PRO PŘÍŠTÍ ROK 2021 SE PŘIPRAVUJE PARCIPATIVNÍ ROZPOČET MĚSTA


Participativní rozpočtování je proces demokratické diskuse a rozhodování a typ participativní demokracie, ve kterém se jednotlivci rozhodují, jak přidělit část obecního nebo veřejného rozpočtu. Participativní rozpočtování umožňuje občanům diskutovat o jednotlivých složkách veřejných výdajů a některé z nich upřednostňovat, a dává jim možnost rozhodovat o tom, jak jsou peníze vynakládány. Když je participativní rozpočtování bráno vážně a je založeno na vzájemné důvěře, mohou z něho mít prospěch jak místní samospráva, tak občané.
Je to dobrá věc, umožní  aktivizovat občany a tuto aktivitu využít pro vyřešení problémů města, o kterých třeba sami zastupitelé nevědí, nebo je neberou jako tak důležité. Umožňuje  veřejnosti zapojit se do dění a rozhodování o nějaké investici. Vlastní českotřebovský model  se připravuje, chystají se konkrétní pravidla.
Spolupracujeme  s jinými městy, kde se tento způsob komunikace s veřejnosti  již osvědčil.  Je to např. město Chrudim, kde tento způsob komunikace s občany realizují již několik roků, nebo Moravská  Třebová, kde mají letos již 2. ročník participativního rozpočtu. Na pravidelném koaličním jednání bylo dohodnuto, že Koalice pro Českou Třebovou ve spolupráci  se sdružením  27 statečných  připraví pravidla nebo alespoň rámcově podmínky pro Českou Třebovou. Prostě konkrétní návrh, který bude projednán na následujícím koaličním setkání. 
Sdružení 27 statečných pro přípravu těchto pravidel již aktivně připravuje podklad od občanů, první  přípravný dotazník již zveřejnilo na svém FB profilu. Je to zatím jejich iniciativa, která s dalšími koaličními partnery nebyla konzultována. Na některé zde zveřejněné otázky jsou zatím různé názory a proto se další účastníci koaličního jednání přiklánějí k tomu, aby byla pravidla pro přípravu parcipativního rozpočtu stanovena na základě zkušeností podobně velkých měst a obcí, které již  takto koncipovaný rozpočet mají.  Teprve potom chceme zahájit komunikaci s veřejností, aby se o tom včas dozvěděla a byly dobře vysvětleny možnosti. Důležitou roli hrají v tomto ohledu spolky a komunity, které mají větší šanci a větší možnost se angažovat a následně pro svůj záměr nadchnout a oslovit další veřejnost. Obecně jsme za jedno v tom, že toto bude dobrá cesta. Pro participativní rozpočet bude třeba určit gestora z pracovníků  úřadu, který to bude mít na starosti a bude se starat o to, aby se diskutované projekty posouvaly kupředu. Od zastupitelů by mělo vzejít rámcové zadání, vlastně "noty", podle kterých se bude hrát.  Aby se vše stihlo dobře připravit, bude nastávající období pro rozběh tohoto záměru důležité.
 
Celý problém osvětlíme na obecném příkladě

Obvykle se jedná o 3 základní kroky
1. Navrhněte
Máte nápad, který by pomohl oživit naše město? Přihlásíte jej prostřednictvím jednoduchého formuláře. Snažíte se nadchnout ostatní a získat potřebnou podporu pro svůj projekt. Navrhovat projekty budete moci do určeného termínu.  Výše rozpočtované ceny nesmí přesáhnout stanovenou mezní hodnotu, např. 1 mil. Kč vč. DPH.
2. Podpořte
Pro váš projekt je třeba získat počáteční podporu, aby mohl být zařazen do hlasování o realizaci. Podporou se rozumí minimálně určený počet např. 20  (nebo 30?) „to se mi líbí“ od registrovaných návštěvníků webových stránek. Poté bude prověřena jeho proveditelnost. Do hlasování postupují pouze proveditelné projekty, které prošly ověřením, zda jsou v souladu se schválenými pravidly
3. Rozhodněte
Hlasování o vítězných projektech proběhne na webových stránkách města. Každý občan má k dispozici např. určený počet kladných a také záporných hlasů. Projekty budou dle dosaženého pořadí zařazeny na seznam vítězných projektů, a to až do vyčerpání schválené finanční částky, např. 3 mil. Kč, pro začátek možná i méně. Vítězné projekty budou slavnostně vyhlášeny

Jako ukázka pro inspiraci veřejnosti bude dobré nahlédnout do pravidel v jiných městech.
K tomu směřují i další zveřejněné odkazy:

Odkaz č. 1, který je zveřejněn ZDE zavede návštěvníky do města Brno. Zde je odezva výborná. https://damenavas.brno.cz
Odkaz č.2: pravidla a formulář, který má připravena Moravská Třebová. Formulář ZDE    Pravidla ZDE
Odkaz č. 3 - město Písek v Jihočeském kraji . Pokyny pro veřejnost najdete ZDE

Těmto projektům fandíme a věříme, že pro příští rok 2021 připravíme i u nás v České Třebové projekty podle výběrů z veřejnosti.