Koncerty na internetu Z CELÉHO SVĚTA       

Koncerty a představení po celém světě se ruší kvůli epidemii koronaviru. Umělci, orchestry či operní domy ale přistupují k alternativní formě kontaktu s diváky: streamování událostí online a zpřístupňování archivů nahrávek a videozáznamů. Pojd’te se s námi podívat na výběr událostí z oblasti hudby a opery, které bude možné sledovat online tento týden:

Středa 22. dubna
V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) Offenbachovy Hoffmanovy povídky. Diriguje James Levine. Účinkují Anna Netrebko, Kathleen Kim, Ekaterina Gubanova, Joseph Calleja a Alan Held. Jedná se o představení z 19. prosince 2009.
Koncertní agentura Ashuelot Concerts z New Hampshiru streamuje na svém webu od 20:00 východního standardního času (EST) provedení Brahmsovy Sonáty č. 3 d moll pro housle a klavír op. 108. Hudbě předchází úvodní přednáška. Hraje Steinberg Duo.
New yorkský American Symphony Orchestra (ASO) se zavázal každou středu po dobu trvání krize spojené s koronavirem zveřejnit jeden ze svých archivních záznamů. K již publikovaným záznamům opery brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda Zázrak Heliany (Das Wunder der Heliane), Orchestrální svity Afrika Williama Granta Stilla a Rubinsteinovy opery Démon z minulých ročníků festivalu Bard SummerScape přibude Symfonie č.1 Roggera Sessionse. American Symphony orchestra řídí Leon Botstein.

Čtvrtek 23. dubna
Od 19:30 místního času streamuje norský Bergen Philharmonic Orchestra koncert složený z děl komorní hudby. Na programu Händel/Halvorsen – Passacaglia, Dvořák – Terzetto C dur a Čajkovský – Souvenir de Florence.
Od 19:30 britského letního času (BST) se pochlubí svou nahrávkou skladby Michaela Tippetta The Rose Lake a Mahlerovy Symfonie č. 10 (realizované Derickem Cookem) London Symphony Orchestra. Koncert si můžete vychutnat pod taktovkou Sira Simona Rattla.

Pátek 24. dubna
HERE Arts Center přenáší prostřednictvím svého facebookového profilu světovou premiéru soudobé opery americké skladatelky indického původu Kamaly Sankaram. Opera s poněkud komplikovaným názvem názvem All Decicions Wil Be Made by Consensus bude k vyslechnutí od třinácté hodiny východního času (13:00 ET).
Inscenaci Pucciniho Madam Butterfly v režiji Josefa Gielena z 12. července 2018 streamuje od 19:00 hodin Vídeňská státní opera (WOS). Diriguje Jader Bignamini, účinkují Bongiwe Nakani, Anna Maria Martinez, Gabriel Bermúdez a Andrea Care.
Ve 20:30 středoevropského času v přímém přenosu opět z berlínského Schinkel Pavilion přednese violoncellista Gabriel Schwabe a klavírista Nicholas Rimmer Schubertovu Sonátu Arpeggione D. 821 a Chopinovu Sonátu pro violoncello a klavír op. 65.

Sobota 25. dubna
Od 18:00 britského letního času (BST) vystoupí v rámci projektu Living Room Live vytvořeného skladatelkou Freyou Waley-Cohen a houslistkou Tamsin Waley-Cohen americký klavírista čínského původu George X. Fu. Na programu Debussyho cyklus dvanácti koncertních etud Douze Études L.165.
V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) verzi svého výročního gala koncertu. Tentokrát pod názvem At – Home Gala budou jednotlivá vystoupení stremována z domovů zúčastněných interpretů. Účinkují Elina Garanča, Renée Fleming, Jonas Kaufmann a jiní.
Ve 20:00 středoevropského času (CET) odvysílá Bavorská státní opera Bayerische Staatsoper záznam představení Straussovy opery na libreto Huga von Hofmannsthala Žena bez stínu. Představení v hudebním nastudování Kirilla Petrenka bude možné shlédnout na stránkách opery.

Neděle 26. dubna
Od 17:00 východního času (ET) uvede The American Composers Orchestra premiéru druhé ze série nových objednávek instrumentálních koncertů. Ahya Simone (harfa) se představí v práci skladatelky Shary Nova. Program je zpoplatněn a dostupný prostřednictvím platformy Zoom. Výtěžek bude věnován na podporu umělců.
Od 19:30 britského letního času (BST) se pochlubí svou nahrávkou moderní hudby 20. století London Symphony Orchestra. Na programu hudba A. Weberna, A. Berga, G. Ligetiho a I. Stravinského. Koncert si můžete vychutnat pod taktovkou Sira Simona Rattla. Sólového partu v Bergových Fragmentech z Vojcka se ujme sopranistka Barbara Hannigan.