Českotřebovský deník 128/2020 (1.5.)
Stopka u Hrušky na svém místě

Jsem rád, že se podařilo zajistit správné umístění důležité dopravní značky, vždyť po stránce zajištění bezpečnosti je málokterá ještě důležitější.
To že vlastně od loňského podzimu byla motoristům neviditelná si však mohla  řada odpovědných jistě všimnout, např. město křižující městská policie, jejíž strážníci mají své svěřené rajóny, kde by měli mít vše pod kontrolou. Na nově vytvořeném (budoucím) chodníku běžně parkují až dvě auta a značka byla až za nimi vlastně neviditelná a pootočená v úrovni plotu.
Podobná úprava chodníku byla provedena u restaurace Křib, zde však je situace přece jen trochu přehlednější. Stavbaři se blíží a brzy budeme mít nové  chodníky i dopravní značky. (mm)

Zahájení bikerské sezóny na Pekláku

Plné parkoviště, nepřetržitý zástup zájemců o vyvezení na kopec, sjezdové tratě v plné permanenci. To vše bez ohledu na koronavir. Obsluha vleku však v rouškách, prodej pouze z okénka. Zájemce o svezení je však těžké odmítat, jsou nakonec rozptýleni po celé lokalitě. Počasí přálo, začal prodloužený víkend. Velký hlad po sportovním vyžití byl však znatelný. Peklák by si zasloužil, aby stejný zájem o svezení byl mezi bikery po celou sezónu.

SVINNÁ: PODAŘILO SE ZA RELATIVNĚ MÁLO PENĚZ HODNĚ MUZIKY

 Pardubický kraj poskytuje skoro dvacet let ze svého rozpočtu dotace pro obce. Nejdůležitějším titulem je "Program obnovy venkova" (POV), kterým lze podpořit obce drobné investice v obcích do 2000 obyvatel nebo v místních částech větších obcí, a to i individuálně.
Tento druh podpory získala i místní část Svinná. Nenápadná obec, kterou mám velmi rád, a přestože je dnes administrativně součástí České Třebové, žije si vlastním životem.
Před několika lety jsem hovořil s místními, že by si chtěli třeba i svépomocí zlepšit zázemí u jediného sportovního areálu pro konání různých setkání, koncertů i dalších akcí. Tehdy jsem slíbil, že pokud to trochu půjde, tak kraj je schopen pomoci maximálně částkou 200 tisíc korun, musí ale požádat město a nějakou korunu přihodit. Tento typ dotací totiž na venkově umožňuje zapojit místní obyvatele a za relativně málo peněz zrealizovat slušně velký a funkční projekt tím, že některé práce lze zvládnout brigádnicky. Proto je POV tak oblíbený program mezi žadateli. Jednoduchý na vyplnění žádosti a stejně jednoduchý na vyúčtování. Žádná buzerace. Jedinou podmínkou tedy byla spoluúčast města.
Ve Svinné se místní dohodli, přišli na město a mohl se začít připravovat na první pohled jednoduchý projekt, na kterém se právě zapojením několika nadšenců podařilo SNÍŽIT CENU a postavit slušný altán, který se stane centrem dění v obci od jara do podzimu. Tři víkendy strávili borci "na brigádě" a stavba roste před očima. Za mě rozhodně palec nahoru.
Moc děkuji, že se za pomoci kraje a města podařilo zrealizovat super projekt. A hlavně levně. O to větší radost mám, že se podařilo vše zvládnout i v nelehkém období koronavirové krize a stavba je před dokončením. O čem jsme společně hovořili před lety u pivka, tak brzy bude skutečností. Jsem rád, že jsme jako kraj mohli pomoci.
 
Chlapci, díky  FB Martin Netolický
 


Stavba nových chodníků rychle postupuje

Pracovalo se dokonce i dnes ve svátek na 1. května, práce jde rychle od ruky. Jaký rozdíl proti práci firmy Sovis v roce 2018.Za takové situace se dá vydržet o nucená zastávka v koloně způsobené střídavým provozem kolem staveniště. Začaly také jarní opravy komunikací. Náš pejsek Sendy na obrázku však kroutí hlavou na vyřešenou opravou v zatáčce u Korada v Hubálkově ulici, kde se jedná o zpevnění vyvrácených obrubníků při loňské tříměsíční objížďce. (mm)

  • První máj - tedy připomínka Majálesu
  • Fotograf Luboš Kozel to vyjadřuje zcela přesně: všechno je postavené na hlavu....