Vyjádření ke zveřejňování v registru smluv                

 

V Českotřebovském deníku byl zveřejněn článek týkající se zveřejňování smluv v registru, ze kterého by bylo možné nabýt dojmu, že město Česká Třebová a jeho příspěvkové organizace se snažily tajit a nezveřejňovat uzavřené smlouvy. Není to však pravdou.

Zjednodušeně řečeno, jedná se o dva druhy případů. U prvního (např. Městská knihovna Česká Třebová) došlo v průběhu smluvního vztahu ke změnám, jež se promítly do dodatků, nebo nových smluv, které byly následně zveřejněny v registru. Registr ale v úvodním náhledu uvádí pouze publikaci posledního nahraného dokumentu, a proto se může mylně zdát, že došlo k velké časové prodlevě mezi podpisem smlouvy a jejím zveřejněním. Při podrobnějším zkoumání lze zjistit, že vše bylo v pořádku.

Ve druhém případě došlo skutečně k omylu, kdy smlouvy sice byly zveřejněny, ale při převádění do elektronické podoby dostaly formát „obrázku“ a nebyly strojově čitelné. Po následném zjištění došlo k nápravě a v současné době je již na městském úřadu nastaven systém dvojí kontroly, aby se podobným chybám zamezilo. Zdůrazňujeme ale, že obrazová podoba smlouvy byla zveřejněna a veřejnost měla vždy možnost kontroly.

Ing. Věra Pirklová
tajemnice MěÚ Česká Třebová