Družba hokejistů Svit - Česká Třebová skončila před 10 lety. Je to škoda, jistě může pokračovat...


Rok uběhl jako voda, a tak se o víkendu 19. – 21. března 2010 uskutečnilo v pořadí již třetí setkání hokejových přátel družebních měst Česká Třebová a Svit, tentokrát v České Třebové. V pátek večer byli slovenští přátelé pod vedením zástupců města - zástupce primátora Milana Lopušniaka a přednosty úřadu Jána Hutníka - přivítáni místostarosty Jaromírou Žáčkovou, Dobromilem Keprtem a zástupci hokejového oddílu Lokomotiva v obřadní síni městského úřadu. Po ubytování v SOŠ a SOU Na Skalce pokračovalo první sdělování dojmů u večeře v Národním domě a pak na bowlingu.
Sobota byla skutečně nabitá. Magda Peterková, Franta „Kohout“ Smejkal a Mirka Jasanská se přátelům věnovali při prohlídce našeho města a Litomyšle. Po obědě, opět v Nároďáku, se konal na zimním stadionu od 15 hodin mezistátní přátelský hokejový zápas, ve kterém se ukázalo, že hokejisté ze Svitu nejsou žádnými profesionály ani nehrají pravidelnou soutěž. Kolektiv tvoří hráči rozdílného věku a různých zkušeností, funkci trenéra pro zápas jim zajistil nestárnoucí Stanislav Fišar. V polovině utkání došlo jako při správné exhibici k převlékání dresu, českotřebovský trenér Standa Mečiar  přešel od modrých k oranžovým, kde se uplatnil se svou údernou silou. Celý zápas hrál netradičně v útoku. V zápase hraném nakonec na 55 minut čistého času  vyhráli domácí 10 : 6 (po třetinách 3 : 2, 5 : 1 a 2 : 3) a na závěr se ještě uskutečnil nový zápas na samostatné nájezdy. I v něm se ukázali Třebováci nakonec jako lepší a vyhráli 3 : 2.  Během zápasu  panovala  příjemná nálada, přes přátelský tón hokejisté nevynechali ani jednu možnost se uplatnit např. individuálně. 
Po skončení utkání se uskutečnilo v hokejové klubovně na zimáku krátké zhodnocení tohoto zápasu a poté se všichni  hráči domácích a Svitu včetně doprovodů přesunuli „Za vodu“. V restauraci se nejen při vydatné večeři shlukovaly skupinky diskutujících. Zážitků bylo mnoho. Dál se rozebíral zápas, jak to bývá, na řadu přišla i „politika“ a také se vzpomínalo na předchozí dvě setkání z let 2008 v České Třebové a loňské ve Svitu. Společně se už plánovala příští návštěva na Slovensku....
Každý si pochvaloval úžasnou pohodu a hlavně prakticky společnou řeč. V neděli ráno odcestovala výprava ze Svitu domů, kam v pořádku v odpoledních hodinách dorazila. Všech akcí se od pátku do neděle (mimo diskotéku) zúčastnil i českotřebovský veterán pan Stanislav Fišar (83), kterého měli všichni slovenští přátelé velice rádi. Také mu to dávali po celou dobu najevo, přivezli mu krásný dárek a on na oplátku stál při zápase jako trenér na jejich střídačce.
Přišlo i  poděkování od organizátora ze Slovenska: 
Vážení!  napriek tomu, ze podakovania z nasej strany k vam uz nejake boli odoslane, pocitujem potrebu v mene nas vsetkych este raz podakovat vsetkym perfektnym ludom z vasej strany , ktori sa o nas cely cas vzorne a 100%-ne starali. Som rad, ze mozem spokojne a celkom urcite povedat, ze to bol perfektny sportovy a kulturno-spolocensky zazitok.  Tak ako vzdy, vsade, kde sme prisli, sme stretli milych a srdecnych ludi. Preto prosim, odovzdajte este raz vsetkym nase  "Srdecna vdaka priatelia!"   Ostavame v kontakte, prajeme vsetko dobre, a uz teraz sa tesime na najblizsie stretnutia s vami.    S pozdravom Peter WEISS. 
Další zájezd Na Slovensko se neuskutečnil, byly problémy se zajištěním ledu na popradském zimáku. Potom došlo ke změně v českotřebovském hokejovém oddíle,  který se zaměřil zejména na výsledky a na získání podmínek pro jejich dosažení. Vznikl tým HC Kohouti, začala se psát jiná hokejová kapitola. To by však nemuselo znamenat konec všeho. Dovedu si představit, že by např. nejlepší (českotřebovský) tým nebo ještě lépe výběr městské hokejové ligy CHL potom mohl absolvovat zájezd do Svitu či Popradu nebo naopak vyzvat hokejisty ze Svitu k zápasu u nás doma.  Věřím, že i tam ještě hrají hokej i po deseti letech.  Záleží ovšem na iniciativě a samozřejmě i na podpoře města. Rozhodně je na co navazovat.  (mm)