Jednání starostů pověřených měst s vedením kraje            
Středa 11. března 2020 po desáté dopoledne. Fotografie Luboš Kozel
Starostové obcí s rozšířenou působností a tajemníci jejich bezpečnostních rad jednali s hejtmanem Martinem Netolickým o zajištění distribuce ochranných pomůcek pro nemocnice, praktické lékaře, stomatology či ambulantní specialisty. Pravděpodobně v pátek by měla být zavezena první várka do centrálního skladu v Chrudimi, ze kterého bude následně probíhat distribuce nejprve do skladů v Ústí nad Orlicí a Litomyšli, následně pak do jednotlivých obcí s rozšířenou působností. Přesné počty přerozdělované z centrální úrovně však v tuto chvíli nejsou známé. Hejtman požádal všechny přítomné o maximální součinnost a vstřícný přístup.
„V tuto chvíli máme aktuální informaci, že 25 procent z dostupného materiálu připadne přímo řízeným organizacím ministerstva a 75 procent se dle stanovených kvót rozdělí mezi kraje. V tuto chvíli však stále neznáme přesné počty, avšak předpokládáme, že první zavážka by mohla proběhnout v pátek do centrálního skladu v areálu Chrudimské nemocnice,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Dále jsou připravené sklady v Litomyšli a v Ústí nad Orlicí. Na každý tento sklad spádově připadne pět obcí s rozšířenou působností. Interně jsme dle doporučení ministerstva připravili parametry pro přerozdělování počtů do nemocnic akutní péče, pro naši zdravotnickou záchrannou službu, do pobytových zařízení, ambulantním specialistům, praktikům, stomatologům či lékárníkům,“ řekl hejtman Netolický s tím, že kraj zajistí distribuci pro nemocnice akutní a následné lůžkové péče, záchrannou službu a pobytová zařízení. „V rámci ambulantního sektoru je nutná součinnost s obcemi. V tuto chvíli evidujeme přibližně 1 300 lékařů, avšak řada z nich působí na více místech, a proto dohlédneme na to, aby odběr probíhal vždy na jméno nikoliv na ordinační místo. Lékař by tak přišel pro přidělené počty na konkrétní místo v rámci své obce s rozšířenou působností. Tato místa budou nyní definována a včas ohlášena,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Po včerejším vyhlášení mimořádných opatření se debatují další souvislosti včetně například nutnosti hlídání dětí pracujících, kteří mají vliv například na chod zdravotnických zařízení. „Pracujeme s myšlenkou, že by dohled nad těmito dětmi vykonávaly nyní uzavřené pedagogicko-psychologické poradny, protože nechceme ohrozit činnost zdravotnického personálu, a především sester, které nyní musí být s dětmi doma,“ řekl hejtman, který také zdůraznil, že počínaje pátkem bude v rámci regionální autobusové dopravy nastaven prázdninový režim.
Otazníky však ve výkladu opatření zůstávají například nad uzavíráním plaveckých bazénů, zimních stadionů v rámci bruslení pro veřejnost či dalších sportovišť a tělocvičen. „Společně se starosty chceme nadefinovat dotazy směrem k ústředním orgánům, protože je nutné včerejší mimořádná opatření upřesnit a některé pojmy dovysvětlit tak, aby nedocházelo k masivnímu uzavírání tam, kde to není nutné. Setkáváme se však také s dotazy na zkrácení letních prázdnin v souvislosti s délkou uzavření škol,“ řekl hejtman.