Českotřebovský deník 92/2020  (27/3)

ONLINE TRÉNINKY TANEČNÍ ŠKOLY

Vzhledem k situaci, která nastala, nemůže Taneční škola Česká Třebová, stejně jako ostatní sportovní oddíly bohužel trénovat společně.  Aby naši tanečníci neztratili během této vynucené přestávky získanou formu, připravuje Taneční škola výuku nadále, a to formou online videotréninků.  Již v pondělí 16.3. jsme začali v 18:30 společnou rozcvičkou - abychom nezakrněli a nezkrátily se nám šlachy. Každý další pracovní den jsme přinesli premiéru tréninkového videa, kterých je k dnešku již deset.
Tato videa jsou univerzální, zdarma a určená nejen pro naše tanečníky, ale i pro širokou veřejnost. Jsou formou společného sledování zveřejňována na veřejné facebookové skupině Taneční školy. Tabata, strečink, posilování, cvičení s malými dětmi, workouty, box, cardio - to je široká škála tréninkových stylů pod vedením profesionálních lektorů, které je možné s námi zdarma absolvovat.
Na jednotlivých neveřejných facebookových skupinách našich oddílů potom bez přerušení pokračuje online výuka a procvičování letošních soutěžních choreografií.  Odkazy na facebookovou skupinu i archiv jednotlivých videotréninků najdete na www.skola-ct.cz.
Společně to zvládneme!!!
Šárka a Jaroslav Prossovi, Sportovní taneční klub Česká Třebová, z.s.
 
Rada města bude jednat v novém módu

V pondělí 30. března se dle plánu uskuteční další jednání rady města, ovšem vzhledem k současné situaci bude organizováno jako videokonference, tedy s dálkovým přístupem. Podobným způsobem se konají jednání rady města i v jiných městech..
 
Českotřebovský zpravodaj na měsíc duben 

Měsíčník vyšel včas a je doručován do schránek obyvatel města. Podle nového nařízení  pošta distribuci všech zásilek nezajišťuje a do kategorie těch nezajišťovaných nově patří i městské zpravodaje.  V Litomyšli s roznosem nám pomohou dobrovolníci z řad skautů a měsíčník bude k dispozici na odebrání na několika místech po městě.
 

kraj ZPŘÍSTUPNIL síť ZŘÍZENÝCH škol pro všechny profese


Opatřením hejtmana Martina Netolického bylo v kraji minulý týden vytvořeno 32 škol a školských zařízení určených pro péči o děti, jejichž rodiče pracují ve zdravotnictví či složkách integrovaného záchranného systému. Nyní se výčet profesí rozšiřuje také pro ostatní dle potřeb rodičů bez ohledu na to, zda jsou děti žáky dané školy.

 Dodatek umožňuje rozšířit využití zřízených zařízení  takto: „Péče bude zajišťována dětem rodičů, nebo jiných zákonných zástupců, kteří jsou zaměstnanci bezpečnostních sborů, obecní policie, poskytovatelů zdravotních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví, poskytovatelů Sociálních Služeb, ozbrojených sil, orgánů veřejné moci, a dále se toto rozhodnutí týká řidičů veřejné hromadné dopravy a pedagogických a nepedagogických pracovníků určených škol nebo školských zařízení a jiných, a to bez ohledu na to, zda jsou tyto děti dětmi určené školy nebo školského zařízení.“

Městský web zve stále na kulturní a sportovní pořady, které byly zrušeny

Je to nepříjemné, narušuje to věrohodnost městských webových stránek. Myslím, že existuje možnost jak tyto automaticky zadávané pozvánky z webu odstranit. Když přišla abonentům služby mobilní rozhlas formou sms pozvánka na neexistující besedu do městské knihovny, přišla za chvíli omluva a všichni to vzali s pochopením. I nyní jsou však další pozvánky na městském webu stále  uváděny. Není to jen naše specialita, podobně na ústeckém webu zve infocentrum na výstavy do tamní Malé scény a další akce. Je tam ovšem vložena poznámka, že si mají občané  pořádání akce ověřit....
 
Iveco Vysoké Mýto přerušuje výrobu

Po Škodě Auto, kolínské TPCA a automobilce Hyundai v Nošovicích zpomaluje kvůli koronaviru další významný motor české ekonomiky - vysokomýtský výrobce autobusů Iveco. Jedna z největších firem v Pardubickém kraji, která zaměstnává téměř čtyři tisíce lidí, kvůli nedostatečnému zásobování výrobními díly zastaví odpoledne výrobu. Následný restart výroby je předpokládán po Velikonocích.  Cílem přijatého opatření, které se dotkne převážné většiny zaměstnanců, je minimalizovat dopady na zaměstnanost a konkurenceschopnost firmy.
 
Pardubický kraj má svou první oběť související s koronavirem

Je jí 80letý muž, který zemřel v hradecké fakultní nemocnici. Muž pocházel z okresu Pardubice a stal se sedmou obětí koronaviru v Česku. V našem kraji bylo k 28/3 diagnostikováno už 55 nakažených, to je o šest víc oproti předchozí informaci. Čtyři nové případy jsou hlášeny z Chrudimska, zbylé dva z Pardubicka. Na Chrudimsku už je tak 21 zjištěných nakažených, na Pardubicku 14, na Orlickoústecku zůstává číslo na původních 12 a na Svitavsku na 8. Jen hygienici nařídili 169 karantén, k tomu je třeba připočítat i další nařízení i obvodní lékaři, které nejsou evidovány. K testování indikovali hygienici celkem od počátku epidemie už 617 lidí
 
Pomoc státu pro OSVČ zajistí živnostenský úřad
Osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), které musí v souvislosti karanténou zůstat doma s dítětem nebo hendikepovaným člověkem a nemohou podnikat, pomůže stát. Při splnění stanovených podmínek budou moci ze speciálního programu, který schválila vláda, dostávat dotaci, obdobu ošetřovného. Ošetřovné pro OSVČ bude vypláceno na základě rozhodnutí Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) ve výši 424,- Kč/den. Žádat se o ni bude prostřednictvím živnostenských úřadů. Ze státního rozpočtu bude v první etapě vyčleněno 100 milionů korun. OSVČ si budou moc požádat o podporu za březen už od 1. dubna.
 
Pomáhající organizace dostanou krajské dotace přednostně   
Přestože Pardubický kraj v době koronavirové krize zastavil veškeré vyplácení dotací z rozpočtu kraje, rozhodli se dnes radní uvolnit dotace pro některé pomáhající organizace a také pro služby s vazbou na sociální péči.
Potřebujeme, aby se život v této oblasti nezastavil, a to zejména všude tam, kde pomáhají neziskové organizace a dobrovolníci. Chceme udržet v chodu i organizace, kde se dotacemi podílíme na mzdových nákladech jejich koordinátorů, jako jsou třeba rodinná nebo dobrovolnická centra. Po překonání krize budou důležitými články obnovy spolkového života a byli bychom neradi, kdyby jejich činnost zcela skončila,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a pokračoval: „Například z dobrovolnických center máme zprávy o tom, že nyní organizují šití roušek, nákupy seniorům, donášky obědů anebo třeba připravují i rozšíření služeb o drobné opravy v domácnosti.“
Dále kraj uvolnil prostředky pro činnosti, které navazují na sociální služby a jsou důležité pro každodenní život zejména  znevýhodněných lidí. „Jedná se o služby jako je potravinová banka, senior doprava a doprava pro zdravotně postižené, sociální šatníky, domácí hospicová péče nebo pomoc ohroženým rodinám. Celkem jsou to dotace za téměř šest milionů korun. Některé ještě bude muset projednat Zastupitelstvo Pardubického kraje,“ dodal Pavel Šotola.
 
Jak se vyznat v džungli krizových linek pomoci?

Člověku může ulevit, když se svěří. Nemusí na své trápení být sám, proto existují už desítky linek důvěry, které nám nabízejí pomoc v aktuální situaci. Ale není linka jako linka. Jak si vybrat tu správnou krizovou linku?
V době pandemie koronavirové nákazy lidé častěji vyhledávají pomoc a potřebují se svěřit. „Pokud se necítíte dobře v mezilidských vztazích, máte obavy z aktuální situace nebo máte strach o své blízké, je dobré své obavy vyslovit a  svěřit se svým trápením druhým. Někteří lidé nemají v této těžké době nikoho ve své blízkosti, s kým by si promluvili nebo se blízkým nechtějí svěřovat. V těchto případech je vhodné zavolat na linku důvěry,“ představuje poslání linek důvěry ředitelka Modré linky Hana Regnerová. „Na krizovou linku je vhodné se obrátit i v případě, že se cítíte osamělí, propadáte se do depresivních stavů, pociťujete úzkosti z budoucnosti nebo máte strach, že přijdete o práci a budete v existencionální tísni,“ dodává Regnerová.
Linku je vhodné vybírat dle potřeby a zaměření
V současnosti vznikají nejrůznější linky pomoci zaměřené například přímo pro pomoc seniorům a nemocným nebo pro psychoterapeutickou pomoc. „Vznik nových iniciativ, které poskytují pomoc, je chvályhodný počin a potřebná aktivita,“ potvrzuje Hana Regnerová, zároveň však upozorňuje: „Je třeba si uvědomit, že i u takto záslužné činnosti je nutné si ověřit poskytovatele této služby. Ne vždy tyto linky dokáží odborně řešit krizovou situaci, nemají dostatečně proškolené a zkušené pracovníky, adekvátní a ověřené informace. Nemusí ani disponovat vhodným zázemím a technikou, aby zaručily diskrétnost a třeba i anonymitu pro kontaktující.“
Proto ředitelka Modré linky doporučuje si napřed dobře rozmyslet, s čím aktuálně potřebujeme pomoci. Pokud chceme například jen pomoci s nákupem, informace o aktuálních opatřeních či další praktické záležitosti, které si nemohu v současné době zařídit ? Potom je  vhodné kontaktovat linku pomoci například zřízenou městem, krajem či nějakou známou organizací v okolí, které slouží právě pro tyto účely. „Pokud lidé potřebují psychickou pomoc či řeší osobní témata, doporučuji zkontaktovat prověřenou linku důvěry. Kontakty na linky jsou uveřejněny na stránkách České asociace provozovatelů linek důvěry – www.capld.cz. Mohou se samozřejmě rovnou obrátit na naši Modrou linku, kde jim bude poskytnuta odborná pomoc krizového interventa a informace o další možné pomoci,“ zdůrazňuje Hana Regnerová a přeje všem co nejklidnější vyváznutí z těchto obtížných dnů.
 
Ukázkový dotaz, se kterým se lidé aktuálně obrací na Modrou linku v souvislosti s koronavirovou nákazou, včetně vzorové odpovědi zkušených pracovníků je vám k dispozici ke stažení zde. Můžete jej využít dle potřeby.
 
Kontakty jsou uvedeny na www.modralinka.cz
Telefony dostupné každý den od 9. do 21. hodiny - 608 902 410, 731 197 477  a Skype: modralinka
help@modralinka.cz  chat.modralinka.cz (nyní otevíráme chatové místnosti každý den od 12. do 21. hodiny)


Čápi se vracejí

Čáp se sem vrátil do Českých Heřmanic již 16. března v podvečer, druhý den dopoledne dolétla podle Orlického deníku i jeho družka. Čápi se letos na Orlickoústecku vrátili i do hnízd v Dolní Čermné, Sázavě či Žichlínku. V Třebovici bylo čapí hnízdo umístěné na stožáru poblíž hasičské zbrojnice o pár metrů přemístěno mimo regulované řečiště Třebovky .