Českotřebovský deník 90/2020 (25/3) 
1. E-BESÍDKA ZUŠ BUDE V NEDĚLI 29. BŘEZNA

Zveřejňujeme první ochutnávku nového pořadu, který bude v době koronavirové příjemným osvěžením a současně ukázkou, jak dobře spolupracují učitelé českotřebovské zušky se svými žáky a jejich rodiči. Naplno využívají "dálkový přístup" do rodin svých žáků, radí a sledují jejich výuku, posílají nahrávky skladeb a nahrané doprovody, k tomu i druhé či třetí hlasy tak, aby bylo možné i za těchto podmínek vytvořit ucelenou skladbu. Ohlas u rodičovské veřejnosti je velmi dobrý a tak na neděli 29. března je připravena první premiéra e-besídky "Hrajeme doma". Žáci a žákyně školy hrají skutečně ve svých domácích podmínkách a jejich posluchači také nebudou sedět v sále jako na "normální" hudební besídce, ale také u sebe doma u počítačů, notebooků nebo tabletů. Vzniká pestrý hudební pořad, který ještě neměl v České Třebové a možná ani nikde jinde v Česku obdoby. V neděli 29. 3. sledujte Českotřebovský deník, jeho facebookovou stránku nebo také facebookovou stránku českotřebovské zušky, bude také ke shlédnutí na webu města. Abyste věděli do čeho půjdete, uvádíme první videoochutnávku, Situace je taková, že jistě nezůstane jen u této jediné e-besídky. Budou další a ještě zajímavější.... (Ochutnávka: https://youtu.be/YChOe0Lp0P8)
Dlouhodobá uzavírka silnice II/315 Skuhrov - Lanškroun

Uzavírka silnice II/315 bude provedena v termínu od 1. 4. 2020 do 31. 20. 2020, nejdříve však od nabytí právní moci rozhodnutí. Druh uzavírky: úplná.  Objízdná trasa:
Objízdná trasa pro vozidla směr Ústí nad Orlicí – Lanškroun: na křižovatce silnici I/14 a II/315 u Ústí nad Orlicí rovně po silnici I/14 přes Českou Třebovou, obec Třebovice na křižovatku silnic I/14 a I/43, zde vlevo po silnici I/43 přes obec Rudoltice do Lanškrouna na okružní křižovatku silnic I/43, II/315 a III/31514, objízdná trasa je vedena obousměrně 
Objízdná trasa pro vozidla do 10 m délky a bus směr Ústí nad Orlicí – Lanškroun: po silnici II/315 ke křižovatce se silnicí III/31513, dále po silnici III/3513 do obce Rudoltice, dále rovně obcí Rudoltice ke křižovatce se silnicí I/43, zde vlevo do Lanškrouna na okružní křižovatku silnic I/43, II/315 a III/3514, objízdná trasa je vedena obousměrně 
Objízdná trasa pro obslužnost obchodní a průmyslové zóny v ul. Dvořákova – jednosměrná objízdná trasa po silnici I/43 v ul. Nádražní, dále po zpevněné ploše u vlakového nádraží v Lanškrouně, výjezd z obchodní a průmyslové zóny bude veden volnou polovinou vozovky po staveništi
Objízdná trasa pro autobusovou linku č. 700935:
Všechny autobusové spoje pojedou po své trase z České Třebové do Skuhrova až na zastávku „Česká Třebová, Skuhrov, křiž“, která bude přemístěna.  Spoje 1,3,5,7,9,4,6,8,10,12: tyto spoje se ve Skuhrově otočí a pojedou po stejné trase zpět do České Třebové. Po dohodě se žadatelem se autobus otočí za křižovatkou silnice II/315 a silnice III/31512 na prostoru před lesem u křížku (směr Lanškroun). Spoje 2 a 11: budou ze zastávky „Česká Třebová, Skuhrov, křiž“ pokračovat po objízdné trase po silnici II/315 směrem Ústí nad Orlicí, dále po silnici III/31510 do Horní Dobrouče, po silnici II/313 do Ostrova, kde obslouží zastávku „Ostrov, pošta“ a „Ostrov“váha“. Dále pokračuje po silnici III/31513 Rudoltic a poté po silnici I/43 do Lanškrouna. Zastávka „Ostrov“háj“ se obsluhovat nebude, náhradní zastávka je „Ostrov“pošta“. Objízdná trasa je obousměrná. Bude se schvalovat výlukový řád.
V naléhavých případech žadatel zajistí v době uzavírky možnost vjezdu do uzavřeného prostoru vozidlům požární ochrany, zdravotní služby a vozidlům policie.

Aktuální seznam telefonních čísel zřízených za účelem pomoci občanům

Tento seznam zachycuje všechna telefonní čísla zřízená pro pomoc občanům v současné situaci, kdy jsou v České republice platná omezení spojená s šířením koronaviru způsobujícího nemoc COVID-19.
Rouška domů - Naši zaměstnanci a dobrovolníci zdarma rozváží ručně šité textilní roušky seniorům nad 65 let a držitelům průkazu osoby se zdravotním postižením. Příjem objednávek bude počínaje zítřkem probíhat každý všední den mezi 8 a 11 hodinou na telefonním čísle 465 500 232 a 465 500 233. (Jedno číslo je zde nyní navíc!)
Nákup domů - Společně s dobrovolníky zajišťujeme nákup potravin a hygienických potřeb ze sortimentu COOP diskont Česká Třebová - Chmelnice 129.- Objednávky se přijímají v pracovní dny mezi 8 a 10 hod. na tel: 465 500 139, nebo prostřednictvím e-mailu: nakupdomu@ceska-trebova.cz.
Šití roušek - Prosíme dobrovolníky, kteří jsou ochotni pomoci se šitím ochranných roušek, aby se přihlásili v pracovní dny mezi 8 a 14 hod. na číslo 465 500 139. Městský úřad je schopen těmto dobrovolníkům poskytnout výchozí materiál. Takto připravené roušky budou využity především pro pracovníky sociálních služeb, městskou policii, hasiče a ostatní složky potřebné pro chod našeho města.
Další služby a nabídky dobrovolnictví - Pokud máte také zájem být zařazeni do databáze záložních dobrovolníků, napadá Vás nějaký další způsob jak našim občanům pomoci, nebo sami potřebujete specifický druh pomoci, volejte prosím na číslo: 730 168 100.
 
K uzavírce ulice Podbranské  a stanovení objížďky

Na webové stránce Města Česká Třebová se objevila včera, tedy 24. března uvedená nepodepsaná informace. Přiznám se, že textu příliš nerozumím. Srovnávám  vyhlášení naší dlouhodobé českotřebovské objížďky ze dne 23.3. s obdobnými dokumenty, které byly vydány pro dlouhodobé uzavírky jiných úseků silnic městem Lanškroun (viz ZDE) nebo Pardubickým krajem pro uzavírku II/358 (viz ZDE). Obdobný dokument, tedy "Rozhodnutí odboru dopravy a silničního hospodářství" pro úplnou uzavírku Podbranské ulice jako součásti krajské silnice III/31512, který vymezuje povinnosti pro zajištění dopravní značení apod., není na webu města nikde k dohledání. Jeho náhradu informací z 23/3 (viz ZDE) nepovažuji za dostatečnou. Rozhodnutí  má mít číslo jednací, úřední razítko, určení odpovědného odborného pracovníka a termín, kdy nabude právní moci. Na webu města se zveřejněná informace objevila až v době, kdy již byla komunikace uzavřena. Jsem přesvědčen, že vyhlášení dlouhodobé uzavírky v České Třebové je stejně jako jinde především povinností dopravního úřadu, který měl ve vydaném rozhodnutí přesně určit povinnosti dodavatele stavby případně koordinaci s dalšími institucemi, tak, aby mohlo dojít k veřejné kontrole nařízeného opatření. Ani dodatečný (nepodepsaný) text z 24. března se na žádné konkrétní rozhodnutí dopravního úřadu neodvolává. Chápu, že současná situace je opravdu velmi složitá a mimořádná, zatěžuje nás všechny bez rozdílu, ale neosvobozuje to odpovědné pracovníky odborů města od plnění svých úkolů. (mm)

Od soboty 28. března bude omezena krajská veřejná doprava.
Autobusy o víkendech nepojedou vůbec

Pardubický kraj se společně s dopravci dohodl na omezení veřejné dopravy, které začne platit v sobotu 28. března. Změna jízdních řádů se dotkne autobusové i železniční přepravy, která není v tuto chvíli v souvislosti s mimořádnými opatřeními téměř využívána. Víkendové autobusové spoje jsou zrušeny bez náhrady až do odvolání.
Celá řada autobusů, ale i vlaků zeje prázdnotou a vozí se vzduch. Lidé, pokud vůbec cestují, využívají vlastních vozidel. I prázdninový režim je v této situaci nadbytečný Nové omezení znamená snížení základní autobusové obslužnosti v pracovním týdnu zhruba na 40 procent oproti normálnímu stavu. Změněné autobusové jízdní řády budou k dispozici nejpozději od pátečního odpoledne.   Více ZDE
POSTŘEHY

Hlídač státu  hlídá technický stav mostů  v celé republice, vytvořil k tomu databázi.
Databáze je sice obdivuhodně rozsáhlá, veřejně přístupná, avšak zastaralá a zřejmě velmi neúplná. Tak třeba pro Českou Třebovou je uveden mezi mosty kategorie V. a VI. a VI. v havarijním stavu pouze jediný most přes Skuhrovský potok v Rybníku  u domu pana Maška, havarijní posudek je z roku 2014. Most však byl mezitím kompletně rekonstruován v roce 2017 a tato skutečnost Hlídači státu zatím unikla.  Nyní již zbouraný most v Lidické ulici označený 31512-1 měl mít loni technickou klasifikaci V. a VI.(špatný až hodně špatný), ale v této kategorii v databázi uveden není. Je zde pouze údaj o kontrole provedené 2.6.2008, kdy měl most klasifikaci III. (dobrý). Dále je v našem okolí ve velmi dobrém stavu v kategorii II most přes železniční trať do Moravské Třebové v Třebovici.
 
Sběrný dvůr v České Třebové stále v provozu, v Ústí jej po dobu nouzového stavu uzavřeli
Zatímco u nás není v souvislosti s nouzovým stavem žádné omezení činnosti ve sběrném dvoře, tak v Ústí nad Orlicí je vyhlášeno uzavření minimálně po dobu celostátní karantény do 1. dubna  2020.  Tato informace je na webu města Ústí n.O. V souvislosti s tříděním odpadu považuji za významné upozornit občany v karanténě, aby nevyužívali s kontejnerů na tříděný odpad a komunální odpad uzavírali neprodyšně do silnostěnných igelitových pytlů.  Chrání tím pracovníky svozové firmy.
 
Chvála pro pracovníky družstva SOLEA

S nedostatkem roušek se nám podařilo vypořádat díky obětavému přístupu týmu SOLEA.  Někdo to u nás umí s počítačem i šicím strojem. Kdo neumí šít, tak vypral a vyžehlil, jiní zase zajistili dopravu. Zkrátka bylo a je úžasné sledovat spontánní spolupráci našich lidí i v těchto náročných dnech. Pro naše lidi již máme roušek dostatek. Ale pokračujeme v šití, abychom další roušky darovali do našeho okolí. Moc DÍKY všem lidem v SOLEA.
Jsem rád, že u nás máme takové služby jako je Mobilní Rozhlas.
Je to velmi moderní platforma pro informování občanů, kdy město může během chvíle informovat své občany o důležitých věcech. A že je to nyní potřeba. Gratulace zakladateli této služby Ondřeji Švrčkovi. Pracoval na projektu na tom dlouho a nyní se ukazují v krizové situaci se ukazují plody této tvrdé práce. (mm)

Spasitelem je ČÍNA? Opravdu?

Při sledování českých médií člověk nabývá dojmu, že jediný, kdo nám v koronavirové krizi pomáhá, je Čína. Co dělá Evropská unie?
Evropská unie peníze za vratky či neproplacené projekty poskytla členským státům, aby nakoupily lékařské vybavení. EU má peníze ve fondech, které může použít v případě krize. Navýšeny byly vědecké fondy. Byla vyhlášena spousta výběrových řízení a akcí na podporu boje proti koronaviru. Některé české firmy se do toho přihlásily a již v těchto dnech budou moci čerpat peníze z EU. Byl rychle zorganizován společný nákup a výměna informací o volných kapacitách, ať už jde o roušky, respirátory, dezinfekci nebo třeba tolik potřebné postele a další věci, které jsou ve skladech členských států a mohou pomoci v Itálii nebo ve Španělsku.
Ti, kdo EU často kritizují, nyní tvrdí, že působí neakceschopně. Jak by ale mohla EU zasahovat do dění, když řešení problémů týkajících se zdravotnictví je na národních státech?
Evropská unie nemá žádné lékaře. Je to společenství států, nikoli superstát jako USA. Řada kritiků působí poměrně dost směšně. Na jednu stranu kritizují, že EU má příliš pravomocí, například co se týče ekonomiky. Ale když EU pravomoci nedali, což je oblast zdravotnictví, sociálních věcí nebo školství, nemohou si stěžovat, že tam nic nedělá. EU nemá pravomoc přesouvat zdravotníky z Dánska do Itálie. Takovéto kompetence nemá. Pokud by jí je kritici chtěli dát, ať to řeknou. Jenže oni si vůbec nedokážou představit, že kritizují něco, co ve skutečnosti nikdy nechtěli. Je to spíš tak, že kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.  Tomáš Zdechlovský

Rozhovor mikrobioložky Soni Pekové pro TA3 vyvolal poprask v USA ???
Podle proruského webu  wordpress.com jsou slova české molekulární bioložky MUDr. Soni Pekové, která zastává názor, že Coronavirus vznikl v laboratoři, uvedena tak, že v USA se kvůli tomu strhl poprask do takové míry, že na serveru Nature Medicine se objevil text, který se snaží tvrzení vyvrátit. Článek působí depresivně a ukazuje, jak jsme hodně závislí na tom co nám ti, "kteří tomu rozumí"  podají a předloží k tvrzení, zanáší do našich myslí pochybnosti a o to asi má jít.
Česká molekulární bioložka a vedoucí Tilia Laboratories MUDr. Soňa Peková se během několika posledních dní stala doslova českou národní celebritou a hvězdou.  Údajně největší  zájem  vyvolal její rozhovor pro slovenskou zpravodajskou televizní stanici TA3, kde se hovořila o původu viru Sars-Cov-2.
Článek jsem zveřejnil jako další názor na aktuální téma, ale nakonec rychle smazal. Píše o objednaných hodnoceních, ale ukazuje se, že právě článek tohoto webu a právě této autorky je vlastně propagandou objednanou (a zaplacenou) "na míru". Jde nejen o mylnou informaci, ale vymyšlený co možná nejúčinnější podvrh, který je šířen českým internetem a který doplňuje další pročínské a proruské názory do celku, který nám je předkládán jak "jasná zpráva".
Petra Bostlová, autorka této "informace"  je jedna z nejšílenějších bloggerek, které píší na našem internetu. O iluminátech, mikročipech, satanovi v nás, o tom všem se dočteme v jejich textech. Pro představu si dovolujeme několik citací z jejich článku. Věříme, že si každý člověk udělá o této osobě svůj vlastní obrázek:
https://manipulatori.cz/petra-bostlova-a-bizarni-pribeh-zastupitele-spd-na-praze-11-roberta-vasicka/