Českotřebovský deník 100/2020 (3. 4.) 
Slovo starostky k aktuální situaci - pátek 3. dubna 2020

Vážení spoluobčané,
je pátek podvečer, tedy čas na rekapitulaci uplynulého týdne. Nové aktuální informace zveřejňujeme průběžně, přesto si dovolím některé připomenout.
V pondělí 30. 3. jednala rada města, poprvé formou videokonference, a mj. schválila pozastavení rozhodování o dotacích z rozpočtu města.  Jedná se o dočasné rozhodnutí, o kterém byli žadatelé písemně vyrozuměni.
Pardubický kraj spustil od 1. dubna elektronický systém hlášení potřeb ochranných prostředků. Je určen především pro poskytovatele zdravotních a sociálních služeb a pro zajištění v oblasti školství.  Věřme, že se tento systém osvědčí.
VOŠ a SŠT zajišťuje tisk ochranných štítů pro Pardubický kraj, zejm. pro nemocnici v Ústí nad Orlicí. Od středy 1. 4. se začaly tisknout tyto štíty také pro naše potřeby, prvních 15 ks bylo předáno do  sociálních služeb.  Opětovně děkuji vedení sociálních služeb a všem děvčatům, která s plným nasazením, s obavami o zdraví své i rodinných příslušníků,  věnují potřebnou péči seniorům. Mohu konstatovat, že neustále shromažďujeme roušky od dobrovolníků a předáváme tam, kde je třeba.  A děkuji tímto dobrovolným švadlenkám za to, že pomáhají i těm,  kteří jsou mimo naše město, blízcí v LDN a podobných zařízeních či přátelé v jiných městech. Je to důkaz velké sounáležitosti a vzájemné pomoci.
Milí Třebováci, vím, že stále nová opatření a opakované nepříznivé zprávy mají na nás velký vliv, jsme na tom všichni stejně.  Pojďme, prosím, hledat pozitivní energii a předávejme si ji navzájem.  K Vánocům jsem dostala krásný dárek od jednoho svého kolegy - kalendář s pozitivní myšlenkou na každý den. Jednu, na den  2. 4.,  si dovolím na závěr uvést:  "Zavolejte svým rodičům nebo dětem a řekněte jim,  že je máte rádi."  Udělejme to a zavolejme nejen  jim, ale i našim přátelům, předávejme si tu pozitivní energii, která nám pomůže všechno společně zvládnout.
Magdaléna Peterková
 
Poděkování všem, kteří pomáhají uklízet

Chtěla bych poděkovat těm, co uklízejí  nepořádek (dalo by napsat i jinak)  po některých lidech, kteří nejsou schopni používat odpadkové  koše nebo si odpad strčit do tašky a vyhodit někde do popelnice. Bohužel jsem se nezeptala, kdo to pomáhal s úklidem. Byl to nějaký ,kluk s děvčetem, které jsem pochválila u Diskontu, protože jsem byla ráda, že uklízejí  poházené jednorázové rukavice. Chlapec říkal, že u Billy uklízejí denně ale pokaždé tam je tam nepořádek znovu. Ty rukavice jsou neštěstí, u diskontu je sice odpadkový koš, ale otevřený a když to je plné, rukavice létají až k tomu novému parkovišti.. A že jich tam bylo!  (VV)
Rekonstrukce Podbranské ulice probíhá plnou silou 

Práce na stavbě současná epidemie nezastavila, svědčí o tom fotografie ze včerejška i dneška. I dnes v pátek 3. dubna se pracovalo od rána až do 16:30 hodin. Sousedy ráno budí hluk sbíječek a celý den mohou sledovat, jak jde práce od ruky, navzdory současným problémům. Práce je hodně, tak zatím nejásejme, ale je to dobrý začátek této velké investice. (foto VV)
 

Aktuální situace ve výskytu Covid19 v Pardubickém kraji  


Údaje platné k  3. 4. 2020 – 17:00 hodin
Celkový počet osob s potvrzenou nákazou na území Pardubického kraje: 150
okres Pardubice: 70
okres Chrudim: 50
okres Svitavy: 12
okres Ústí nad Orlicí: 18
Počet platných karantén nařízených KHS: 81
Celkový počet osob indikovaných KHS k testování: 1037
Další informace lze vyhledat na internetové stránce  onemocnění aktuálně
S ohledem na platné právní předpisy v oblasti ochrany osobních údajů není možné k jednotlivým případům sdělovat žádné bližší podrobnosti.
Počet zdravotníků kardiologického oddělení Pardubické nemocnice s prokázanou nemocí covid-19 vzrostl na 21, tři z toho jsou lékaři. Oddělení se kvůli masivní nákaze uzavřelo.
 
Koronavirus
kdo za to může?

Rozhovor s virologem Jiřím Černým
z katedry tropického zemědělství
České zemědělské univerzity
 najdete ZDE  
 
 
 
 
 
 
Trvá to sice 90 minut ale stojí to za poslechnutí
 třeba u jiné vaší  práce na počítači....

INFORMACE O VYHODNOCENÍ 14. ROČNÍKU CHL

Vzhledem k vyhlášení „Nouzového stavu vládou ČR“, nebylo možné regulérní dokončení všech zápasů rozhodující 3. části CHL 14. ročníku 2019/20.
Vedení soutěže se proto rozhodlo ukončit tuto sezonu následujícím způsobem:
  • Sezona 2019/20 tedy 14. ročník CHL bude ukončen bez vyhlášení vítěze a výsledků

  • Sezona 2020/21 ponese název 14. ročník městské hokejové ligy CHL „O putovní pohár starostky města Česká Třebová“.

  • Platby za neodehrané zápasy budou jednotlivým týmům přiznány jako zálohy na sezonu 2020/21, klíč je následující: provozovatel soutěže garantuje 22 zápasů (viz Organizační řád) v sezoně 2019/20, na základě odehraných zápasů v této sezoně vznikne požadavek na neodehrané (garantované) zápasy jednotlivých týmů. Vedoucí ZS David Píša vyzve jednotlivé vedoucí týmů pomocí e-mailu k odsouhlasení vzniklého finančního požadavku za neodehrané zápasy, každý oslovený vedoucí týmu musí písemně odsouhlasit finanční požadavek.  

  • Nasazení týmů do sezony 2020/21 bude na základě výsledků 2. části sezony. Více ZDE

Osud lokality bývalého Koupaliště Křivolík vzbudil pozornost. Podívejme se na loňské snímky ZDE


Látky z Hedvy do pomáhajících organizací

Vlna solidarity s hasiči, záchranáři či zaměstnanci a klienty sociálních služeb pokračuje dál i v Pardubickém kraji. Právě do neziskových organizací, například dobrovolnických, mateřských center či charit, půjde látka ze společnosti Hedva z Moravské Třebové.
„Hedva je tradiční česká společnost se sídlem v našem kraji a i v této nelehké době se snaží pomoci. Samozřejmě jsme rádi za jakoukoliv pomoc, která se dostává k hasičům, záchranářům například v podobě zajištění stravy, či různého materiálního vybavení nebo prostředků, které jim usnadňují a zpříjemňují službu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle radního pro oblast sociálních věcí Pavla Šotoly pomohou látky v neziskových organizacích. „Oslovili jsme například část charit, dobrovolnických a mateřských center, která pomáhají rodinám i seniorům a šijí různé výrobky včetně roušek.  V tuto chvíli jim je k dispozici 220 metrů látky,“ řekl Šotola.

  

Které kulturní akce zatím zůstaly v plánu Kulturního centra  

5.. 5.

úterý

DP Jaro 20 - DIVADLO  Divadlo Ungelt - D. Hare: Skleněný strop

Dva rozdílné světy, dva nesmiřitelné přístupy k životu a jeden společný pocit viny, kterého se nejde zbavit. Fascinující střet dvou silných osobností, které se nedokáží přestat milovat, ačkoli je všechno proti. Hrají: J. Langmajer, T. Vilhelmová a V. Navrátil/V. Pokorný Režie: Vít Vencl Na toto představení platí abonentní průkazky, zbývající vstupenky v omezeném počtu v předprodeji v Inf. c...

Velký sál KC Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 400,- Kč

 

11. 6.

čtvrtek

KPH - 58. koncertní předplatné - 514. hudební večer - Kateřina Englichová a Vilém Veverka

Kateřina Englichová – výrazná osobnost českého interpretačního umění. Vystupuje po celé Evropě, Severní Americe, Japonsku, Hongkongu, Austrálii a Novém Zélandu. Mimo jiné koncertovala v nejprestižnější koncertní síni na světě Carnegie Hall. Je držitelkou Classic Prague Award 2018, tedy nejvýznamnějšího českého ocenění v klasické hudbě. ...

Malá scéna Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 150,- Kč

 

24. 6.

středa

DP Jaro 20 - Divadlo Kalich: Marie Jones - Plný kapsy šutrů

Co to udělá se dvěma obyčejnými chlapíky, dostanou-li se náhle do světa peněz a slávy? Nahlédnou do něj, když se stanou komparsisty amerického velkofilmu, který natáčí hollywoodská filmová produkce v jejich malém irském městečku. Osobitě komentují situace a nové vztahy mezi členy štábu, hereckými hvězdami a místními venkovany. Ty všechny mistrně ztvárňují pouze dva herci. ...

Velký sál KC Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 400,- Kč

 

7. 10.

středa

 

Karel Plíhal - recitál

Ojedinělý hudebník textař a poeta, se po koncertní pauze způsobené zdravotními potížemi s rukou vrací na koncertní podia. Karel Plíhal v jedné chvíli dokáže publikum rozesmát veselou básničkou, aby vzápětí posluchače rozněžnil a roztesknil emotivním textem písně. Jednočlennou kapelu Karla Plíhala posílil skvělý kytarista Petr Fiala, kterého Karel potkal na hudební škole v Hradci Králové. Na Plí...

Velký sál KC Česká Třebová / Začátek v 19.00 hodin / Vstupné: 280,- Kč

Realizace je ovšem ne zcela jistá, záleží na mnoha okolnostech, květnovým, termínům se obecně nevěří......                    


  • info