Táhneme za jeden provaz!
Také školy z TECHNOhrátek a ZDRAVOhrátek se zapojily do boje proti koronaviru      

Dobrá vůle, srdce ze zlata a šikovné ruce. To v současné době spojuje střední odborné a zdravotnické školy účastnící se projektů TECHNOhrátky a ZDRAVOhrátky Pardubického kraje. Jsou zavřené, přesto se v nich pracuje o sto šest, neboť pedagogové i žáci se pustili do války s koronavirem. Každý trochu jinak ale společně všichni pomáhají těm nejpotřebnějším – zdravotníkům nebo seniorům v domovech.
Žáci sice do škol nesmějí, ale každý dělá to, co umí nejlépe. Ve zdravotnických či gastronomických školách zaměstnanci pilně šijí roušky, v těch strojírensky nebo elektrotechnicky zaměřených zase se vyrábějí ochranné štíty. Školní facebookové profily jsou plné výzev, zasvěcených rad, doporučení a také fotografií vyráběných pomůcek, na sítích se uplatňují technicky a počítačově nadaní žáci.
„Tato neobyčejně prospěšná iniciativa nás velice těší. Mezi nejaktivnější patří především učitelé a zaměstnanci ze strojírenských a zdravotnických oborů, které dlouhodobě Pardubický kraj podporuje prostřednictvím svých projektů TECHNOhrátky a ZDRAVOhrátky. Velkou výhodou je také to, že jsme školy vybavili moderními technologiemi a že máme zapálené pedagogy,“ říká Bohumil Bernášek, radní Pardubického kraje pro školství.
3D tisk proti nákaze
„Technohrátkovské“ školy zpravidla využívají moderní vybavení pro výuku žáků v souladu s posledními trendy. V dobách koronakrize však zapnuly své 3D tiskárny, aby mohly vyrábět jinak nedostatkové ochranné pomůcky pro zdravotníky. Daří se to i díky pomoci partnerských firem, které se rozhodly bezplatně darovat vstupní filamenty.
Stroje se nezastaví třeba ve SOU Svitavy, SOU a SOŠ Lanškroun, VOŠ a SŠ technické Česká Třebová, SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim, SŠ zahradnické a technické Litomyšl nebo v PSŠ Letohrad.
Solidarita jede naplno a na facebookových profilech škol se živě diskutuje například o tom, jaký při produkci zvolit alternativní materiál. „Pracujeme s fólií používanou při kroužkové vazbě sešitů. Plexi by bylo lepší, ale nemáme technologii na řezání,“ podělila se o své know-how letohradská škola.
Ve Svitavách spojila síly se Středním odborným učilištěm také Základní škola Felberova. Zatímco v SOU se řežou plastová skla, na „Felberce“ vyrábějí úchyty na štíty. Činnost je koordinována v rámci projektu Tiskne celé Svitavsko, takže se ochranné pomůcky efektivně dostanou tam, kde jich je nejvíce potřeba.
Šití je i pro chlapy
Osazenstvo Střední odborné školy a Středního odborného učiliště technického Třemošnice z valné většiny tvoří pánové, tím spíš může překvapit, že žáci školy doma čile vytvářejí roušky. Do šití se pustil třeba žák Václav Rypka, který vedle drsně vypadající černé roušky vyrobil i edici se znakem školy. Zahanbit se nenechala ani jeho spolužačka Barbora Spilková, která použila poetičtější design – tmavomodrou látku se vzorem noční oblohy. A zapojili se i další žáci, stejně jako vyučující.
Chroustovický zámek, kde sídlí tamější Odborné učiliště, sice oproti normálnímu stavu, kdy se jeho chodby i zahrady hemží žáky, zeje prázdnotou, nicméně rovněž nezahálí. I v barokních prostorách se vyrábějí roušky, které škola distribuuje zájemcům dál.
„Zdravky“ vzkazují: Nejste v tom sami
Práce ve zdravotnictví není profese, ale poslání. Snad nikdy jindy to neplatilo tolik, jako dnes, což denně prokazují zaměstnanci nemocnic i integrovaného záchranného systému. Pomocnou ruku se jim přitom rozhodly podat i střední zdravotnické školy Pardubického kraje, třeba i formou zapojení se do celorepublikového symbolického potlesku, k němuž vyzvala VOŠ a SŠ zdravotnická a sociální Ústí nad Orlicí.
„Ahoj holky, jste supermanky,“ komentuje jedna z fanynek příspěvek SOŠ Pardubice, který ukazuje hromadu vlastnoručně vyrobených roušek s atraktivním vzorem a ve veselých barvách.
„I když ještě není rozhodnuto o vašem povinném nasazení do terénu, prosíme vás o pomoc tam, kde je potřeba – ve zdravotnických a sociálních zařízeních, na Českém červeném kříži i v zařízeních, která zajišťují hlídání dětí zaměstnanců. Jsme moc rádi, že se někteří z vás již sami zapojili. Je vidět, že jste naši. Děkujeme moc za odvahu a srdce na správném místě. Nejste v tom sami, svou pomoc nabízejí i odborné učitelky, tak se možná někde u lůžka potkáte,“ zní zase příspěvek na Facebooku SŠ zdravotnické a sociální Chrudim a svou odhodlaností inspiruje.