Středisko Javor hlásí: Memoriál Břetislava Hampla 2020 
V sobotu 29. 2. 2020 se v okolí chaty U Floriána konal již 29. ročník zimních skautských hlídkových závodů - Memoriálu Břeti Hampla. 
Memoriál je pořádán 3. chlapeckým oddílem s vydatnou pomocí vedoucích z dalších oddílů střediska Javor. Letošní zimu jsme si moc sněhu neužili, tak jsme ani nepočítali, že by mohl být při závodech sníh, ale ono se tak poslední únorový den stalo. Hlídky tak potkalo jak sněžení, padání krupek a ke konci závodů i drobný déšť. Přesto se pořadatelé ani závodníci nezalekli a v sobotu se U Floriána sešlo na 200 skautů, skautek, vlčat a světlušek, jak z České Třebové, tak i např. z Chocně, Dolní Dobrouče, Žamberka, Vysokého Mýta a Sezemic.
Závodu se účastnily tříčlenné hlídky skautů a skautek a šestičlenné hlídky vlčat a světlušek. Pro vlčata a světlušky byla trať, dlouhá zhruba 3 kilometry, vyznačena fáborky. Oproti tomu skauti a skautky museli k nalezení stanovišť s úkoly používat mapu a buzolu, což se stalo pro několik hlídek osudné. Hlídky na stanovištích plnily nejrůznější úkoly, např. šifrování, hod na cíl, uzlování, překonávání lanové dráhy, první pomoc a rozdělávání ohně, což byl vzhledem k mokru opět trošku problém.
Nakonec se všechny hlídky dostaly včas do cíle. Nelze jinak než konstatovat, že se závody vydařily a většina zúčastněných odcházela domů utahaná a spokojená.
A kdo nakonec vyhrál: V kategorii světlušek hlídka ze 4. dívčího oddílu Česká Třebová ve složení: Ema Vomáčková, Amálie Kubátová, Johana Typlová, Bára Voltnerová a Viktorie Machalíková.
V kategorii skautek hlídka ze 2. oddílu Rosničky, středisko Vysoké Mýto ve složení: Tereza Morávková, Amálie Popelářová a Natálie Morávková.
V kategorii vlčat hlídka 1. chlapeckého oddílu "Racek" Dolní Dobrouč ve složení: Josef Kalousek, Šimon Kubíček, Matouš Kubíček, Tomáš Moravec, Petr Mikyska a Matěj Maixner.
V kategorii skautů hlídka 3. oddílu Kondoři Skály Choceň ve složení Ondřej Vích, Jan Jirout a Michal Málek.
Závěrem bychom rádi poděkovali státnímu podniku Lesy České republiky, který umožnil konání akce na pozemcích, které spravuje. A dále také sponzorům CZ - Loko, a.s. a Město Česká Třebová.
Poděkování patří také Sboru dobrovolných hasičů - Parník za zapůjčení chaty u Floriána a všem, kteří se podíleli na organizování závodu.
Více informací o závodu a 3. chlapeckém oddíle se dovíte na http://trojka.e-skaut.cz

3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová