Českotřebovský deník 94/2020  (28/3) 
Vyhodnocení ankety Českotřebovský ÁMOS

V pátek 27. 3. odpoledne se u příležitosti svátku učitelů mělo uskutečnit slavnostní předání ocenění Českotřebovský Ámos. Nouzový stav neumožňuje pořádat žádné společenské akce, proto starostka města Mgr. Magdaléna Peterková vyhlásila výsledky této ankety ke Dni učitelů alespoň pomocí elektronické komunikace: " Zatím alespoň touto cestou nominovaným upřímně gratuluji a děkuji za jejich, mnohdy celoživotní, práci."
MŠ Habrmanova: paní Miroslava Trávníčková
MŠ U Koupaliště: paní Hana Lustyková
MŠ U Stadionu: paní Jana Jedličková
MŠ Vinohrady: paní Miroslava Peroutková
ZŠ Habrmanova: Mgr. Petra Štanclová
ZŠ Nádražní: Mgr. Miroslav Báchor
ZŠ Ústecká: paní Kristýna Dostálová
ZŠ Na rovině: Mgr. Jana Chaloupková
Speciální základní škola: Mgr. Zlatava Špičková
Základní umělecká škola: Mgr. Milan Špičák
Gymnázium: Mgr. Daniela Fricová
VOŠ a SŠ technická: Ing. Josef Kajš, Mgr. Ondřej Marko
DDM Kamarád: Mgr. Jana Endyšová, DiS

Záchranný sběr obojživelníků u Přívratu letos nebude

Jaro je na postupu a brzo se probudí obojživelníci v lesích u Přívratu a bude přesunovat do přívratských rybníků   Dříve bylů tento přesun spojen s pravidelným jarním masakrem na přilehlých silnicích. Zabránily tomu potom  na deset let záchranné akce dobrovolníků organizovaná ZO Českého svazu ochránců přírody Podorlicko. Ze získaného grantu  ochránci přírody financovali oplocení silnice provizornímu zábranami, které  bylo třeba potom  zpravidla koncem dubna zlikvidovat.  Pardubický kraj zajistil v jednom ze sektorů postavení pevných zábran, které již v loňském roce sloužily a umožnily tak rozsah záchranného sběru částečně zmenšit. Letos je mimořádná situace. Postavení provizorních zábran a záchranný sběr se ta letošních podmínek nepodaří zorganizovat.  Pevné zábrany na tzv. "sektoru 5"  však budou plně sloužit i letos, i když opět došlo k nějakému dílčímu poškození.  Žáby se budí, již minulý týden byly jejich přesuny zřetelné v močálech u Zádulky a tak každý teplejší den bude možné sledovat, jak to vypadá na silnicích kolem rybníků u Přívratu. 

Přírodní remíz na místě topolového větrolamu Semaníně

Přerostlé dožívající topolové stromořadí v Semaníně potřebuje obnovu. Je z části obecní, a z větší části v majetku Římskokatolické farnosti. Topoly jsou relativně krátkověké. V 50. letech se sázely v rámci socialistického hospodaření. Dnes už dožívají.  Nejde jen o kácení, ale také o náhradní výsadbu a ponechání přirozeného náletového ekosystému. Prodané kmeny topolů zaplatí dřevorubce, transport, úklid větví a hlavně novou výsadbu, ze které vznikne plnohodnotný přírodní remíz. Sází se duby, habry, babyky, jilmy, lípy a plané hrušně. Z keřů brslen, trnku, šípek aj. 
Povolení ke kácení má farnost na 10 let, postupně budou  topoly vyměněny na celém úseku v majetku farnosti, zatím je práce provedena asi na jedné třetině.  Stromy náhradní výsadby mají velikost 150 - 200 cm (ze 70%). Zbývajících 30% tvoří keřové kultivary o velikosti nad 90 cm, jako líska obecná, trnka obecná, brslen obecný nebo hloh obecný. Výsadba je prováděna podle zásady 2 ks nových sazenic na jede vykácený topol. Výsadba je zajištěna proti okusu. Celkem má být během deseti let skáceno 60 ks topolů s obvodem cca 200 cm ve výšce 130 cm nad zemí. Další kus topolového větrolamu vlastní obec. Svůj díl již také vykácela a nově vysadí. Na místě větrolamu tak postupně vznikne lokální přírodní biocentrum a biokoridor v rámci tzv. územního systému ekologické stability. (Zdroj farnostct.cz)

Aktuální situace ve výskytu Covid19 v Pardubickém kraji

Údaje platné k 28. 3. 2020 – 17:40 hodin
Celkový počet osob s potvrzenou nákazou na území Pardubického kraje: 67
okres Pardubice: 21
okres Chrudim: 25
okres Svitavy: 8
okres Ústí nad Orlicí: 13
Počet platných karantén nařízených KHS: 156
Celkový počet osob indikovaných KHS k testování: 710
Další informace lze vyhledat na internetové stránce  onemocnění aktuálně
S ohledem na platné právní předpisy v oblasti ochrany osobních údajů není možné k jednotlivým případům sdělovat žádné bližší podrobnosti.
NOUZOVÝ STAV TRVÁ: Bohoslužby stále jen bez účasti lidu
Prohlášení českých a moravských biskupů k mimořádnému opatření vlády ze dne 12. března 2020
Drazí věřící,
v souvislosti s nouzovým stavem, vyhlášeným Vládou ČR, kdy je omezen počet účastníků shromáždění, včetně náboženských na 30 osob, se prakticky ruší veřejné bohoslužby a další církevní akce.
Toto opatření je zcela mimořádné, a vyžaduje si tedy mimořádná řešení. Všichni věřící jsou z tohoto důvodu svými biskupy do odvolání dispenzováni od fyzické účasti na nedělních bohoslužbách. Bohoslužby je možné sledovat ve sdělovacích prostředcích a den Páně slavit v rodinném kruhu. Zůstává zachována možnost individuálního přijetí svátostí v kostelích, které zůstanou v rámci možností otevřeny. Sledujte rovněž další informace ve svých diecézích, kde budou opatření konkretizována. Vyzýváme k zachování klidu, k připravenosti pomoci potřebným, a především k modlitbě.
Připojme se k těm, kteří se už začali spojovat každý večer ve 20 hodin v modlitbě za ukončení epidemie, za všechny nemocné a jejich ošetřovatele, za ty, kdo v současné tíživé situaci rozhodují o osudech lidí, za překonání strachu, za pomoc pro všechny zasažené, za odpuštění hříchů i usmíření Boha, za to, abychom byli opravdovými křesťany, kteří nejen věří v život věčný, ale také s ním počítají, abychom byli svědky a prostředníky Boží lásky. Společná modlitba je nejsilnější zbraní, kterou máme. Mysleme na předky, kteří vyprosili ukončení moru a z vděčnosti pak stavěli mariánské sloupy a kostely. Každý podle svých možností se zapojme aspoň modlitbou Otče náš a Zdrávas Maria, či korunkou k Božímu milosrdenství nebo Růžencem.

Žehnáme Vám i Vašim blízkým!

Jménem biskupů České biskupské konference Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký, místopředseda ČBK