Slovo starostky města k aktuální situaci                              
Vážení občané,
včerejší den, 23. 4., přinesl další uvolnění vládních opatření, která jsou spojena s výskytem koronaviru v České republice. Mimo jiné bylo zmírněno omezení pohybu a byl zrušen zákaz provozu knihoven a turistických informačních center.
Městská knihovna v České Třebové tak bude od pondělí 27. dubna v provozu za účelem půjčování a vracení knih. Její pracovníci jsou vybaveni ochrannými pomůckami, na místě je připraveno značení bezpečnostních rozestupů a vrácené knihy budou procházet dezinfekcí pomocí ozónu. Bezkontaktní donáška knih bude probíhat až do konce tohoto měsíce. Turistické informační centrum v budově muzea bude otevřeno 2. května. Doufám, že provoz těchto zařízení bude probíhat bez závažnějších obtíží tak, jako tomu je u městského úřadu, který byl ve specifickém režimu pro veřejnost otevřen již v průběhu tohoto týdne. Jsem ráda, že všichni příchozí respektovali a dodržovali bezpečnostní opatření, všem za to děkuji.
Ve středu 22. dubna proběhla první vlna rozvozu dezinfekce zdarma do domácností seniorů nad 80 let. Všechny telefonické linky spojené se službami jako je Rouška domů a Nákup domů jsou i nadále v provozu. Ve vestibulu budovy MěÚ na Starém náměstí byl nově zřízen stojan s ručně šitými textilními rouškami zdarma, který je přístupný 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Ještě jednou velké poděkování všem švadlenkám.
Epidemiologická situace v našem regionu je podle veřejných zdrojů pod kontrolou. Počet prokázaných případů nákazy koronavirem v okrese Ústí nad Orlicí již třetí týden stagnuje na čísle 23, což je nejméně v Pardubickém kraji. Městská samospráva nemá přístup k žádným jiným informacím než k těm, které jsou veřejně dostupné.
Vzhledem k tomuto faktu a aktuálně příznivému vývoji situace, budu již podobná vyjádření publikovat pouze ve výjimečných situacích, kterých, věřím, bude v průběhu následujících dnů a týdnů ubývat. O důležitých aktualitách Vás budeme i nadále průběžně informovat prostřednictvím našich informačních kanálů.
Milí Třebováci, děkuji Vám za výdrž, trpělivost, vzájemnou pomoc, ochotu a disciplinovanost, které v posledních dnech prokazujete. Přeji Vám všem hodně zdraví.
Magdaléna Peterková 24.dubna 2020