Dvojí výročí v rodině Holých               
Dne 1. března by se kominík Alois Holý dožil stovky
Známou postavou našeho města  byl po řadu let mistr kominický Alois Holý, který by se letos v březnu dožil významného životního jubilea, sta let. Narodil se 1. března 1920 v  Hartmanově, později  Fajtově  chalupě čp. 418 v ulici Na Splavě, náležející k přilehlé a populární kovárně. Alois Holý měl celkem zajímavé životní osudy. S kominickou živností jsou spojeny osudy i dalších členů jeho rodiny. Kominík Alois Holý se narodil jako Alois Ludvík  Cafourek. Kmotrem při jeho křtu byl Ludvík Hurt, majitel mosaznické dílny v Javorce čp. 590. Po něm získal své druhé jméno. Alois  byl synem řezníka  Aloise Cafourka st. Maminka Emílie, rozená Šlejmarová, byla dcerou českotřebovského kominického mistra, Jana Šlejmara st., žijícího v obecním domě čp. 1109 na Farářství. Manželství Cafourkových  bylo po čase rozloučeno a paní Emílie se provdala nanovo, za Františka Holého, rovněž kominíka, nejprve zaměstnaného u Šlejmara. Později se osamostatnil. Holý  dal Lojzíkovi své jméno. Emílie, tehdy již Holá, poměrně brzo zemřela a tak osiřelý Lojzík vyrůstal u svého dědečka Jana Šlejmara st. Ovdovělý František Holý se nanovo oženil se sestrou zdejšího instalatéra Jana Rösslera. Jako samostatný kominík působil v Havlíčkově Brodě. Sestra Emílie Holé, Marie, byla matkou Jana Šlejmara ml., známého člena zdejšího Sokola a také kominického mistra.
  Alois Holý tedy vyrůstal u dědečka, kde se také vyučil kominíkem. Po roce 1945, již s manželkou Hedvikou, rozenou Marešovou z Trávníka, a dětmi, Ladislavem a Olgou, odešli do Lanškrouna, kde měl soukromou kominickou živnost. Po roce 1948 se rodina navrátila zpět do České Třebové. Tehdy Alois Holý dostal z politických důvodů zákaz výkonu svého povolání a nalezl zaměstnání ve zdejší Armaturce. Následně se ke své práci kominíka vrátil, mohl jej provádět pod hlavičkou Komunálních služeb Česká Třebová. Typické pro Aloise Holého bylo, že jsme jej vídali v ulicích města na červeném motocyklu, na němž ve své uniformě, se štětkou na rameni a opásán dalšími kominickými pomůckami, vyjížděl za svým povoláním. Teprve v pozdějších letech si zakoupil nové vozidlo, motocykl značky Pionýr. Mistr kominický Alois Holý zemřel 16. září 1996 v Ústí nad Orlicí.
Již vzpomenutý syn kominíka Aloise Holého, Ladislav, byl ve městě také známou postavou. Z politických důvodů nemohl po absolvování místního gymnázia studovat vysokou školu, až později mu bylo umožněno  dálkově vystudovat stavařinu. Proto se také nejprve  vyučil kominíkem a nějaký čas pracoval se svým tatínkem. Podle vzpomínek pamětníků, díky své štíhlé postavě,  prý prolézal tovární komín v místním pivovaře. Jeho první působení v našem městě, ve zmíněném   oboru – stavařině,  odstartovala  stavba krematoria, kde zastával funkci stavbyvedoucího. Byl jedním z mála lidí v době socialismu, který měl povoleno tehdejším odborem výstavby zdejšího MěstNV po své práci projektovat rodinné domky. Projektů vytvořil tolik, že když uvážíme celkový objem této činnosti, mohl by být v každé třebovské ulici domek postavený dle jeho návrhu. Nikdy nebyl politicky angažovaný, přesto se svou pílí vypracoval na technického náměstka družstva invalidů Orlík, následně se stal technickým náměstkem s. p. Potraviny, Hradec Králové. Po sametové revoluci působil jako ředitel Městského bytového podniku, Česká Třebová. V letošním roce by 1. února  oslavil 80. narozeniny, bohužel 4. února 1999 v České Třebové náhle  zemřel.
Závěrem si připomeňme i další potomky kominíka Aloise Holého. Jeho nejstarším vnukem a synem Ladislava Holého je muzikant a zakladatel skupiny Poutníci, živnostník,  vlastnící ve Třebové  krámek se zahradnickými potřebami a radní města Ladislav Vraspír. Nejmladší Aloisova vnučka a dcera Ladislava Holého,  Mgr. Dagmar Holá, si  na přání svého jediného syna Jiřího vzala zpět své rodné příjmení a profesně se věnuje výchově a vzdělávání dospělých. Nejmladší pravnuk Aloise Holého  a pokračovatel rodu, Jiří Holý, pracuje jako mediální asistent Města Česká Třebová. Jiří od dětství působil v divadelním kroužku DDM, dnes je členem ochotnického spolku Hýbl. V roce 2018 před komunálními volbami byl se svými přáteli producentem a organizátorem první českotřebovské debaty Hledá se starosta. Jiří  moderuje plesy, píše scénáře pro tradiční Piknik v Javorce a je českotřebovským patriotem. 
Martin Šebela

Alois Holý s manželkou

 Ladislav Holý s vnukem