Život se nesmí zastavit. Lidé potřebují i kulturní podněty 
V době, která je obtížná také pro celou kulturní obec, se 1. náměstek hejtmana Roman Línek již před týdnem obrátil na ředitele kulturních institucí kraje, aby ještě více využili tvůrčího potenciálu svých pracovníků v digitální oblasti a neztráceli díky tomu kontakt se svými příznivci alespoň na dálku.
„Samozřejmě je teď na prvním místě zdraví, zásobování věcmi denní potřeby a péče o ty nejslabší. Ale vedle toho se život nesmí zastavit. Většina lidí chodí dál do práce, i když třeba s určitým omezením. Brány pro veřejnost dočasně zavřelo také šest našich kulturních institucí – čtyři muzea, galerie a knihovna. To ale neznamená, že se tam nic neděje. A protože vím, že tam pracuje mnoho velmi tvořivých lidí s vynikajícími nápady, vyzval jsem je, aby využili přerušení provozu pro zintenzivnění jiných způsobů hravé komunikace s veřejností pomocí digitálních technologií. Je to nová příležitost, která i do budoucna může zvýšit atraktivitu a způsob jejich prezentace nejen pro pravidelné návštěvníky, ale také pro lidi, kteří je do této doby považovali za příliš akademické,“ uvádí Roman Línek.

Webová výstava "Muzejní loutkářství - račte vstoupit"

Jako první vstoupilo do tohoto teritoria Východočeské muzeum, které reagovalo už dříve na situaci, že se jejich sídlo na Zámku Pardubice z velké části rekonstruuje. „Zveřejnili jsme webovou výstavu Muzejní hračkářství – račte vstoupit!, která představuje výběr z naší sbírky více než pěti tisíc hraček. Návštěvníky jsme pozvali na virtuální prohlídku Zámku Pardubice, kterou máme také na našich stránkách. Na sociálních pravidelně zveřejňujeme soutěže, kvízy a tipy na aktivity pro děti. Naši příznivci tak ve facebookové soutěži poznávají známá i zapomenutá místa v Pardubicích, na instagramu zase hravou formou testují své znalosti z dějin Pardubic,“ popisuje činnost Východočeského muzea v Pardubicích na internetu jeho ředitel Tomáš Libánek. „O víkendu na smrtnou neděli začneme na facebooku seriál příspěvků k Velikonocům a s nimi spojeným tradicím a zvykům. Slíbit můžeme i webovou výstavu historických velikonočních pohlednic,“ dodává Libánek.
Také Východočeská galerie nechce ztratit kontakt s pravidelnými návštěvníky a přesula řadu aktivit pro veřejnost na facebook. „Začali jsme již tuto středu s projektem U Jonáše doma, kterým oslovujeme hlavně děti a jejich rodiče. Chceme dětem zpříjemnit dlouhou chvíli a prezentovat jejich výtvarné práce. Dnešní pátek bude jako první patřit výstavě Starý psi, kterou jsme ještě nestačili veřejnosti představit. V neděli pokračujeme rubrikou Srdeční záležitost, kde budou milovníci výtvarného umění glosovat svá oblíbená díla z našich sbírek. V pondělí budeme mít Dobré ráno pod Kuňkou, což je spojené s našimi posledními výstavami v domě U Jonáše,“ konstatuje ředitelka galerie Hana Řeháková.

Regionální muzeum v Litomyšli zase zpřístupnilo na webu výstavu o Boženě Němcové, která má i doprovodný program, jež je zatím prodloužený až do srpna. Zatím si můžete třeba zkusit vědomostní kvíz pod názvem: Co vše byste měli o Boženě Němcové vědět!
„O dalších podobných netradičních kulturních možnostech vás budeme průběžně informovat,“ slibuje Línek.
1. foto: Kruhový dětský pokojíček
2. foto: Zápisník Boženy Němcové z výstavy v Litomyšli