Koncertní část pardubického Domu hudby je připravena
Ještě v pondělí jste mohli na zkoušce koncertu Komorní filharmonie v Domě hudby potkat třeba vynikající houslisty Václava Hudečka a Josefa Špačka. Připravovali se na úvodní čtvrteční koncert festivalu Pardubické hudební jaro. K tomuto termínu se také upínalo úsilí stavbařů, kteří pracují na rekonstrukci Domu hudby. Termín zprovoznění koncertní části Domu hudby se podařilo dodržet, ovšem zahájení samotného provozu nakonec pozdrží opatření vlády kvůli šíření koronaviru.
Pardubický kraj, který je majitelem budovy bývalého komunistického sídla, dnes Konzervatoře Pardubice a zázemí Komorní filharmonie, připravil v posledních letech pro Dům hudby tři projekty. „Dva z nich se sešly v uplynulých měsících. Jedná se o renovaci společenské části, což je ten první projekt, a dále na celém objektu vylepšujeme jeho energetické parametry, což je projekt číslo dvě. To vše v souhrnné hodnotě kolem 100 milionů korun s částečným přispěním evropských fondů. Na tyto práce by měl v příštích letech navázat třetí projekt zaměřený na rekonstrukci interiérů školní a kancelářské části budovy,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že vedle tohoto sálu vlastní kraj již pouze jeden společenský sál, a to v areálu Střední školy a Vyšší odborné školy technické v České Třebové. „Také v případě tohoto sálu začínáme postupně připravovat jeho celkovou modernizaci, jelikož je nutné řešit jak samotné vnitřní prostory, tak techniku, která je poplatná době výstavby sálu,“ sdělil hejtman Netolický.
Přípravou na koncertní provoz však práce ani nyní nekončí, jsou takříkajíc v poločase. „Tyto dva projekty budou hotové až na konci letních prázdnin. Nechtěli jsme, aby Komorní filharmonie přišla o celou plnohodnotnou sezónu a aby Pardubické hudební jaro muselo hledat náhradní prostory. Proto jsme začali s výměnou oken a dveří právě v této části budovy a postupně na to navazovaly práce v interiéru,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana Roman Línek pro majetek, investice a kulturu, proč je hotová zatím jen část Domu hudby. „Máme tu vyměněnou celou vzduchotechniku a silnoproudé i slaboproudé rozvody. V Sukově síni je nová klimatizace s bezhlučným provozem. Velký sál má také nové pódium, kde jsou i potřebné zásuvky v podlaze, všimnete si velkého kovového znaku kraje a sál získal i zábradlí na schodech, po kterém volali zejména starší posluchači. Vše je připraveno na navazující dodávky nové audiovizuální techniky.“
Nejviditelnější proměnou prošlo zázemí pro diváky koncertů a dalších společenských událostí v Domě hudby. „Od začátku jsme spolupracovali s autorem původního návrhu Domu hudby, panem architektem Janem Třeštíkem, a snažili jsme se dát vyniknout čistým liniím stavby současnými technickými prostředky. To respektoval i pan architekt Ondřej Tuček, který doplnil citlivě upravené interiéry nově rehabilitované společenské kolonády o umělecká díla – krásné lustry ze sklárny Lasvit v Novém Boru. Jsou tu také nově upravené podhledy se svítidly, stylové skleněné zábradlí u schodiště i celý nový informační systém včetně loga s pěti řádky notové osnovy,“ dodal Línek.
Očištěné od nánosu různých provozovatelů jsou nyní prostory kavárny a jejího příslušenství, nový design má šatna pro veřejnost i prodej vstupenek. Do konce března budou dokončeny i dva menší sály, kde nyní finišují práce na nové dřevěné podlaze a akustických dřevěných obkladech. Následovat budou učebny bicích nástrojů a další sociální zařízení. Obdobně laděná rekonstrukce vstupního traktu Domu hudby a venkovních ploch bude hotová do konce července a zateplení celé budovy do konce srpna.
„Během jarních měsíců předpokládáme také namontování audiovizuální techniky a sadovou úpravu a výsadbu v souvisejících venkovních prostorách. Doufám, že se brzo uskuteční také slíbené úpravy nejbližšího okolí, které vlastní a slíbilo provést město Pardubice,“ konstatoval Roman Línek.