Českotřebovský deník 113/2020 (15.4.)
Nouze zpravodajských stanic

O Kohouty nebyl na OIKTV dlouhodobě zájem, až nyní po sezóně...
Příspěvky v médiích, jejichž hlavní náplní je zpravodajství jsou nyní ve stavu nouze, můžeme to pozorovat  prakticky všude. je nesporné, že zpravodajství je  monotématické nebo i jinak rozsahem omezené. Samozřejmě to platí také pro noviny a to i jejich internetové mutace, ale možná ještě víc také pro televizní vysílání. V našem případě si všímám zpravodajství regionální televize OIKTV, která nyní musí ve stavu nouze vysílat i to, co v době hojnosti možná nechtěla. Myslím, že si toho všimlo více diváků sledujících regionální televizi.
Konkrétně se mě jedná o popularizaci nejnavštěvovanějšího sportu v České Třebové, tedy ledního hokeje a zápasů týmu HC Kohouti v letošním ročníku krajské ligy. Zatímco v minulých sezónách byly hokejové zápasy HC Kohouti zařazovány zcela pravidelně, tak během celé letošní  (neuzavřené) ledové sezóny kamera OIKTV nenavštívila českotřebovský zimák na zápasech krajské ligy ani jednou! Neměla zájem, bylo zřejmě nutné propagovat jiné důležitější  a významnější věci. Možná byly důvody ještě jiné, ale nechci spekulovat. Až nyní, kdy antikoronavirová opatření zrušila veškeré aktuální sportovní dění, si OIKTV našla konečně čas i na zhodnocení hokejové sezóny (o kterou neměla zájem) od manažera Vladimíra Vaňka...
Problém vidím v tom, že vysílání OIKTV je nemálo placeno z rozpočtu města (nyní 76500 Kč / měsíc) a nemělo by proto být zcela na libovůli  redakce, co bude vysílat.  Pozoruhodná je ovšem v této souvislosti také samotná smlouva o zajištění vysílání, kterou pro letošní rok Město Česká Třebová uzavřelo s úplně jiným subjektem než je OIKTV a to se "zapsaným, spolkem Orlická mediální skupina". Ten je pak vlastně jen jakýmsi tajemným prostředníkem pro zajištění vysílání na OIKTV a ve smlouvě slibuje, co všechno OIKTV, s.r.o. (tedy zcela jiný subjekt) zajistí. Jak to udělá, není popsáno. Hlavní důvody pro tento způsob řešení jsou ovšem jinde a bude třeba se tomto problému věnovat samostatně. (mm)

Další živé vysílání na facebookovém profilu Pardubického kraje se uskuteční v pátek 17. dubna od 11.30 hodin. Hostem bude hejtman Martin Netolický.  Link: www.facebook.com/pardubickykraj1/ 

Knihy, o které máte zájem doručíme až k Vám domů   

Přestože je Městská knihovna Česká Třebová pro veřejnost od 13. března uzavřena, nabízíme svým čtenářům bezkontaktní donášku knih domů. Doručování probíhá ve spolupráci s dobrovolníky ze skautského střediska Javor.

Důležité informace, jak služba funguje:
Městská knihovna Česká Třebová nabízí svým čtenářům novou službu.
Objednejte si knihy z domova a my vám je bezkontaktně doručíme s pomocí dobrovolníků z organizace Junák - český skaut, středisko Javor Česká Třebová, z. s..
Objednání knih
Využijte formulář Bezkontaktní roznáška knih na https://moderniknihovna.cz/cs/sluzby/bezkontaktni-donaska-knih
Objednávky přijímáme také každý všední den od 8 do 11 hodin na telefonních číslech 732 756 827 nebo 605 125 323.
Doručení knih
Roznos knih domů bude probíhat v úterý a ve čtvrtek.
Dopoledne 9:00–11:00
Odpoledne 16:00-18:00
Doručení ve městě Česká Třebová, včetně částí Kozlov, Skuhrov, Svinná.
Podmínky služby:
Čtenář provede objednávku přes odkaz na webu knihovny nebo telefonicky.
Může si objednat maximálně 6 kusů na jednu čtenářskou průkazku. Knihy musí být ve fondu knihovny.
Pokud si čtenář objedná knihy z pobočky Parník, může se termín doručení posunout z důvodu jejich převozu.
Pravidla pro bezkontaktní předání knih:
Čtenář počká, až dobrovolník položí tašku s knihami a poodejde. Až poté si čtenář knihy převezme.
Stávající výpůjčky si čtenář ponechá, popřípadě je přinese do biblioboxu. Bibliobox je otevřen 24 h denně. Několikrát za den jej vybíráme a knihy dezinfikujeme.
Jak dezinfekce probíhá, můžete vidět v našem novém videu https://www.youtube.com/watch?v=iZoIkW1MC-g  
Donáška je zdarma.

Vlaky Leo Express se vracejí na koleje na Orlicku 

Od 22. dubna se na regionální tratě na Orlicku vracejí vlaky motorové jednotky Leo Express. Ty byly během výluky, která byla způsobena zejména rekonstrukcí stanice Letohrad, osazeny palubním informačním systémem. Vlaky nyní automaticky hlásí jednotlivé zastávky, zobrazují další důležité informace na vnitřních panelech a zároveň cílovou stanici na panelech vnějších. V každém vlaku funguje také Wi-Fi připojení.
„Během výluky prošly vlaky Leo Express nejen běžnou údržbou a čištěním, ale zároveň do nich byl nainstalován palubní informační systém. Jednotky nyní hlásí jednotlivé stanice, zobrazují trasu jízdy a další informace. Díky instalaci systému se zároveň výrazně posílil signál Wi-Fi, který je stabilní v celém vlaku, avšak i nadále je samozřejmě funkčnost závislá na pokrytí signálem“ říká Jakub Svoboda, ředitel Leo Express pro Českou a Slovenskou republiku.
Kromě silnějšího signálu Wi-Fi jsou nyní vlaky osazeny i zařízením pro stabilnější vysílání polohy pomocí GPS. Díky tomu jsou jednotky snáze dohledatelné v aplikaci IREDO, kde může každý cestující snadno nelézt jejich polohu. Na tuto službu si mnoho cestujících zvyklo během samotné výluky, kdy si mohli v aplikaci dohledat i náhradní autobusovou dopravu Leo Express. Nový palubní informační systém také umožňuje využívat zastávky na znamení. Novinkou bude také možnost umístění reklamy přímo do palubního informačního systému.
Vlaky vyjedou ve středu 22. dubna podle omezeného jízdného řádu. Ten je kvůli dopadům krize způsobené koronavirem zredukován ve všední dny přibližně o 30 % a o víkendu pak o 50 % oproti běžnému stavu. Obdobná redukce proběhla i u dalších dopravců v Pardubickém kraji na žádost Pardubického kraje.
V důsledku aktuální krize je nadále přerušen provoz spěšných vlaků mezi Ústím nad Orlicí a Prahou, osobních vlaků mezi Ústím nad Orlicí a Českou Třebovou nebo navazujícího autobusového spoje na Dolní Moravu. Komerční vlaky Leo Express zastavují v Ústí nad Orlicí nyní dvakrát denně.
Regionální vlaky Leo Express jsou pravidelně dezinfikovány a cestující mají na toaletách k dispozici mýdlo s dezinfekční složkou. Leo Express byl prvním dopravcem, který zavedl povinnost nosit roušky na svých palubách. V současné situaci daroval Leo Express Pardubickému kraji 1000 ochranných roušek.
 
Krajský úřad se vrací do běžného režimu

Od pondělí 20. dubna se Krajský úřad Pardubického kraje vrací do režimu ve standardním rozsahu. Reaguje tak na zveřejněné opatření Ministerstva zdravotnictví. Pro veřejnost to znamená návrat k běžným úředním hodinám. Stále však trvají zvýšená hygienická opatření v budovách úřadu.
Od 16. března Krajský úřad stejně jako jiné úřady omezil úřední hodiny na pondělí a středu od 8 do 11 hodin. Toto opatření 20. dubnem končí.  Mezitím zavedl Krajský úřad Pardubického kraje řadu opatření na ochranu zaměstnanců i návštěvníků. Na recepcích úřadu zabudoval ochranné přepážky z plexiskla a je tam k dispozici dezinfekce na ruce. Zvýšila se četnost úklidové dezinfekce všech prostor úřadu. Pracovní jednání se konají v zasedacích místnostech, kde je možné sedět ve větších rozestupech, například rada zasedá v sále zastupitelstva. Všichni zaměstnanci, kteří nejsou v kanceláři sami, nosí roušky.
„Tato opatření potrvají i nadále. Prosíme proto návštěvníky úřadu, aby dodržovali nošení roušek i bezpečné dvoumetrové rozestupy od dalších osob po celou dobu vyhlášených mimořádných opatření,“ vyzývá ředitel úřadu Jaroslav Folprecht.
Pro přístup do budov Krajského úřadu Pardubického kraje se budou i po neděli využívat pouze hlavní vchody z náměstí Republiky a z Komenského náměstí. Ostatní vstupy zůstávají uzamčené.
On line koncert Hudba bez hranic se změnou původního programu

Místo původně v programu ohlášených Slovanských tanců v provedení manželů Kasíkových jsme vyslechli ve čtvrtek večer od 19:30 koncertní vystoupení českého kytaristy Lukáše Sommera. Úvod opět obstarali Petr Nouzovský a Lukáš Hurník. Umělci  vystoupili opět v rouškách, což je symbol současné doby, doby, kdy se vlastní kázní snažíme omezit  nepříznivou epidemiologickou situaci.  Příští program bude za týden ve čtvrtek 23. dubna již dodržen - vystoupí vynikající houslista Josef Špaček s klavírním doprovodem Miroslava Sekery. Oba umělci již v České Třebové vystupovali, můžeme se těšit i na jejich on line koncert, jako by to byli naši známí.... I když si sám jen stěží dokážu představit jak dobře se bude hrát houslistovi (byť je takovým mistrem) v textilní roušce.... Uvádíme fotografii z dnešního on-line koncertu  - autorského večera Lukáše Sommera. Záznam  nebo třeba jen jenom ukázku ze čtyřicetiminutového vystoupení můžete shlédnout na tomto odkazu ZDE
Kraj získal prvních 10 tisíc roušek, využitelných po dobu 5 dní

edním z příkladů firem v našem kraji, které pomáhají v boji se stávající koronavirovou pandemií, je společnost EVONA v Chrudimi. Ta se zapojila do výroby textilních roušek a nyní začala ve spolupráci s pardubickým inovačním klastrem EWIC vyrábět roušky, jejichž ochranné účinky proti nákaze novým typem koronaviru jsou podstatně lepší, než u roušek aktuálně dostupných na trhu. Prvních 10 tisíc kusů roušek již Pardubický kraj získal a po dokončení potřebné certifikace bude možné jejich rozšíření i například do oblasti zdravotnictví.
„EVONA je tradiční českou firmou, která je navíc úzce spjatá s naším krajem, a proto je dobrým příkladem toho, jak se přizpůsobit ve stávající nelehké situaci. Nejprve firma začala dodávat na trh textilní roušky, kterých již nyní vyrobila okolo 200 tisíc a nyní ve spolupráci se společností zabývající se vývojem a výrobou filtračních a jiných materiálů na bázi nanotechnologií začíná šít roušky s označením AFM-S. Základní výhodou těchto roušek je především způsob fixace na obličej a materiál, ze kterého je rouška vyrobena, jelikož nepohlcuje vlhkost. Další výhodou je možnost opakovaného použití na základě jednoduché dezinfekce například napařovací žehličkou. V současné době probíhá proces certifikace roušky a následně bude možné po získání příslušných roušku využit také například ve zdravotnictví,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se zajímal také o využití nanomateriálů pro výrobu dalších ochranných prostředků. „V tuto chvíli se stále více setkáváme s nedostatkem návleků na obuv či ochranných plášťů. Firma připravila první prototyp a nyní řeší, jak by mohla probíhat sériová výroba opět s opakovatelnou využitelností. Vzhledem k tomu, že overalů je nedostatek, tak naše nemocnice již zadala zkušební výrobu do pardubické věznice a deset plášťů se již testuje. Tato cesta by byla znovu možností, jak se více osamostatnit na centrálních dodávkách státu,“ řekl Martin Netolický.
 
Středoškoláci píší poslancům dopisy

Česká středoškolská unie (ČSU) se staví proti nevládnímu pozměňovacímu návrhu novely školského zákona, která se týká mimo jiné povinné státní maturitní zkoušky z matematiky. Tento návrh, podaný trojicí koaličních poslanců a podpořen školským sněmovním výborem, pouze odkládá tuto povinnost na rok 2023 a nekoresponduje tak s návrhem vládním, jenž počítá se zrušením již zmíněné povinnosti. Česká středoškolská unie, organizace zastupující české středoškoláky, proto i nadále pokračuje ve své kampani za úplné zrušení povinné státní maturitní zkoušky z matematiky, dokud nedojde ke zkvalitnění výuky tohoto předmětu.
Česká středoškolská unie proto od 9.4. 2020 pořádá celorepublikovou akci Psaní dopisů proti povinné maturitě z matematiky. Středoškoláci ze všech regionů České republiky mohou z domova psát dopisy poslancům, kteří ještě ve věci hlasování nejsou rozhodnuti, a vyjádřit tak svůj názor na zavádění povinné maturity z matematiky. Dopisy nemusí nutně sami posílat poštou, stačí je odeslat na email ČSU, která je vytiskne a do poslanecké sněmovny donese. Akce má za cíl především ukázat zákonodárcům, že povinná maturita z matematiky může mít na budoucí život obyčejných středoškoláků fatální dopad.
Školský zákon, zakotvující státní maturitu z matematiky jako povinnou  již od roku 2021, měly za cíl upravit dvě novely: opoziční (sněmovní tisk č. 506), která byla zamítnuta v prvním čtení, a vládní (sněmovní tisk č. 645). Ta postoupila z prvního čtení a byla projednána Výborem pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. 
V průběhu těchto jednání ve výboru došlo k doporučení pozměňovacího návrhu, který se staví proti zrušení povinné maturity z matematiky a pouze ji o dva roky odkládá. Trojice poslanců - Karel Rais, Ivo Vondrák (ANO) a Kateřina Valachová (ČSSD) - svůj návrh zdůvodňuje tím, že za nastávající dva roky se podaří vyřešit všechny doposud nezodpovězené otázky ohledně povinné maturitní zkoušky, na které ani dnes, jen rok před jejím spuštěním, nedalo MŠMT studentům ani poslancům odpovědi. Stále není jasné, jak by maturitní zkouška měla vypadat ani jaké znalosti by vlastně měla testovat.
Dva roky, tedy doba, která stávajícím poslancům zbývá do skončení jejich mandátu, ale na vyřešení těchto problémů stačit nebude. V průběhu tohoto dvouročního posunu se ale pravděpodobně, což je mnohem důležitější, ani nezkvalitní výuka matematiky na středních školách. A o tu by tu teď mělo jít především.
Počet žáků, kteří si dobrovolně zvolí státní maturitní zkoušku z matematiky, každoročně klesá. Z těch, kteří tak učinili, jich v roce 2019 neodmaturovalo 15,8 %, což z matematiky dělá druhý nejméně úspěšný předmět. Na odborných učilištích, kde je výuka matematiky značně omezená a jejichž studenti středoškolskou matematiku budou v budoucnu potřebovat jen minimálně, dosahuje neúspěšnost této zkoušky až 70 %.
Na gymnáziích tato hodnota sice nepřesahuje hranici 1,7 %, problém ale spočívá v tom, jaké znalosti maturita z matematiky vlastně testuje. Analýza Cermatu například ukazuje, že zatímco gymnazisté nemají problém s příklady z didaktických maturitních testů, u příkladů na podobné obtížnosti, kde je již potřeba aplikovat logické a analytické myšlení, se úspěšnost rapidně snižuje. Ale právě tyto dovednosti by mělo studium matematiky studentům přinášet.
Když se výuka matematiky zlepší, studenti budou mít sami chuť ji poznávat. Zvýší se počet středoškoláků, kteří se budou chtít věnovat matematice i v budoucnu a maturitu z ní si zvolí třeba i dobrovolně,“ podotýká Viktor René Schilke, předseda ČSU. „Když zavedeme nějakou povinnou zkoušku z matematiky, to, jak se cítíme, jak nás výuka baví nebo jaký je na nás studenty vyvíjen tlak, se určitě nezlepší.“


  • Kohout řídí zeměkouli  Foto Luboš Kozel