Českotřebovský deník 121/2020 (24.4.)
Obnovené divadelní premiéry DS Hýbl na internetu již dnes večer!

Podle informace Kulturního centra uvádím odkazy na on-line pořady, které je možné vidět pouze v uvedených časech
Dnes 24.4. ve 20:00 - DS Hýbl - Limonádový Joe - https://youtu.be/Au0goyzDaIg
Sobota 25.4. v 9:30 - Opakujeme - DS Hýbl - Limonadový Joehttps://youtu.be/pQRBqTxP0Go
Pondělí 27.4. ve 20:00 - DS Hýbl - Osm žen - https://youtu.be/figfbexGmKg
Úterý 28.4. v 9:30 - Opakujeme - Osm žen - https://youtu.be/YgTls7TTxlU
Středa 29.4. ve 20:00 - DS Hýbl - Podskalákhttps://youtu.be/tt-wZl-2sWU
Čtvrtek 30.4. v 9:30 - Opakujeme - DS Hýbl - Podskalákhttps://youtu.be/1UnYSTXwMWY

Pozitivní změny ve městě v oblasti kulturního dění

Městská knihovna v České Třebové tak bude od pondělí 27. dubna v provozu za účelem půjčování a vracení knih. Její pracovníci jsou vybaveni ochrannými pomůckami, na místě je připraveno značení bezpečnostních rozestupů a vrácené knihy budou procházet dezinfekcí pomocí ozónu. Zdrojem informace o otevření knihovny je vedení města. Při uzávěrce v pátek v 18:00  na webu městské knihovny informace tohoto druhu nebyly.  Bezkontaktní donáška knih bude probíhat až do konce tohoto měsíce. Turistické informační centrum v budově muzea bude otevřeno 2. května. V městském muzeu se intenzivně připravují  na to, aby mohli v souladu s postupnou normalizací situace využít všech možností a již 11. května otevřít pro veřejnost (zatím bez vernisáže) první "pokoronavirovou výstavu".  Další  "letní" výstava "Perpetuum mobile" již bude podle  plánu a bude opět zaměřená pro rodiny s dětmi i návštěvníky našeho města.   Podrobnosti o výstavách v městském muzeu  uvedeme v co nejkratší době. V Kulturním centru je nyní "na řadě" výstava českotřebovské výtvarné skupiny Maxmilián, která si však zasluhuje mít také svoji vernisáž.  Proto zde ještě rozhodnutí o výstavní činnosti v květnu a červnu zatím  nepadlo. (mm)
KORONAVIRUS V NAŠEM KRAJI

ZA TŘI DNY NÁRŮST O ŠEST. AKTUÁLNĚ NEMOCNÝCH JE 185, VYLÉČENÝCH JIŽ 66.
Poslední hlášení stavu nemocnosti novým koronavirem COVID-19 jsem dával v pondělí. Za uplynulé tři dny byly nárůsty nevelké. Od počátku epidemie (pandemie) bylo v Pardubickém kraji zjištěno celkem 256 pozitivních případů. Z nich v okrese Pardubice 130, Chrudim 75, Svitavy 28 a Ústí nad Orlicí 23. Počet zemřelých s trvalým pobytem na území našeho kraje zůstává 5. Dobrou zprávou je ale rostoucí počet zcela vyléčených osob, kterých je k dnešnímu dni již 66.
Lázně ducha ani Gastroslavnosti v Litomyšli letos nebudou!

V souvislosti se současnou situací a s ohledem na bezpečnost návštěvníků, účinkujících i organizátorů rozhodla Rada města o tom, že se Zahájení 9. litomyšlské lázeňské sezóny ani Gastroslavnosti M. D. Rettigové neuskuteční v plánovaných termínech. Na podzim připravujeme náhradu!
Všem organizátorům je to velice líto, ale samozřejmě souhlasíme s tím, že zdraví nás všech je v tuto chvíli přednější.  Zároveň věříme, že až nebezpečí pomine, zasloužíme si všichni pořádnou oslavu! Pracovně tomu říkáme „celoměstská veselice“. Rádi bychom připomenuli a propojili myšlenku Lázní ducha a Gastroslavností. Název ještě vymýšlíme – pokud máte nápad, napište nám ho na lazneducha@litomysl.cz. Pokusíme se na první víkend v září, pokud nám situace to situace v České republice dovolí, pozvat alespoň některé z kapel a hostů, které jsme měli připraveny na obě tyto zrušené akce.
Cílem podzimní akce není „jen“ oslavit vítězství nad koronavirem, ale také alespoň z části nahradit výpadky v příjmech ubytovatelů, stravovatelů a dalších poskytovatelů služeb. Děkujeme všem firmám, které již odeslaly své sponzorské dary na naše plánované akce, že finanční prostředky nechtějí zpět a nechávají je jako vklad do této velké zářijové události. Předpokládáme, že zájem bude i o druhý víkend v září, kdy se budou konat tradiční Dny otevřených dveří památek a Litomyšlské dvorky. Vyšperkovat bychom chtěli i oslavu Světového dne architektury ArchiMyšl 2020 na začátku října.  
Do té doby sledujte facebook Lázní ducha i Gastroslavností – připravujeme pro vás zdravice, rozhovory, soutěže a mnoho dalšího. Nezapomínejte, že Lázně ducha Litomyšl byly, jsou a budou celoroční záležitostí. Dávejte na sebe pozor, ale neztrácejte dobrou náladu! Ta, jak je známo, zvyšuje imunitu!
Věříme, že se společnými silami přeneseme přes toto nepříznivé období a Litomyšl opět bude místem, na kterém návštěvníci získají ztracenou energii a pro nás bezpečným místem k žití.     (Foto Lázně ducha Litomyšl - zahájení sezóny 2018)
M. Severová, MěÚ Litomyšl
 
Další úseky Labské stezky v kraji budou hotové napřesrok

S přibývajícími hodinami slunečního svitu mnoho lidí vytahuje jízdní kolo a hledá pěkné trasy na výlety.  Soutěž Pardubického kraje a Destinační společnosti Východní Čechy pod názvem Cyklopecky  se letos rozeběhne od 1. června a přinese opět inspiraci pro ty, kteří se rádi protáhnou a kromě toho navštíví i zajímavá místa. Mnoho lidí se ale také ptá, jak pokračuje výstavba takzvané Stezky mechu a perníku mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Aktuální informace má radní Pardubického kraje René Živný.
„Stezka mechu a perníku je součástí Labské stezky a Pardubický kraj každoročně přidává ze svého rozpočtu dvěma spolkům obcí, kteří ji stavějí, prostředky na výkup pozemků a přípravu dokumentace. Letos jsme na to vyčlenili 3,75 milionu korun z krajského rozpočtu. Od roku 2014 šlo na tyto účely dalších téměř 8,5 milionů korun,“ uvádí Živný.
První etapa mezi Hradcem Králové a Vysokou nad Labem v délce 5 kilometrů byla otevřena v dubnu roku 2019.  „V současné době jsou v přípravě ke stavebnímu povolení další dva úseky, Vysoká n. L - Opatovice n. L., Dříteč - Němčice (až pod hrad Kunětická hora). Tady by se mělo stavět v letošní a příštím roce. Nejproblematičtější z hlediska pozemků je propojení Opatovice n. L. – Dříteč. Tam nyní probíhá výkup pozemků a stavba je naplánovaná až na roky 2022,2023,“ informuje radní.
Na přípravě výstavby Labské stezky se pracuje také mezi městy Pardubice a Týnec nad Labem. „Tento úsek má 34 kilometrů a tady se už zahájil výkup pozemků, a to v oblasti obce Řečany. Pokračovat se bude v úseku Chvaletice - Týnec nad Labem a dále od Řečan k úrovni obce Semín, kde je plánované přemostění Labe a vedení cyklotrasy po levém břehu řeky Labe,“ říká Živný a pokračuje: „Tady se musí investoři vypořádat s alternativním trasováním v oblasti Přelouče a s napojením Pardubic na Valy.“
Více informací o realizované i plánované výstavbě Labské stezky včetně fotografií a videí najdete na  https://www.hradubickacyklostezka.cz/   a na https://www.pardubickalabska-cyklostezka.cz/
 
Záložní zdravotnické operační středisko patří mezi nejmodernější v ČR

Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje zajišťuje nepřetržitý příjem volání na tísňovou linku. V případě problémů ve středisku v Pardubicích, je možné vše řídit ze záložního zařízení v Chrudimi. V minulých dnech získala ZZS Pak dotaci z programu IROP ve výši 20,9 milionů korun.  Peníze dorazily po dostavění a vybavení operačního střediska.
„Cílem vybudování tohoto střediska bylo zajištění garantovaného fungování příjmu tísňové výzvy na území Pardubického kraje i v případě mimořádných a krizových situací. Jedná se o zařízení, které patří v rámci České republiky mezi špičková pracoviště. Celkové náklady na vybudování byly 23,3 milionů korun. Dotace činila 20,8 milionů korun,“ sdělil radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
Funkčnost nového operačního střediska byla již otestována při budování a po dokončení projektu. Zdravotníci v něm odsloužili i zkušební směny. „Předchozí záložní středisko bylo zastaralé. Bylo nutné jej modernizovat. Nyní je zajištěna komfortnější obsluha. Pro pacienty se ovšem nic nemění. Vybavení záložního střediska je identické s tím, které používají operátoři každý den v Pardubicích,“ sdělil ředitel ZZS Pak Igor Paar. 
 
Žáci z Poličky vaří v rámci výuky pro svoji rodinu 

V době vyučování "na dálku" se často hledají netradiční cesty. Své o tom vědí na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Poličce. Problémy s výukou však nemají a z té praktické mají radost i příbuzní žáků.
„Výuka teoretický předmětů se uskutečňuje elektronicky jako na jiných školách. Vyřešit bylo potřeba výuku odborných předmětů.  To se nám podařilo pro obory kuchař – číšník i cukrář. Žáci normují přípravu pokrmu podle počtu členů své rodiny. Potom jídlo uvaří a foto zašlou učiteli odborného výcviku k hodnocení,“ popsal výuku ředitel školy Boris Preissler
V oblasti teorie slouží pro žáky materiály, které škola zhruba před pěti lety vytvořila a dala je k dispozici na svých webových stránkách.  V současné době jsou k dispozici zdarma i výukové materiály na stránkách www.kulinarskeumeni.cz  Na tvorbě webu se podílí například i bývalí žáci poličské školy. Výukové materiály jsou připraveny i pro žáky řeznického oboru.
Odborná škola myslí na své žáky i příznivce na sociálních sítích. Škola připravila zajímavá instruktážní videa pro širokou veřejnost. Najdete na nich například recept na míchaný nápoj nebo návod, jak vykostit kuře na roládu od mistra kuchaře Václava Šmerdy, který v současné době na škole vyučuje.  
„Doporučuji webové stránky školy jako inspiraci k tomu, co doma uvařit. V posledních týdnech jsem byl okolnostmi donucený nějaké kulinářské pokusy u sporáku sám provádět. Sice u toho docela příjemně utíká čas, ale člověk zjistí, že to vůbec není jednoduché a více si potom práce kuchařů váží,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
Kromě komplikací s výukou řeší škola další problémy. Ty se týkají zavřené podnikové prodejny, kde mohli lidé nakoupit výrobky žáků. Škola dále nemůže připravovat pohoštění a rauty. Veřejnost tak neměla možnost si o Velikonocích zakoupit oblíbené cukrářské výrobky. „Ztráty jsou veliké. Doplňková činnost pro nás znamená roční příjem až milion korun,“ sdělil ředitel školy.