vzdálenost osob na veřejnosti, alespoň 1 m.
Nošení lékařských roušek je WHO indikováno u osob s klinickými příznaky respiračního onemocnění z důvodu zamezení dalšího šíření nákazy do okolí. Řada zemí vyžaduje nošení u všech osob.
Používání lékařských roušek je jistě jedno z důležitých preventivních opatření, které pomáhá omezit šíření některých respiračních onemocnění, včetně COVID – 19. Přesto pouhé používání roušky bez dalších opatření je nedostatečné. V případech, kdy je nošení roušky indikováno, musí být toto opatření kombinováno s dostatečnou hygienou a častým mytím rukou.
Nošení roušek může podporovat falešný pocit bezpečí, proto nezapomínejte na hygienu rukou!
Kapacity výrobců jednorázových lékařských roušek rozhodně nejsou dostatečné, aby každý člověk na zemi mohl roušku nosit a denně střídat. Proto by lidé bez klinických příznaků rozhodně neměli bezdůvodně používat lékařské roušky, anebo respirátory, ale chránit sebe a především okolí jiným vhodným způsobem, například látkovými rouškami pro opakované použití. Pokud budou lidé, kteří nemusí, nosit lékařské roušky a respirátory, existuje možnost, že jich nebude dost pro ty, kteří je opravdu potřebují.
WHO doporučuje, aby lékařští pracovníci, kteří pečují v přímém kontaktu o nakažené pacienty, používali tyto ochranné pomůcky: ochranný plášť, rukavice, lékařskou roušku a ochranu očí.
WHO dále doporučuje, používat respirátory (N95, FFP2 nebo obdobného, nebo vyššího standardu) pouze v případě lékařských nebo podobných pracovníků, kteří by mohli přijít do kontaktu s kontaminovaným aerosolem (například lékařská vyšetření nebo zákroky jako jsou tracheální intubace, tracheostomye, bronchoskopie, kardiopulmonární resustcitace atd.)
Posouzení zda použít k zakrytí obličeje „obyčejnou“ látkovou roušku nebo šátek, lékařskou roušku, anebo respirátor, závisí na zhodnocení rizikovosti prostředí, ve kterém se pohybujete a činnosti, kterou provozujete. Nadužívání speciálních ochranných pomůcek může mít za následek jejich nedostatek. 


Dunaj-Odra-Labe: Mamutí stavba za miliardy EUR, která porušuje evropské zákony a ničí přírodu i města

Česká republika by výstavbou kanálu Dunaj-Odra-Labe jednoznačně porušila evropské směrnice o ochraně životního prostředí a přírody. Přesto česká a polská ministerstva podnikají společné kroky, aby se megalomanská stavba za zhruba 23 miliard euro stala součástí Transevropské dopravní sítě a tím se zajistilo financování z evropských fondů. Vládní činitelé však zapomínají, že financování z unijních peněz je pro projekty porušující legislativu nepřípustné. 
Osmnáct ekologických organizací z Německa, Polska, Slovenska, České republiky a Rakouska, včetně německé pobočky Friends of Earth Germany (BUND), zastřešující organizace DNR, NABU, WWF a české Arniky žádají zastavení příprav kanálu Dunaj-Odra-Labe. Evropský komisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius a pro dopravu Adina Vălean obdrželi společný dopis[i], ve kterém organizace varují před dopady výstavby nesmyslného projektu na životní prostředí a ekonomiku.
Ministr dopravy České republiky a polský ministr námořních záležitostí a vnitrozemské plavby využili příležitosti, kdy Evropská unie reviduje legislativu pro Transevropskou dopravní síť (TEN-T)[ii]. Propojení Dunaje, Odry a Labe si vyžádá vybudování umělé vodní cesty dlouhé několik set kilometrů, včetně 70 jezů, které mají pomoci překonat lodím výškový rozdíl 250 metrů. Zvažováno je dokonce ražení tunelů[iii]
„Mamutí kanál Dunaj-Odra-Labe přímo odporuje právním předpisům EU, jako je Rámcová směrnice o vodách nebo směrnice O ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, podle které se vyhlašují lokality v soustavě Natura 2000. Žádáme proto Evropskou komisi, aby tento projekt za žádných okolností nepodpořila. Česká vláda by měla konečně uznat, že výstavba nedává žádný smysl z ekologického, ani ekonomického hlediska. Investice by proto měly putovat do již existující a fungující infrastruktury než do nových vodních cest,“ apeluje Nikol Krejčová, odbornice na ochranu přírody Arniky.
Součástí celého projektu jsou a také plánované vodní stavby na Labi u Děčína a Pardubic, které by bezpochyby zničily přísně chráněná stanoviště mnoha vzácných a ohrožených rostlin a živočichů, které jsou součástí sítě Natura 2000[iv]. Ke škodám by došlo i v chráněných oblastech v Německu. Zničení morfologie řek a souvisejících stanovišť je přitom porušením rámcové směrnice o vodě a evropských směrnic Natura 2000. 
Výstavba kanálu přinese vzhledem k obrovským nákladům také nedozírné ekonomické ztráty. Vzhledem k dlouhodobě nízké hladině nejsou Labe, ani Odra na několika set volně tekoucích kilometrech splavné až šest měsíců v roce. Podmínky se navíc kvůli klimatické krizi a dlouhotrvajícímu suchu zhoršují. Očekává se také zrychlení povodňových vln, které je výsledkem výstavby četných přehrad, kanalizovaných a prohloubených koryt řek. To povede ke zhoršení protipovodňové ochrany a zvýšení povodňového rizika.
Proti kanálu Dunaj-Odra-Labe se loni postavili také 56 starostů měst a obcí v Moravskoslezském kraji[v]. Kvůli územním rezervám určeným pro koridor se nemohou už desítky let rozvíjet. Kanál obce připraví o tisíce hektarů kvalitní zemědělské půdy, přinese výrazné zhoršení bilance vody v krajině a snížení spodních vod. Stavba některá města, jako například Polom a Nový Jičín, rozdělí a částečně zboří.