Obnovené
divadelní premiéry DS Hýbl na internetu již dnes večer!
Podle informace Kulturního
centra uvádím odkazy na on-line pořady, které je možné vidět pouze v
uvedených časech
-
Dnes 24.4. ve 20:00 -
DS Hýbl -
Limonádový Joe - https://youtu.be/Au0goyzDaIg
Pozitivní
změny ve městě v oblasti kulturního dění
Městská
knihovna v České Třebové tak bude od pondělí 27. dubna v provozu za
účelem půjčování a vracení knih. Její pracovníci jsou vybaveni
ochrannými pomůckami, na místě je připraveno značení bezpečnostních
rozestupů a vrácené knihy budou procházet dezinfekcí pomocí ozónu.
Zdrojem informace o otevření knihovny je vedení města. Při uzávěrce v
pátek v 18:00 na webu městské knihovny informace tohoto druhu
nebyly. Bezkontaktní donáška knih bude probíhat až do konce tohoto
měsíce. Turistické informační centrum v budově muzea bude otevřeno 2.
května. V městském muzeu se intenzivně připravují na to, aby mohli
v souladu s postupnou normalizací situace využít všech možností a již
11. května otevřít pro veřejnost (zatím bez vernisáže) první "pokoronavirovou
výstavu". Další "letní" výstava "Perpetuum mobile" již bude
podle plánu a bude opět zaměřená pro rodiny s dětmi i návštěvníky
našeho města.
Podrobnosti
o výstavách v městském muzeu uvedeme v co nejkratší době. V
Kulturním centru je nyní "na řadě" výstava českotřebovské výtvarné
skupiny Maxmilián, která si však zasluhuje mít také svoji vernisáž.
Proto zde ještě rozhodnutí o výstavní činnosti v květnu a červnu zatím
nepadlo.
(mm)
KORONAVIRUS V
NAŠEM KRAJI
ZA TŘI DNY NÁRŮST O ŠEST. AKTUÁLNĚ NEMOCNÝCH JE 185, VYLÉČENÝCH JIŽ 66.
Poslední hlášení stavu nemocnosti novým koronavirem COVID-19 jsem dával
v pondělí. Za uplynulé tři dny byly nárůsty nevelké. Od počátku epidemie
(pandemie) bylo v
Pardubickém kraji
zjištěno celkem 256 pozitivních případů. Z nich v okrese Pardubice 130,
Chrudim 75, Svitavy 28 a Ústí nad Orlicí 23. Počet zemřelých s trvalým
pobytem na území našeho kraje zůstává 5. Dobrou zprávou je ale rostoucí
počet zcela vyléčených osob, kterých je k dnešnímu dni již 66.
Lázně
ducha ani Gastroslavnosti v Litomyšli letos nebudou!
V souvislosti se současnou
situací a s ohledem na bezpečnost návštěvníků, účinkujících i
organizátorů rozhodla Rada
města o
tom, že se Zahájení 9. litomyšlské lázeňské sezóny ani
Gastroslavnosti
M. D. Rettigové
neuskuteční v plánovaných termínech. Na podzim připravujeme náhradu!
Všem organizátorům je to velice líto, ale samozřejmě souhlasíme s tím,
že zdraví nás všech je v tuto chvíli přednější. Zároveň věříme, že až
nebezpečí pomine, zasloužíme si všichni pořádnou oslavu! Pracovně tomu
říkáme „celoměstská veselice“. Rádi bychom připomenuli a propojili
myšlenku Lázní ducha a Gastroslavností. Název ještě vymýšlíme – pokud
máte nápad, napište nám ho na lazneducha@litomysl.cz. Pokusíme se na
první víkend v září, pokud nám situace to situace v České republice
dovolí, pozvat alespoň některé z kapel a hostů, které jsme měli
připraveny na obě tyto zrušené akce.
Cílem podzimní akce není „jen“ oslavit vítězství nad koronavirem, ale
také alespoň z části nahradit výpadky v příjmech ubytovatelů,
stravovatelů a dalších poskytovatelů služeb. Děkujeme všem firmám,
které již odeslaly své sponzorské dary na naše plánované akce, že
finanční prostředky nechtějí zpět a nechávají je jako vklad do této
velké zářijové události. Předpokládáme, že zájem bude i o druhý víkend
v září, kdy se budou konat tradiční Dny otevřených dveří památek a
Litomyšlské dvorky. Vyšperkovat bychom chtěli i oslavu Světového dne
architektury ArchiMyšl 2020 na začátku října.
Do té doby sledujte facebook Lázní ducha i Gastroslavností –
připravujeme pro vás zdravice, rozhovory, soutěže a mnoho dalšího.
Nezapomínejte, že Lázně ducha Litomyšl byly, jsou a budou celoroční
záležitostí. Dávejte na sebe pozor, ale neztrácejte dobrou náladu! Ta,
jak je známo, zvyšuje imunitu!
Věříme, že se společnými silami přeneseme přes toto nepříznivé období
a Litomyšl opět bude místem, na kterém návštěvníci získají ztracenou
energii a pro nás bezpečným místem k žití.
(Foto Lázně ducha Litomyšl - zahájení sezóny 2018)
M. Severová, MěÚ Litomyšl
Další úseky Labské stezky
v kraji budou hotové napřesrok
S přibývajícími hodinami
slunečního svitu mnoho lidí vytahuje jízdní kolo a hledá pěkné trasy
na výlety. Soutěž Pardubického kraje a Destinační společnosti
Východní Čechy pod názvem Cyklopecky se letos rozeběhne od 1. června
a
přinese
opět inspiraci pro ty, kteří se rádi protáhnou a kromě toho navštíví i
zajímavá místa. Mnoho lidí se ale také ptá, jak pokračuje výstavba
takzvané Stezky mechu a perníku mezi Hradcem Králové a Pardubicemi.
Aktuální informace má radní Pardubického kraje René Živný.
„Stezka mechu a perníku
je součástí Labské stezky a Pardubický kraj každoročně přidává ze
svého rozpočtu dvěma spolkům obcí, kteří ji stavějí, prostředky na
výkup pozemků a přípravu dokumentace. Letos jsme na to vyčlenili 3,75
milionu korun z krajského rozpočtu. Od roku 2014 šlo na tyto účely
dalších téměř 8,5 milionů korun,“ uvádí Živný.
První etapa mezi Hradcem
Králové a Vysokou nad Labem v délce 5 kilometrů byla otevřena v dubnu
roku 2019. „V současné době jsou v přípravě ke stavebnímu povolení
další dva úseky, Vysoká n. L - Opatovice n. L., Dříteč - Němčice (až
pod hrad Kunětická hora). Tady by se mělo stavět v letošní a příštím
roce. Nejproblematičtější z hlediska pozemků je propojení Opatovice n.
L. – Dříteč. Tam nyní probíhá výkup pozemků a stavba je naplánovaná až
na roky 2022,2023,“ informuje radní.
Na přípravě výstavby
Labské stezky se pracuje také mezi městy Pardubice a Týnec nad Labem.
„Tento úsek má 34 kilometrů a tady se už zahájil výkup pozemků, a
to v oblasti obce Řečany. Pokračovat se bude v úseku Chvaletice -
Týnec nad Labem a dále od Řečan k úrovni obce Semín, kde je plánované
přemostění Labe a vedení cyklotrasy po levém břehu řeky Labe,“
říká Živný a pokračuje: „Tady se musí investoři vypořádat
s alternativním trasováním v oblasti Přelouče a s napojením Pardubic
na Valy.“
Záložní zdravotnické operační
středisko patří mezi nejmodernější v ČR
Zdravotnická
záchranná služba Pardubického kraje zajišťuje nepřetržitý příjem volání
na tísňovou linku. V případě problémů ve středisku v Pardubicích, je
možné vše řídit ze záložního zařízení v Chrudimi. V minulých dnech
získala ZZS
Pak dotaci z programu
IROP ve výši 20,9 milionů
korun. Peníze dorazily po dostavění a vybavení operačního střediska.
„Cílem vybudování tohoto
střediska bylo zajištění garantovaného fungování příjmu tísňové výzvy na
území Pardubického kraje i v případě mimořádných a krizových situací.
Jedná se o zařízení, které patří v rámci České republiky mezi špičková
pracoviště. Celkové náklady na vybudování byly 23,3 milionů korun.
Dotace činila 20,8 milionů korun,“ sdělil radní pro oblast zdravotnictví
Ladislav Valtr.
Funkčnost nového operačního
střediska byla již otestována při budování a po dokončení projektu.
Zdravotníci v něm odsloužili i zkušební směny. „Předchozí záložní
středisko bylo zastaralé. Bylo nutné jej modernizovat. Nyní je zajištěna
komfortnější obsluha. Pro pacienty se ovšem nic nemění. Vybavení
záložního střediska je identické s tím, které používají operátoři každý
den v Pardubicích,“ sdělil ředitel ZZS Pak Igor Paar.
Žáci z Poličky vaří v rámci
výuky pro svoji rodinu
V
době vyučování "na dálku" se často hledají netradiční cesty. Své o tom
vědí na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Poličce.
Problémy s výukou však nemají a z té praktické mají radost i příbuzní
žáků.
„Výuka
teoretický předmětů se uskutečňuje elektronicky jako na jiných školách.
Vyřešit bylo potřeba výuku odborných předmětů. To se nám podařilo pro
obory kuchař – číšník i cukrář. Žáci normují přípravu pokrmu podle počtu
členů své rodiny. Potom jídlo uvaří a foto zašlou učiteli odborného
výcviku k hodnocení,“ popsal výuku ředitel školy Boris
Preissler.
V oblasti teorie slouží pro žáky materiály,
které škola zhruba před pěti lety vytvořila a dala je k dispozici na
svých webových stránkách. V současné době jsou k dispozici zdarma i
výukové materiály na stránkách www.kulinarskeumeni.cz
Na tvorbě webu se podílí například i bývalí žáci poličské školy. Výukové
materiály jsou připraveny i pro žáky řeznického oboru.
Odborná škola myslí na své žáky i příznivce
na sociálních sítích. Škola připravila zajímavá instruktážní videa pro
širokou veřejnost. Najdete na nich například recept na míchaný nápoj
nebo návod, jak vykostit kuře na roládu od mistra kuchaře Václava
Šmerdy, který v současné době na škole vyučuje.
„Doporučuji webové stránky školy jako
inspiraci k tomu, co doma uvařit. V posledních týdnech jsem byl
okolnostmi donucený nějaké kulinářské pokusy u sporáku sám provádět.
Sice u toho docela příjemně utíká čas, ale člověk zjistí, že to vůbec
není jednoduché a více si potom práce kuchařů váží,“ sdělil radní pro
oblast školství Bohumil Bernášek.
Kromě komplikací s výukou řeší škola další
problémy. Ty se týkají zavřené podnikové prodejny, kde mohli lidé
nakoupit výrobky žáků. Škola dále nemůže připravovat pohoštění a rauty.
Veřejnost tak neměla možnost si o Velikonocích zakoupit oblíbené
cukrářské výrobky. „Ztráty jsou veliké. Doplňková činnost pro nás
znamená roční příjem až milion korun,“ sdělil ředitel školy.
-
|