Českotřebovský deník 132/2020 (5/5) 
Novinky z Kulturního centra: 

V současné době Kulturní centrum spolupracuje na projektu Kino on-line, programy budeme uvádět vždy na týden dopředu. Kino On-line má přesně stanovené podmínky, které musíme dodržet - program a časy promítání sestavuje Asociace provozovatelů kin a to pouze na týden dopředu, čili sami si bohužel tituly vybírat nemůžeme, vše je dáno. ON-LINE kino budeme střídat s ON-LINE kulturou :-)) Program on-line kina najdete na plakátu ZDE
Klasické promítání filmů v sále Kulturního centra rozjedeme 20.5.
Připravuje se plánovaná výstava skupiny Maxmilián, vernisáž bude neveřejná 26. května.

3 koncerty pro seniory v jediný den!  

Sociální skupinou, která je v současné době snad nejvíce izolovaná jsou senioři a zejména v sociálních zařízeních, kde se jejich zřizovatelé snaží zajistit co nejbezpečnější existenci a kde je tedy každá návštěva a vyrušení nežádoucí. Jediný problém s infekcí by mohl mít velké následky. Proto již druhý týden sledujeme možnosti, jak se hudební skupiny z České Třebové, ale i z okolí snaží navázat kontakt s ubytovanými seniory a obohatit jejich život hudebním vystoupením. No a dnes v úterý 5. května se pod okny Domova pro seniory v Bezděkově a pod balkony a pavlačemi pečovatelských domů v Masarykově ulici  konaly hned tři hudební vystoupení. 
Snad největší pozornost byla věnována mediálně propagované profesionální hudební skupině Michala Hrůzy, který přijel v rámci svého turné po sociálních zařízeních dopoledne koncertovat také pod balkony českotřebovských DPS. Akce byla realizována díky spolupráci skupiny s oblastním spolkem Červeného kříže a měla v sobě určité prvky šoubyznysu, i když se samozřejmě jednalo o vystoupení benefiční.  Pozornost obyvatel dépéesek (ale i dalších) byl značná, počasí přálo, písničky se líbily, svoje pásmo si zpěvák uváděl sám.
Michal Hrůza (* 31. srpna 1971, Turnov) je český zpěvák a zakládající člen skupiny Ready Kirken.  Hudbě se začal věnovat na střední vojenské škole, kde byl členem školní hudební skupiny a kde hrál amatérské divadlo. Po maturitě založil punk rockovou kapelu Brambory a hard rockové trio 51. chvíle. V roce 1993 se odstěhoval do Pardubic, kde hrál tři roky ve skupině Anachronic. V roce 1996 založil skupinu Ready Kirken, s kterou natočil pět hudebních alb a napsal pro ni více než padesát písní a textů. Jeho skladba pro Anetu Langerovou Voda živá byla v letech 2005 a 2006 hitem roku. V roce 2006 byl z kapely vyloučen a tak stál u zrodu jeho nové skupiny Kapely Hrůzy.
Nebylo by fér, kdybychom stejně nepochválili  i další "naše" hudební skupiny, které přijely zahrát odpoledne po svém zaměstnání a to v době, kdy již počasí tolik nepřálo, bylo především chladněji a nakonec i pršelo. Pod balkony a terasou Domova pro seniory v Bezděkově zahrála oblíbené melodie na přání obyvatelům hudební skupina učitelů orlickoústecké ZUŠ pod vedením Lindy Gregarové (Linda Gregarová, Lenka Lipenská, Petr Kubový a Lenka Barvínková). Byli zde vlastně podruhé a jistě ne naposledy. Na vytvořený vztah bude třeba dále navázat, vystoupení, byť díky chladnějšímu počasí zkrácené, zanechalo ve všech velký dojem. 
O půlhodiny později pak začalo opět pod balkóny DPS další českotřebovsko-ústecké hudební skupiny NAHONEM, kterou mnozí znají např. z jejich vystoupení na muzejní noci  u chaloupky Maxe Švabinského v Kozlově. Kytarová skupina s více méně folkovým zaměřením padla přítomným do noty a přilákala i kolemjdoucí pejskaře a  nakupující z nedaleké prodejny Billa. Počasí se během vystoupení pokazilo a počínající déšť donutil muzikanty k ústupu. Všechny vystupující skupiny je třeba  za jejich nasazení a výkony pochválit, dělají to skutečně z lásky k hudbě a snaží se o ni rozdělit s těmi, na kterým jim velmi záleží.
 
Zastupitelstvo Pardubického kraje jednalo v přímém přenosu

V úterý od 14 hodin bylo zahájeno zasedání zastupitelstva Pardubického kraje v podmínkách nouzového stavu. Aby byly splněny potřebné podmínky, byli zastupitelé rozmístěni na balkonech a veřejnost mělo možnost sledovat jednání on-line, také třeba od nás. Fotografie z jednání poslal Luboš Kozel.  Projednávaná témata:
1. Ekonomická situace nemocnic akutní péče v rámci společnosti Nemocnice Pardubického kraje, a.s. v souvislosti s omezeným režimem "COVID-19"
2. Nákupy osobních ochranných prostředků a dezinfekce v době trvání nouzového stavu (mimochodem téma, které považujeme za samozřejmé, a kde nemáme co skrývat - inspirace pro stát a jeho organizace)
3. Financování velkých investičních akcí Pardubického kraje - urgentní příjmy Orlickoústecká nemocnice, Pardubická krajská nemocnice, Nemocnice následné péče Moravská Třebová, Winternetzovy automatické mlýny, rekonstrukce a opravy silnic 2. a 3. tříd - úvěrový rámec s Evropskou investiční bankou .... a mnoho dalších témat.

Děti z Dětského domova v Horní Čermné  se přestěhují do bytů v Žichlínku a Letohradě

Součástí plánů na transformaci péče o ohrožené děti a mládež v Pardubickém kraji je také opuštění budovy dětského domova v Horní Čermné a přestěhování dětí do samostatných domácností mimo ústavní zařízení. O tomto plánovaném kroku hovořili v pondělí se starostkou Horní Čermné Hanou Motlovou hejtman Martin Netolický a radní pro oblast sociální péče a neziskového sektoru Pavel Šotola. Ti následně s lanškrounským farářem Zbigniewem Czendlikem navštívili obec Žichlínek, kde církev nabízí kraji k využití objekt, ve kterém by mohly najít nový náhradní domov dvě dětské skupiny.
„V objektu v Horní Čermné, která je odloučeným pracovištěm Dětského domova Dolní Čermná máme celkem 16 dětí. Ty chceme v souladu se schválenými transformačními plány přestěhovat do samostatných bytů mimo ústavní zařízení, a to do bytu v Žichlínku a Letohradě,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Vzhledem k tomu, že vnímáme tento krok také z pohledu obce, tak považuji za důležité, aby byla místní samospráva informována a zapojena i do případných jednání o prodeji objektu. Jednoznačně také nechceme nijak ohrozit fungování místní základní školy, kterou děti z dětského domova navštěvují. V příštím školním roce by se mělo jednat o šest dětí s tím, že bychom je chtěli do školy vozit dál, jelikož je pro ně samotné důležité, aby zůstaly ve školním kolektivu, který znají,“ řekl hejtman Netolický.
Podle radního pro oblast sociální péče a neziskového sektoru Pavla Šotoly je především důležité, aby děti měly možnost opustit ústavní způsob bydlení. „Stejně jako v rámci našich zařízení sociálních služeb chceme, aby děti měly možnost vyrůstat v co nejvíce přirozeném prostředí, což samozřejmě i při sebelepší péči není možné v klasických ústavních dětských domovech. Proto jsme již za poslední dva roky zajistili pro děti z našich dětských domovů téměř deset bytů a samozřejmě budeme v tomto úsilí pokračovat v těsné spolupráci s místními samosprávami,“ uvedl krajský radní Pavel Šotola.
Jedním z objektů, do kterých by se mohly děti z Horní Čermné přestěhovat, se nachází v Žichlínku nedaleko Lanškrouna. Ten je ve vlastnictví církve, která jej kraji nabízí formou pronájmu. „Objekt fungoval jako zařízení pro pěstounské rodiny a nyní je přes rok opuštěný, a proto jej pan farář Czendlik nabídl právě pro potřeby dětského domova. Nyní budeme jednat o nájemním vztahu a nezbytných opravách a úpravách tak, aby mohla budova již brzy sloužit dětem,“ řekl hejtman Netolický.
 
Hrochův Týnec opravu zámku nevzdal

Jedním z historických měst v našem kraji je i Hrochův Týnec. I když se je první písemná zmínka starší než 800 let, v současné době tu historii připomíná především zhruba 300 let starý zámek, bývalý letohrádek premonstrátů s krásným rozlehlým parkem. V roce 2010 ho od státu převzalo město v poměrně zbídačeném stavu. Jak se daří památku probouzet k životu i s částečnými dotacemi Pardubického kraje, se přesvědčil 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
 
„Získat takovou stavbu pro město s necelou dvoutisícovkou obyvatel byl trochu danajský dar. Poté, co tu sídlily Dětský domov a Středisko výchovné péče, stav bývalého sídla moc reprezentativní nebyl. Jsem rád, že obec přece jen opravu nevzdala a díky téměř desetimilionové dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj se nyní pustila do první etapy, která zahrnuje rekonstrukci suterénu a přízemí budovy,“ komentuje setkání v Hrochově Týnci Roman Línek.
Pardubický kraj už v minulých letech přispěl 200 tisíc korun na opravy historických bran do zámku a na opravu stropní konstrukce, ale potřeby rekonstrukce budovy převyšují celkový rozpočet na opravy památek v celém kraji. „Asi to bude běh na delší trať,“ říká starosta Petr Schejbal. Zámek, ač to zvenku nevypadá, má uvnitř čtyři obyvatelná patra. Reprezentativní místnosti jsou dochované v prvním patře s historickým dřevěným ostěním i štukovými stropy. „Tím, že tu nyní nemáme žádný provoz, si tento prostor oblíbili filmaři. Natáčeli tu například scény norského seriálu Atlantic Crossing, nebo českého seriálu Herec. Letos tu však panuje stavební ruch, tak další natáčení bude možné nejdříve napřesrok,“ konstatuje starosta.
Obec musí proinvestovat všechny prostředky z ministerstva do konce letošního roku, takže tu mají opravdu napilno. Po probourání dodatečných příček bude v přízemí knihovna, obnovená malá kaple a společenský prostor na malé oslavy. Zároveň tu ožívá i park, kde je řada příležitostí na trávení volného času u různých nenáročných her v upraveném terénu.
„Náš kraj se v Hrochově Týnci podílel také na financování opravy střechy kuželny a prostřednictvím programových dotací na kulturních a sportovních aktivitách. Jsem rád, že jsme mohli přispět i na obnovu historického stropu v kulturním domě. Ten původně pro majitele cihelny Františka Slavíka zřejmě navrhl jeho přítel Dušan Jurkovič. Nyní po dostavbě a rozšíření slouží sál pro plesy a další kulturní akce v Hrochově Týnci,“ dodal Línek.