Českotřebovský deník 136/2020 (9/5) 
3. e-besídka základní umělecké školy   

Právě vychází  v Českotřebovském deníku, facebooku a bude také i na webových stránkách města třetí pořad připravený z domácích a komponovaných pořadů, které ukazují na velkou aktivitu žáků ZUŠ, dobrou spolupráci a dobré výsledky při distanční výuce v době epidemie koronaviru. Od pondělí 11. května se zase žáci ZUŠ mohou vrátit ke svým učitelům, ovšem za dodržení přísných hygienických norem. V podstatě to znamená, že  další "virtuální e- besídka" v této podobě nebude zapotřebí. Protože však škola nemůže ani nyní pořádat žádná veřejná vystoupení, besídky, koncerty a nebudou vlastně ani tradiční závěrečné zkoušky, vzniká možnost prezentovat práci školy pomocí koncertů prezentovaných na internetu. Vystoupení  žáků by se tedy již nekonala v domácnostech, ale  v koncertním sálku školy nebo i na jevišti třeba Malé scény. Ovšem před prázdným sálem, zato před kamerami. I tato forma prezentace  by tedy byla elektronická, ovšem vznikla by ve školním prostředí pod přímým vedením učitelů školy. I tato možnost má tedy svůj význam, neboť vedle prezentace práce žáků by se zapojily i soubory školy a vznikl by navíc dokument o tom, jaké byly výsledky práce v závěru letošního právě jubilejního 75. roku existence českotřebovské základní umělecké školy. Odkaz na besídku s dalšími 31 programovými čísly najdete ZDE (mm)

Hvězdou druhého koncertu Velkého swingového orchestru vysílaného on-line byl zpěvák Jaromír Adamec

Koncert se konal v květnu 2009, tedy před 11 lety. Byl to opět kouzelný nezapomenutelný večer. Mohli jsme si ho oživit nyní v on-line vysílání Kulturního centra. je mi opět líto, že si na to našlo čas poměrně mál.o fanoušků  českotřebovského swingu. Moderátor Alfréd Strejček tenkrát přezkoušel posluchače v českotřebovském Kulturním centru ze znalosti recitace Máchova Máje. Hvězdou večera se vedle Velkého swingového orchestru řízeného Mgr. Milanem Špičákem stal hlavní host - zpěvák ze Zlina, působící  i s velkými bigbandy, zpěvák s velkým Zet - Jaromír Adamec, který se navíc ukázal také jako znamenitý vypravěč. Prostor pro svoje působení měl zejména v druhé části koncertu velmi značný, byl pro Alfréda Strejčka významným sparingpartnerem. Pro diváky byl koncert velkým zážitkem, stejně jako zveřejněný záznam. (mm) 

V České Třebové máme kvalitní pitnou vodu 

Rozbor vody jke prováděn periodicky v Orlické laboratoři, poslední protokol z ledna 2020. Po všech stránkách se jedná o vodu vyhovující. Ostře sledovanou vlastností pitné vody je zejména obsah dusičnanů a dusitanů, které prakticky nelze z přírodního zdroje vody odstranit. U zde je českotřebovská pitná voda na na dobré hodnotě 24,1mg/litr, když norma dovoluje více než dvojnásobek. Při porovnávání výsledků rozboru s limity narazíme pouze na jedno číslo, které se kryje s limitem a to je obsah vápníku. Nejedná se o mimořádnou situaci, jeho obsah způsobuje zvýšenou tvrdost vody, která je vypočtena na 11,8 stupně německého, označenou jako "středně tvrdá voda". Poznáme to doma při převařování, neboť v konvicích, kde se voda vaří, musíme častěji odstraňovat vzniklý kámen. Pro pitné účely a chuť vody je naopak tvrdost vody hodnotou pozitivní, pro technické účely je třeba užít změkčovadla.
Tvrdost vody je vlastnost, která vyjadřuje obsah rozpuštěných nerostů (nejčastěji CaO a MgO) ve vodě. Tvrdost vody má význam pro její využití jako pitné i užitkové vody. Je zdrojem tvorby vodního i kotelního kamene a ovlivňuje i chuťové vlastnosti vody. Může být trvalá a přechodná. Trvalá obsahuje rozpuštěné chloridy, sírany (např. CaSO4), dusičnany a křemičitany. Přechodná obsahuje rozpuštěný Ca(HCO3)2 vápenatý). Po jeho vysrážení vzniká CaCO3 vápenatý), což je vodní kámen. Přechodnou tvrdost vody lze, na rozdíl od tvrdosti trvalé, odstranit varem. V českých zemích se tvrdost vody měřila v tzv. německých stupních, kde jeden stupeň odpovídá 10 mg CaO/litr nebo 7,2 mg MgO/litr. Podle současných norem se vyjadřuje jako suma vápníku a hořčíku v mmol/l. Tato norma však byla zavedena poměrně nedávno. 1 mmol/l odpovídá 5,61 německého stupně. Voda s tvrdostí do 0,7 mmol/l se považuje za velmi měkkou, nad 3,75 mmol/l za velmi tvrdou.  Výsledek rozboru vody z 20. ledna 2020 najdete ZDE
 
Kina znovu ožívají. V České Třebové se začne promítat od 20. května 

Podmínkou je dodržování přísných opatření Do sálu nesmí současně více než sto lidí, diváci navíc musí přijít v rouškách a dodržovat patřičné rozestupy. Díky tomu v některých sálech nebude možné "povolenou kapacitu 100" využít. Zahajují kina prakzicky všude ve všech městech, někde již nyní po neděli (Choceň, Lanškroun, Svitavy). Otevře také multikino Cine Star v pardubickém Grandu. programy jsou již na webu k dispozici. Konečně bude možné sledovat kino také na velkém plátně. 
Kino v České Třebové zahájí filmové projekce 20. května. Diváci budou rozprostřeni po sále, což znamená nejvíce dva vedle sebe, prázdné řady i sedadla. Samozřejmostí je dezinfekce rukou před vchodem do sálu a na toaletách.  Návštěvnost v květnu a červnu ovšem nebývá  během roku právě nejvyšší, záleží na nabídnutém programu. V některých městech se zkoušely projekce autokina, jako obdoba letních projekcí, kde je možné řešit i bezpečnost sledujících v době epidemie. Aby ovšem takové kino mělo smysl, mělo by mít velkou projekční plochu, obdobnou velikosti projekční zdi v našem (bývalém) letním amfiteátru pod Horami. Pokud by měla být jen projekční plocha velikosti, kterou používá KC pro letní projekce v Javorce nebo na náměstí, tak to smysl nemá.  Vznikly náměty na provoz autokina na novém velkém parkovišti Pod Peklákem, kde je možné snadno zvýšit polohu plátna nad úroveň parkoviště, nebo na parkovišti za zimním stadionem. V České Třebové již první pokusy s provozem autokina provedl nájemce klubu Audio p. Motyčka, ovšem ne příliš velkým úspěchem. Možná by se to vyzkoušet mohlo, je možné objednat projekce kina bratří Čadíků nebo nebo dalšího subjektu "Kino na kolečkách". Až budou nějaké  zkušenosti (třeba i odjinud), tak můžeme generalizovat, tedy doporučovat nebo odmítat. Jisté je to, že podmínky pro Autokino bychom ve Třebové měli. 
Zatím můžeme sledovat Kino-on-line, program  je do 10. května ZDE
Znovuobnovení  provozu kin  se věnuje  Orlický deník, Tradičně se s dotazem obrací na místostarostu Josefa Kopeckého, kterého stále považuje za ředitele Kulturního centra ( a také takto označuje), i když tomu tak už druhý rok není. Někdo by měl redakci oznámit, že Josef Kopecký sice zvládne hodně věcí, ale řízením Kulturního centra je pověřen někdo jiný - paní Ing. Olga Miklová. Bylo by správné, aby informace o plánované činnosti v oblasti kultury a programových záměrech či prioritách podávala právě ona.
Vysázená zeleň u gymnázia je ošetřena, jarní doba dělá divy.

Jaro dělá divy, probudilo k životu přírodu nejen v parku, ale i na zákonu podél silnice, na který jsme nadávali. Nyní je ošetřena v této podobě přináší klid a radost. jen aby to tak vydrželo po celý rok. Podobě lze mít radost také z parkové úpravy za Billou a u červeňáku, také na  dopravním terminálu. Začala růst tráva na zelených plochách, přibývá práce pro Ekobi, stejně jako pro všechny chalupáře a zahrádkáře.  Jako důkaz přádávám pár snímků. (foto VV, MM)

Tuři Svitavy mají extraligový bronz. Poprvé v historii.

O svitavském ambiciózním basketbalovém klubu  jsme psali v Českotřebovském zpravodaji v závěru minulé sezóny, ve které získali broz v Českém poháru. Byl to první velký úspěch. A letošní sezóně byli ještě lepší.  Základní soutěž skončila tak,. že Turům patřilo třetí místo. A následná play-off se nedohrála. 12. března byla soutěž zastavěna, na žádost klubů se pak ani nedohrála. Lepší byly jen dva kluby:  neporažený Nymburk (který je zejména po finanční stránce kategorie sama pro sebe)  a druhá Opava. Basketbalový svaz vyhlásil pořadí, ve které bylo (u zeleného stolu rozhodnuto o tom, že platí pořadí ze základní části. Svitavy tak spravedlivě získaly bronz.- Klub Dekstone Tuři Svitavy se tak dostal mezi špičku nejvyšší české soutěže. A je zřejmé, že do budoucna nebudou jejich ambice nižší....
Na svém webu Tuři uvádí: Mrzí nás, že jsme nemohli medaili získat sportovní cestou na palubovce, ale i přes to je tato bronzová medaile historicky první ligovou medailí v historii klubu a povedla se v jubilejní desáté sezóně od postupu do NBL. Když k tomu připočteme bronzovou medaili i z poháru, tak se můžeme bavit o nejúspěšnějším ročníku, který svitavský basketbal zažil. Je třeba ještě připomenout, že v realizačním týmu Turů najdete také Českotřebováka Milana Stehuru.