Lavičky - pohled do okolních měst       


První přehled českotřebovských exteriérových posezení na instalovaných lavičkách ve městě a jeho nejbližším okolí jsme již připravili  na tomto odkazu.  Nebyl to úplný přehled, proto bude ještě "přídavek", který však zatím stále nemáme kompletní. Proto zatím  nahlédněme do okolních měst, kde se zaměříme na lavičky v těch nejvíce exponovaných místech, kam chodí jejich návštěvníci. Každé město má jiné podmínky, ale také přistupuje k vybavení městského mobiliáře jiným způsobem.
Za vzor je Třebovákům dáváno především město Litomyšl, které je jako město s památkou UNESCO a městskou památkovou rezervací po návštěvnické stránce ve zcela jiné kategorii. Městský exteriér zde vytvářejí renomovaní architekti. Z poslední doby se jedná především o prostor dětské odpočinkové zóny Vodní valy u řeky Loučné, který byl vytvořen díky vzorné spolupráci města Litomyšl s Nadací Naděje. Závidět můžeme samozřejmě i Klášterní zahrady a celý zámecký areál. To však neznamená, že bychom neměli čerpat nápady právě zde, nebo že všechno co zde mají se nám automaticky líbí.  Naopak je zde řada příkladů, které bych si k nám do České Třebové přenést nepřál, více než o posezení jde o extravaganci...
Ze srovnání máme vzácnou možnost se poučit, jak máme být v této věci nároční a nespokojit se třeba s jedním návrhem vyrobeným na objednávku bez zadání veřejné soutěže. Třebováci také jezdí často do Ústí nad Orlicí nebo tam jsou i zaměstnáni. I když zde nemají žádné větší parky, tak přesto je řada lokalit ve městě architektonicky velmi citlivě zpracována a můžeme se tedy poučit i v tomto městě. osobně známkuji lavičky v Ústí n.O. na jedničku. Podobně dobře vybírají lavičky v Lanškrouně.  Chce to prostě nějaké srovnání, abychom  si mohli porovnat náš přístup ve Třebové s okolními městy, do kterých přijdeme nejčastěji. Česká Třebová je stále zatím spíše městem "pro sebe". To by nemělo znamenat, že bychom měli mít městský exteriér horší než jinde. Máme také prostory, které jsou hezky upravené, nelze si jen naříkat. Městské prostředí netvoří také jen lavičky, ale i celoročně upravená zeleň, čisté ulice a chodníky. I to můžeme srovnávat, třeba zase jindy. (mm)
 

Ústí nad Orlicí 

 
 

Lanškroun 


Litomyšl