Odpověď na článek v Českotřebovském deníku č.75 ze dne 11.3. „Poničený trávník na atletickém stadionu“.


Uvedený článek má mnoho zavádějících skutečností a zbytečných invektiv vůči fotbalistům a společnosti Eko Bi.  
Rád bych na něj v klidu a s nadhledem reagoval.
Především je potřeba zmínit, že uvedenou plochu dají fotbalisté na své náklady do pořádku. Dělají to celou dobu od otevření atletického stadionu a budou to dělat i nadále, protože ji využívají hlavně oni. Je potřeba však mít trochu trpělivosti a počkat na dobu, kdy začne tráva opět růst. Rád bych však připomenul tu skutečnost, že v rámci projektu výstavby atletického stadionu k  úpravě hrací plochy nedošlo.  Provedla se pouze závlaha a celá úprava pak spočívala v zasypání kynet po zavlažovacích rozvodech a rozprostření substrátu po vyjetých kolejích. Tato úprava zapříčinila daleko horší stav, než byl před rekonstrukcí. Aniž by to veřejnost věděla, tak na naše náklady jsme se snažili celé hřiště srovnat, tzn. válcovat, dosévat, hnojit,  provedli jsme postřik proti zaplevelení (bohužel jen s polovičním úspěchem). Zjištěné větší díry jsme ručně dosypali substrátem smíchaným s travním semenem. Děláme to tak i na našich hřištích a dělají to tak všude. Nikdo nic lepšího nevymyslel. Největší zkázu hřiště zapříčinil podzimní fotbalový turnaj středních škol, kdy se hrálo za neustálého deště a střed hřiště po celé délce připomínal hnědé oraniště. I to jsme na své náklady dali do pořádku a nikdo si toho ani nevšiml.
V sobotu  7.3.2020 byla zahájena jarní část soutěží. Na našem hlavním hřišti tak byla sehrána utkání dorostu a mužů. Po celý den pršelo a naše hlavní plocha dostala zabrat. Trénovat  na ní nelze.
Naše tréninkové hřiště je po dvou suchých rocích a nájezdu krtků v katastrofálním stavu. Od léta probíhaly v našem areálu  výkopové práce na odvodnění parkoviště Peklák. Trasa zasáhla i okraj tréninkového hřiště, znemožnila pravidelnou údržbu a narušila rozvody vody pro zavlažování hřiště. Díky těmto úpravám se pak do hřiště  nastěhoval krtek, snad s celou rodinou a příbuznými. Bojujeme s ním dodnes. Chci tím jen říct, že trénovat na tomto hřišti je zatím o nohy. Plánujeme celkovou rekonstrukci této plochy v letních měsících.
Na závěr bych rád všem  připomněl, že fotbalisti hrají a trénují i za deště a proto musejí využívat každé jen trochu způsobilé plochy. Hřiště Na Skalce bylo v minulosti vždy fotbalové a při přípravě projektu na  rekonstrukci na atletický stadion jsme byli ujištěni, že fotbalisti toto hřiště budou využívat přednostně. Hřiště s umělým povrchem, které jsem v počátku projektu prosazoval (jako v Lanškrouně) bylo zamítnuto.  Mám bohužel pocit že fotbal, který má možná nejpočetnější mládežnickou základnu,  se stává tak trochu „popelkou“ mezi  ostatními sporty  ve městě.  Náš klub se snaží udržovat fotbalová sportoviště a musí si na údržbu vydělat. Jsme rarita a možná by stálo za zvážení zjistit v okolních městech, kolik přispívají města na fotbalová sportoviště.
Doufám, že jsem tímto vysvětlením nikoho neurazil a snad i „zlobivé“ fotbalisty v očích veřejnosti a ostatních sportovců alespoň trochu obhájil.
V České Třebové 12.3.2020                                                            Dobromil Keprt, člen výboru FK