Českotřebovský deník 133/2020 (6/5) 
Informace o konání trampského volejbalu: Dne 30. 5. 2020 v Rybníku.
Tento rok pořádá turnaj Marie Šplíchalová s dcerou. Informace pro všechny co mají zájem ...... (465 509 213)
 
Pokyny pro školáky a jejich rodiče

Vážení rodiče, v souladu s usnesením vlády č. 491 ze dne 30. dubna je umožněna osobní přítomnost žáků 9. ročníků ve škole na základě dobrovolnosti od 11. 5. 2020 pro účely přípravy na přijímací zkoušky. 
Odkazy
Pokyny pro žáky ZŠ Habrmanova a jejich rodiče [PDF, 218 kB]
Pokyny pro žáky ZŠ Nádražní a jejich rodiče [PDF, 165 kB]
Pokyny pro žáky ZŠ Ústecká a jejich rodiče [PDF, 128 kB]
Čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění [PDF, 269 kB]
Formulář lze v tištěné podobě vyzvednout na podatelně MěÚ.

 

Hudební vystoupení pro seniory budou ještě pokračovat

Sociální služby připravují pro obyvatele Domova pro seniory další hudební vystoupení v příštím týdnu, předběžně na čtvrtek 14. května, kdy vystoupí populární kapela Sousedé ze Svinné. Termín vystoupení může ještě ovlivnit počasí nebo jiné  nepředvídané okolnosti.  Opět bude u toho také kamera Českotřebovského deníku.
Od 11. května bude v autobusové dopravě obnoven plný provoz  

Pardubický kraj dle předchozího příslibu reaguje na uvolnění opatření v oblasti školství, které vejde v platnost v pondělí 11. května. Někteří žáci a studenti se mohou vrátit do lavic a potřebují tak zajistit cestu do škol. Pardubický kraj proto od tohoto data obnovuje plnohodnotný provoz regionální autobusové dopravy.
„Od 25. dubna se začalo v autobusech klasicky odbavovat, byl tedy umožněn nástup prvními dveřmi a cestující si mohli zakoupit jízdné přímo u řidiče. V dalším kroku jsme od 1. května obnovili víkendový provoz autobusové dopravy a v týdnu přešli na prázdninový režim,“ připomněl náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš a pokračoval: „V reakci na postupná uvolnění v oblasti školství musíme zajistit přepravu školáků tak, aby dorazili včas do svých škol a také nazpět domů. S dopravci jsme se tedy dohodli na obnově plného provozu autobusové dopravy, a to od pondělí 11. května. Na cesty se tak vydají autobusy ve stejné míře jako před vypuknutím pandemie.“
Podle hejtmana Martina Netolického tak kraj dostává svému slibu, který dal na počátku koronavirové krize. „Již při prvním omezení veřejné dopravy jsme avizovali, že jakmile to epidemiologická situace a uvolnění opatření vlády dovolí, tak se budeme snažit vracet vše k normálu. Na základě harmonogramu uvolňování a větší poptávky lidí jsme se rozhodli autobusovou dopravu navrátit k plnohodnotnému provozu, i když samozřejmě uvolnění v oblasti školství se týká pouze zlomku studentů, ale i pro ně chceme co nejvíce zjednodušit cestování do škol. Tímto krokem tak budeme mít k pondělí plnohodnotný provoz jak na železnici, tak v rámci autobusové dopravy,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s tím, že i nadále platí v těchto hromadných prostředcích zpřísněná hygienická opatření.
Dnes v kraji další dvě nové potvrzené nákazy, opět na Pardubicku

Potvrzených nákaz je v Pardubickém kraji podle hygieniků od počátku epidemie 275, od včerejška tedy přibyly dva případy, oba dva v okrese Pardubice. Tam jich je tedy kumulativně 138, na Chrudimsku stále 80, na Svitavsku 33 a na Orlickoústecku 24. Od včerejška vzrostl počet vyléčených pacientů o tři. Těch je již 149. Aktuálně nemocných je naproti tomu už jen 120, jejich počet tedy klesá.  Zbylých šest pacientů zemřelo, šlo ale vesměs o úmrtí s koronavirem než na koronavir.
 
Kraj i přes krizi pokračuje v investicích podle plánu. Dvě miliardy získá od Evropské investiční banky

Krajští zastupitelé na svém úterním jednání schválili přijetí rámcové smlouvy na úvěr od Evropské investiční banky v hodnotě dvou miliard korun. Tyto prostředky budou využity na financování významných investičních akcí. Mezi ně patří výstavba centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici, stavba Nemocnice následné péče v Moravské Třebové, modernizace Winternitzových automatických mlýnů či celá řada silnic II. a III. tříd. I díky těmto prostředkům může kraj z pozice investora pomoci národnímu hospodářství, které se zcela jistě ve světle pandemie propadne.
„Přijetí rámcové smlouvy od Evropské investiční banky v objemu dvou miliard korun avizujeme de facto od počátku současného volebního období bez ohledu na současnou koronavirovou krizi. Až do současnosti jsme zvládali masivní investiční činnost z vlastních zdrojů nebo z úvěru EIB III či různých evropských a státních dotací. Pokud však chceme udržet investiční činnost i do budoucna a pomoci tak českému hospodářství, tak je nutné tento úvěrový rámec přijmout, a to i z toho důvodu, že úvěrová sazba je nyní velmi příznivá. Tímto krokem navíc nezvyšujeme úvěrovou zátěž kraje, jelikož se jedná o rámcovou smlouvu. Konkrétní prostředky budou čerpány až na jednotlivé investiční akce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Mezi projekty, na které tento úvěr využijeme, patří výstavba centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici či výstavba nové budovy Nemocnice následné péče v Moravské Třebové, modernizace Winternitzových automatických mlýnů ale také projekty na rekonstrukci silnic nižších tříd. Na řadu z nich totiž není možné využít dotace z Integrovaného regionálního operačního programu či Státního fondu dopravní infrastruktury,“ doplnil hejtman Martin Netolický.
Podle hejtmana, který je v krajské radě mimo jiné zodpovědný za oblast financí a rozpočtu, je důležité, aby investiční činnost nejen kraje pokračovala. „Od samého počátku avizujeme, že investiční činnost kraje bude pokračovat i v současné situaci. Bylo by velkou chybou odsouvat byť pouhou opravu omítky. Pevně věřím, že podobný přístup zvolí také další kraje, ale i starostové obcí. Tím, že investujeme, jednoznačně pomáháme nejen hospodářství jako celku, ale také zaměstnanosti, o čemž jsme mimo jiné hovořili také se zástupci Krajské hospodářské komory Pardubického kraje,“ sdělil hejtman.
 
Na výlety po kraji může vyrazit s novou cyklomapou

Pardubický kraj je ideální destinací pro všechny milovníky cykloturistiky.  Rozsáhlá síť cyklostezek, značené cyklotrasy, velká koncentrace památek a hlavně rozmanitost terénu od jízdy po rovince v Polabí až po náročné traily v oblasti Králického Sněžníku a Orlických hor, to jsou přednosti, které návštěvníky přitahují.
Letos více než kdykoliv jindy budou lidé plánovat dovolenou v tuzemsku a my se na tuto skutečnost operativně připravujeme. Dlouhodobě se v marketingu cestovního ruchu profilujeme jako kraj vhodný pro cyklisty, a i proto jsme se rozhodli pro vydání zbrusu nové cykloturistické mapy našeho kraje. V příštích dnech ji budeme distribuovat do všech turistických informačních center v Pardubickém kraji, kde si ji zájemci budou moct zdarma vyzvednout,“ sdělil René Živný, radní Pardubického kraje zodpovědný za sport a cestovní ruch.
Mapu zpracovala Destinační společnost Východní Čechy, která má také na starosti její distribuci po kraji. Je v měřítku 1:160 000.

 

Rekonstrukce Portmonea finišuje, ke slovu přišli i restaurátoři Váchalových nástěnných maleb

V loňském roce začala rekonstrukce Portmonea – Musea Josefa Váchala v Litomyšli. Tento výjimečný umělecký objekt zakoupil Pardubický kraj v roce 2016 a svěřil ho do správy Regionálního muzea v Litomyšli. Nyní finišuje projekt za více než 9,5 milionu korun na jeho úpravu a využití podkrovních prostor. Kontrolního dne v Litomyšli se tentokrát zúčastnil za investora také 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

 „Vše běží podle plánu. Budova měla statické problémy, praskaly tu zdi, což by mohlo poškodit i vnitřní malby. Dům je nyní stabilizovaný, má opravenou omítku, barva se vrací k původní modrošedé. Na nové břidlicové střeše svítí opravené komíny, rekonstrukce se dočkala i kanalizace na dvorku. Nově je upravené celé podkroví, kde vznikly tři místnosti pro expozici a tvůrčí ateliéry. Muzeum tu plánuje využít i různé audiovizuální programy a měl by se tu promítat také videomapping natočený speciálně pro tuto expozici,“ uvedl Roman Línek.

Poslední velká rekonstrukce se v Portomoneu uskutečnila poté, co ho zakoupil pražský nakladatel Ladislav Horáček. Tento milovník Váchalova umění dům a zejména Váchalovy malby poškozené požárem v podstatě zachránil, a to díky spolupráci se skupinou restaurátorů pod vedením Jiřího Látala a architekta Mikuláše Hulce. Veřejnosti se Portmoneum tehdy otevřelo v červnu 1993.

Pardubický kraj se jako nový vlastník Portmonea rozhodl pro využití dalších částí domu a přilehlých prostor a zároveň pro nutnou údržbu maleb na stěnách i dřevěného nábytku. „Odborných prací se tu ujali stejní specialisté, jako před 27 lety. Jiří Látal tu má nyní ještě jednu zkušenou kolegyni a jednu stážistku a malby nejen čistí, ale také zpevňují a případně retušují a impregnují. Vše by mělo být hotové do začátku června. Pro veřejnost se Portmoneum otevře 12. června,“ dodal Línek.

Také v roce 2020 budete moci putovat ve stopách Váchala, Mackové a Portmana Vysočinou. S otevřením Portmonea bude opět možné vyzvednout si poutní pas a vyrazit na čtyřdenní dobrodružnou cestu v termínu podle vlastního výběru.

Jako novinku připravilo muzeum na letošní rok výstavu o Váchalově Krvavém románu. Tomuto brakovému žánru se věnoval Váchal po svém. Knihu s ironickým nadhledem sám nejen napsal, ale také vysázel, ilustroval 11 starými a 68 novými dřevoryty a nakonec i svázal a vydal.


Portmoneum bude v letošní sezóně pro veřejnost otevřeno:

12. červen-září: Út-Ne 9–12, 13–17, říjen: So, Ne 9–12, 13–17.

Portmoneum – Museum Josefa Váchala, T. Novákové 75, Litomyšl, www.portmoneum.cz


Pohled na město z Robova kopce, tím také na nevyužité pozemky. Někdo zde šikovně požadoval zřízení přísné zóny ochranného pásma, kde se nic nedá postavit. Však také proč - jako bychom měli volných stavebních pozemků na výběr. Nemáme.  Ochranné pásmo je sice i všude tam, kde je postaveno, tam to ale nevadí. Nové se ovšem postavit nedá....