Koronavirus a elektronika                   
Koronavirem se nemusíte nakazit přímo od nemocného, ale i z povrchů, na které viry dopadly při jeho kýchnutí nebo zakašlání. Proto se infekčním rizikem stávají i mobilní telefony, které jsou z těchto materiálů vyrobeny. Koncentruje se na nich totiž velké množství bakterií – podle odborníků je na nich až sedmnáctkrát víc mikrobů než na záchodovém prkénku. Jak tedy v době epidemie s telefonem zacházet a jak ho čistit?
Nepůjčujte svůj mobilní telefon
Stejně jako jste v karanténě vy, měl by být i váš telefon – měli byste ho využívat jen vy, nepůjčujte ho ani nikomu z rodiny, ani kolegům. Vyhněte se i tomu, aby s ním manipulovaly vaše děti – třeba, aby na něm hrály hry.
Volejte hlavně z domova
Ideální bude, pokud ho nebudete vystavovat možnému kontaktu s viry – tedy pokud ho budete používat jen doma. Pamatujte na to, že na rozdíl od vás nemá roušku a viry, které na něj dopadnou, na něm zůstanou dlouhé hodiny. Po každém volání byste si tedy měli umýt ruce – stoprocentně v situaci, kdy se pak chystáte třeba jíst.
Dejte přednost bezpečnému volání
Ideální je, abyste se i svého telefonu dotýkali co nejméně a dávali ho co nejméně k obličeji – při tom si můžete viry zanést na pokožku. Proto je lepší, pokud to jde, volat na hlasitý odposlech. Další možností je zvolit bezdrátová sluchátka a volat s jejich pomocí. 
Mobil pravidelně dezinfikujte
Protože se může stát velmi infekčním, měli byste přístroj pravidelně čistit – rozhodně vždy, když přijdete zvenku nebo jste se pohybovali v prostoru s ostatními lidmi. Minimálně ale jednou denně, v případě, že jste nemocní, pak častěji. 
Jak správně vyčistit mobil:
Vypněte ho – při čištění obrazovky byste mohli leccos spustit nebo přesunout, takhle to bude bezpečnější. Platí to i pro tlačítkové mobily, tam lze také udělat něco, co jste nechtěli.
Sundejte kryt – jestliže nosíte telefon v obalu nebo na něm máte kryt, sundejte je.
Vydezinfikujte nebo umyjte si ruce – jen tak nebudete nečistoty přidávat.
Vyberte vhodný čistič – ideální by bylo použít speciální přípravek na dezinfekci mobilu, ať již roztok nebo ve formě ubrousku. Pokud ho nemáte, můžete využít přípravek na čištění brýlí nebo fotoaparátu. Jestliže ani takový nemáte, lze je nahradit i čistým alkoholem – max. 70%, ty silnější nařeďte vodou v poměru 70:30. Velmi opatrně, a jen na mobily odolné proti vodě, lze použít i směs bílého octa a vody v poměru 1:1 nebo mýdlový roztok. Těmi vždy jen lehce navlhčete hadřík, aby do přístroje nezatekly!
Postupujte od středu – přípravek nenanášejte na obrazovku telefonu, ale na měkký hadřík nebo kapesník, utěrku z mikrovlákna, kterou pak telefon otřete. Začněte ze středu obrazovky ke krajům, pak očistěte strany a zadní část telefonu. Dbejte na to, abyste nevynechali žádnou část. Pak stejně vyčistěte i kryt či obal. Dezinfekčního přípravku nepoužívejte moc, jen aby byl hadřík vlhký. Hůř dostupná místa, třeba napájecí konektor nebo okolí reproduktoru, můžete dočistit vatičkou do uší.