KRAJE, REGIONÁLNÍ A MÍSTNÍ ZDRAVOTNÍCI POTŘEBUJÍ

CELÉ SETY OCHRANNÝCH POMŮCEK. NE JENOM RESPIRÁTORY.

V KRAJI JE REÁLNÝ ODHAD MĚSÍČNÍ SPOTŘEBY 100.000 KS SETŮ


V posledních týdnech se velmi zjednodušila debata ohledně osobních ochranných pomůcek a prostředků (OOPP) pouze na dodávku respirátorů nebo roušek. Podle zdravotníků je ovšem potřeba zajistit zejména pro pracovníky, co provádí odběry nebo pečují o pozitivní pacienty ve zdravotnických zařízeních také jednorázové ochranné štíty či brýle (přenos je prokázaný také prostřednictvím oční sítnice), jednorázové pláště či zástěry a gumové rukavice. Celé sety jsou vždy doplněny o nejčastěji zmiňované respirátory nejvyšší kvality. Upozorňujeme na to spolu s nemocnicemi na to déle než dva týdny. Jenom pro náš kraj je reálný odhad spotřeby cca 100.000 ks kompletních setů na jeden měsíc.

Z toho důvodu jsme včera na bezpečnostní radě Pardubický kraj DŮRAZNĚ APELOVALI na vládu kvůli nezbytnosti centrální dodávky potřebných OOPP, které na trhu běžným dodavatelsko - odběratelským systémem nejsou k dispozici.

Zároveň jsem odprezentoval přichystaný systém zásobování a distribuce, který jsme od úterý pečlivě připravili i s evidencí a IT podporou. Centrální sklad v Chrudimi provede evidenci závozu, do 6 hodin od převzetí dojde k převozu do meziskladů (Chrudim, Ústí nad Orlicí, Litomyšl), odkud si spádové obce s rozšířenou působností převezmou dodávku pro ambulantní zdravotnická zařízení ve svém spádovém obvodu (praktičtí lékaři, praktičtí lékaři pro děti a dorost, stomatologové, další ambulantní specialisté).

NESMÍ DOJÍT K PARALÝZE PRIMÁRNÍ PÉČE. Zdravotnická zařízení lůžková včetně LDN si vyzvednou prostředky v určených meziskladech. Vše proběhne nejpozději do 48 hodin od závozu na centrální sklad v Chrudimi.

Kraje jsou k mimořádnému zásobování připraveny. Očekáváme, že odložené dodávky proběhnou. Nyní na několik dní u nás v kraji pro případ epidemie zásoby stále jsou.

Nyní s kolegy hejtmany vlastním systémem komunikace řešíme možný zdroj dodávky nezávislý na státu. Páteční dodaná zásoba by vydržela pouze pár dní, a to šlo pouze o respirátory. Představitelé státu neustále mluví o milionech pro ČR, čekáme na ně, ale prozatím 50.000 ks respirátorů z pátka na sobotu.

Martin Netolický  15/3

ČTYŘI TISÍCE ROUŠEK/ÚSTENEK V PONDĚLÍ A V ÚTERÝ
ZAMÍŘÍ DO SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V PARDUBICKÉM KRAJI.
Dnes v noci bylo dodáno pro sociální služby v Pardubický kraj celkem 4089 ks ústenek neboli roušek. Dosud jsem informoval o zásobování zdravotních zařízení, nyní dodáme alespoň tento typ ochranné pomůcky poskytovatelům sociálních služeb, kterých je v kraji na 300. Odbor sociálních věcí krajského úřadu dostal za úkol připravit systém přerozdělení mezi pobytové a terénní služby. Během zítřejšího dopoledne proběhne přesné stanovení dodávky pro konkrétní registrované poskytovatele sociálních služeb, kteří jsou součástí sítě sociálních služeb.
O mimořádné dodávce jsem již informoval starosty obcí s rozšířenou působností (ORP), že dle systému, který schválila bezpečnostní rada kraje na svém jednání 13.3.2020, bude probíhat distribuce určená pro sociální služby.
Pardubický kraj zašle materiál do meziskladů v Chrudimi, Litomyšli a Ústí nad Orlicí, odkud budou dále pomůcky převezeny na nahlášená distribuční místa OOPP v obcích s rozšířenou působností.
Mezisklad Chrudim - ORP Hlinsko, Holice, Chrudim, Pardubice, Přelouč
Mezisklad Litomyšl - ORP Litomyšl, Moravská Třebová, Polička. Svitavy, Vysoké Mýto
Mezisklad - ORP Česká Třebová, Králíky, Lanškroun, Ústí nad Orlicí, Žamberk
Musíme zajistit ochranu zdraví pro nepřetržité zajištění sociální péče v pobytových zařízení, a také pracovníky pečující o potřebné v terénních službách tj. těch, kteří jsou v přímém každodenním kontaktů s lidmi.
Půjde o první závoz, který prověří nově nastavený systém mimořádných dodávek. Do 48 hodin od převzetí na centrálním skladě chceme zajistit distribuci. Předpokládám ovšem, že by mohla být i rychlejší.
Martin Netolický 16.3, 06:00