Podbranská ulice uzavřena               

Stavební práce spojené s rekonstrukcí mostu a ulice Podbranské si vynutily od dnešního dne 23. března uzavírku. Objízdná trasa byla určena na dobu 7 měsíců pro dobu  od 23. března – 30. října 2020  Při příjezdu od obce Skuhrov přejetím mostního provizoria v ulici Lidická. Následně bude pokračovat po přejetí přes řeku odbočením vlevo a ulicemi nábřeží Míru, Bezděkov a U Podhorky, kde bude napojení na silnici I/14 s možností vydat se na Svitavy, nebo pokračovat až na světelnou křižovatku na Tyršově náměstí a dále na Ústí nad Orlicí, nebo odbočit směrem na Litomyšl. 

Objízdná trasa je po celé své délce obousměrná. V některých úsecích (nábřeží Míru, Bezděkov a U Podhorky) bude platit dočasné omezení rychlosti na 30 km/h a zákaz zastavení. Po dobu uzavírky ulice Podbranská bude zachována možnost sjezdu ze Starého náměstí na nábřeží Míru ulicí Lidická. Rovněž bude zachován také vjezd do ulice Chmelnice. Objízdná trasa platí i pro autobusové linky na trase Česká Třebová – Skuhrov – Ostrov – Lanškroun, které budou v období od 1. dubna do 30. června ovlivněny také uzavírkou silnice II/315 mezi Skuhrovem a Lanškrounem. Objízdná trasa bude v tomto případě vedena přes Knapovec, Dolní Houžovec, a obec Horní Dobrouč. Všechny investiční akce v ulicích Podbranská a Lidická jsou jejich investory, kterými jsou Pardubický kraj a město Česká Třebová, jsou naplánovány tak, aby stavební práce a s nimi spojené dopravní uzavírky žádným způsobem neovlivnily průběh jubilejní šedesáté Jabkancové pouti, která se odehraje v listopadu letošního roku. 


Orientační systém ve městě je připraven


Připomínka:

Škoda že informace o uzavírce nebyla podána dříve, od rána 23/3 jsem dostal na problém několik dotazů a upozornění.  Obvykle jsou informace o uzavírkách dávány veřejnosti někdy i s velkým předstihem. Správa a údržba silnic  připravila a rozmístila informační systém na komunikacích včas, byla na to připravena.
Ve sdělení města  je zmíněna snaha nenarušit pořádání hodně vzdálené listopadové jubilejní 60. Jabkancové pouti. To může potěšit, ale ve skutečnosti termín Jabkancové pouti v druhé polovině listopadu není pro stavební práce na komunikacích nijak atraktivní. Zdůraznění této "pozitivní zprávy" proto nepovažuji za vhodné.  Když bylo vše tak dobře zajištěno, tak je na místě podiv nad tím, že nebyla podána občanům včasná informace o tak velké a dlouhodobé objížďce alespoň s nějakou časovou rezervou.
Ani obyvatelé Podbranské nic nevěděli, aby mohli vyjet s autem a garážovat někde jinde.  A to firma Lokotrain zde má koupené parkoviště, nutné je zajistit vjezd do Stavebnin. I řidiči aut co přijeli, nevěřícně zírali. Uzavřenou Podbranskou projel i autobus, řidič nevěděl také nic. Projet se mu ještě podařilo, ale být by to nemělo.  Značení je u silnice kde se pracuje, další informace že tudy cesta nevede je  v Litomyšlské  a té si řidič autobusu asi nevšiml. V předstihu byla publikována uzavírka ve Skuhrově, ale nikoliv v Podbranské ulici. Uvádím pár fotek, aby se aspoň takto lidi dozvěděli, že Podbranskou se už na Zámostí nedostanou.
Při realizaci stavebních prací v Podbranské ulici bude také docházet k omezení pohybu chodců. K tomu by se moc hodil volný průchod přes park na Zámostí. Myslím, že při troše dobré vůle je přesun kontejneru, který cestu blokuje, na jiné místo možný. Současná situace (t.j. uzavření cesty přes park) na lidi vůbec nepamatuje, jako by nikoho nezajímali.  Jistě lze vymezit bezpečný koridor pro chodce  tak, aby celá čtvrť z oblasti za Třebovkou mohla bezpečně chodit přes park např. na poštu a nakupovat do Diskontu.  Jde o řešitelný problém.
Připomeňme si, že i při velkém omezení provozu při stavbě terminálu Jana Pernera u nádraží byly před deseti lety průchody pro chodce všude bezpečně vymezeny a také zde byly prostorové poměry velmi omezené. (mm)
Jsou i alternativní a kratší trasy objížďky vhodné jen pro osobní auta

Jsou mnohem kratší, při kterých nenajedete tolik kilometrů navíc.  Proto bude jistě nyní hodně frekventovaná jednosměrka u Kostelíčka, která vás zavede ze čtvrtí za Třebovkou do Diskontu na Chmelnici a odtud pak dál do města daleko snadněji. Tato trasa by ovšem také vyžadovala stanovit max. "třicítku", nejsou tu chodníky. Zpátky se ovšem touto cestou nedostanete, zatím lze také jezdit jednosměrnou ulicí Lidickou dolů ze Starého náměstí k mostu. Chápu také, že tuto trasu nebude nikdo oficiálně doporučovat.
Ovšem když bydlíte  např. v Bezděkově nebo Rudoltičkách, na Hřbitovní a pod.,  tak při oficiální cestě ke gymnáziu a zpět najedete o 4 km více, obtěžujete hlukem a prachem více lidí a vyrobíte více exhalací. To jistě stojí za hledání jiné kratší trasy. (mm)